Raad Gevraagd: “Ik kan niets weggooien”
Publicatiedatum: 20 september 2018
Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.
Afstand doen van spullen uit huis is voor sommige mensen bijzonder moeilijk. Bijvoorbeeld voor Pieter, die het liefst niets weggooit. Hij baalt van zijn eigen gedrag en stuur ons daarom het volgende:
“Ik ben van plan om binnen 2 jaar tijd te verhuizen en daarom probeer ik mijn huis geleidelijk op te ruimen. Dit gaat niet zo goed, want ik kan maar moeilijk iets weggooien. Ik hecht veel emotionele waarde aan spullen, zelfs als ik er al meer dan 5 jaar niets mee heb gedaan. Zodoende heb ik thuis een enorme hoeveelheid spullen. Ik heb me nooit aan dit bewaargedrag gestoord, maar nu ik wil opruimen, loop ik er tegenaan. Graag zou ik iets minder moeite willen hebben met opruimen en dingen weggooien, maar ik weet niet zo goed hoe ik dit kan bereiken. heeft iemand tips?”
Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.
Zelf insturen
Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als u moeite heeft met zomaar weggooien kunt u proberen de spullen weg te geven aan iemand die ze nog kan gebruiken of naar een kringloop op weggeefwinkel brengen. Dan weet u dat u er iets goed mee doet en dat het niet doelloos weggegooid is.
Verder kunnen souvenirs van vakantie (veelal klompjes, onderzetters, sleutelhangers, etc.) al snel tot een berg spullen uitgroeien. De herinnering kunt u houden door er foto’s van te nemen en die in de pc of tablet te bewaren. Van de souvenirs zelf kun je dan afstand doen.
Als iets kapot is en u ben van plan het te maken bedenk dan hoe lang het al kapot is en hoe lang u het als niet gerepareerd heeft. Is het nog echt de moeite waard plan dan wanneer u het wel repareert en houdt u daaraan. Heeft u eigenlijk stiekem al een nieuw gekocht doe dan de kapotte weg.
Een oude, inmiddels overleden, buurvrouw van mij had ook veel moeite met het wegdoen van spullen. Als er iets stuk was vroeg ze mij altijd om het mee te nemen. Ze bekende eens beschaamd dat het voor haar net was of de spullen haar droevig aankeken en zij het zielig vond om ze dan weg te doen. Nadat dit enkele jaren zo gegaan was heeft ze van iemand anders de tip gehad om net als bij een echt mens te denken of te zeggen; “Je hebt me als die jaren trouw gediend en het spijt me maar ik kan je echt niet houden je moet weg.” Ik moet bekennen dat ik mijn koffie toen even snel moest doorslikken en mij in moest houden, maar ik bedacht me meteen dat het geen kwaad kan als het de buurvrouw maar helpt. Tja, als het haar helpt… zou het u ook kunnen helpen.
Meestal is het moeilijk weg kunnen doen van spullen een teken van controle willen houden. De spullen geven zekerheid (je denkt het nog eens nodig te zijn) of bewijs van leven (herinnering aan gebeurtenissen en personen). Maar als de berg spullen te hoog wordt raak je ook de controle kwijt. Het is dapper dat je hebt besloten dat je desondanks spullen weg wilt doen. Laat iemand die jouw aanvoelt je helpen bij het opruimen.
Veel succes met opruimen!
Ik ben ook zo iemand die niks kan weggooien.
Mijn kledingkast is gelukt maar verder……. Als het kapot is kan ik het wel. Zuinig opgevoed en al ben ik inmiddels 70 zomaar iets weggooien …..,
Weggeven gaat gemakkelijker. Wij denken ook binnen 5 jaar te verhuizen en ik zou moeten beginnen met opruimen. Met veel hobby’s heb je ook veel spullen. Ik ben bang dat er een opruimcoach aan te pas moet komen. Maar ook dan moet je het alsnog zelf doen. Ik kijk vast naar de programma’s waar ze alles uit het huis in een hal leggen en dan gaan “schiften”, dat stimuleert me.