Parfumetiquette: de ongeschreven regels bij het dragen van parfum
Publicatiedatum: 14 januari 2024
Veel of weinig, licht of zwaar? Een parfum kan een heerlijke geur afgeven, maar het is wel zaak om ervoor te zorgen dat anderen daar geen last van hebben. Welke ongeschreven regels zijn er op het gebied van het dragen van een lekker luchtje? We zetten de parfumetiquette op een rij.
Hoe veel parfum kunt u opdoen?
Een belangrijke regel in de parfumetiquette is dat uw geurtje niet te overheersend is voor anderen. Het moet eigenlijk pas te ruiken zijn wanneer iemand dicht bij u in de buurt komt. En dus niet in de hele ruimte hangen waar u zich bevindt.
Welk parfum kunt u wanneer dragen?
Voor overdag kunt u het beste kiezen voor de lichtere parfumgeuren. Dat geldt ook voor speciale gelegenheden, als een uitvaart of een bruiloft. Tijdens andere informele gelegenheden of in de avond kunt u kiezen voor wat zwaardere geuren. Maar ook dan weer in dien mate dat het niet langere tijd blijft hangen op plekken waar u geweest bent.
Doe geen parfum op in gezelschap van anderen
Ook belangrijk in de parfumetiquette: doe uw luchtje alleen op wanneer u thuis bent of in elk geval niet in het gezelschap van anderen. Het wordt bijvoorbeeld over het algemeen niet gewaardeerd wanneer u het doet wanneer in een drukke trein zit of wanneer u het in de toiletruimte op uw werk of in een restaurant op doet.
Gebruik geen verschillende geuren door elkaar
Wie gewend raakt aan de geur van een parfum, ruikt die na verloop van tijd zelf minder. Kom dan toch niet in de verleiding er een ander luchtje overheen te spuiten. Zo’n combinatie pakt niet altijd gunstig uit en kan voor anderen vervelend zijn om te ruiken.
Gebruik parfum niet (alleen) tegen minder frisse geurtjes
Parfum kan minder frisse geurtjes nooit geheel verhullen. Gebruik het daarom als het even kan niet als vervanger van een deodorant of in plaats van een douche na bijvoorbeeld het sporten of intensief wandelen. Dit in tegenstelling tot vroeger tijden. Toen is parfum juist wel gebruikt tegen een minder frisse lichaamsgeur. Etiquette, en dus ook parfumetiquette, is daarmee ook afhankelijk van de tijd waarin we leven.
Draag parfum op de juiste manier
Wrijft u uw polsen tegen elkaar na het aanbrengen van parfum? Dat lijkt slim om te doen, om de geur goed in te laten trekken, maar daardoor kan de geur veranderen en vervliegt hij juist sneller. Laat de geur daarom liever aan de lucht drogen. De polsen zijn overigens wel een goede plek om parfum te dragen. Op plekken waar de huid het dunst is, zoals ook de hals en de holtes van ellebogen en knieën, komt een geur het meest tot zijn recht. Zeker wanneer u de huid net heeft gereinigd met warm water. Zoals na het douchen of baden. Zorg er wel voor dat de huid dan goed opgedroogd is.
Niet elk parfum is geschikt
Een luchtje dat bij iemand heerlijk ruikt, past niet altijd net zo goed bij iemand anders. Dat heeft met verschillende factoren te maken, waaronder de zuurgraad van de huid. Om te weten of een geur bij u past, moet u die rechtstreeks op uw huid aanbrengen. Geef het parfum vervolgens wat tijd (zo’n minuut of 30), om zich goed te ontwikkelen. Pas dan weet u hoe een geur bij u precies uitvalt. Door lichamelijke veranderingen, zoals een ander voedingspatroon of uw hormoonhuishouding, kan het overigens gebeuren dat een favoriet luchtje na een aantal jaar opeens minder goed bij u past. Of dat de geur om een andere reden opeens verandert.
Bewaar parfum op een geschikte plek
U wilt uw flesjes misschien in het zicht hebben, omdat ze er zo mooi uitzien. Parfum blijft echter langer goed, wanneer u het op een niet te lichte plaats bewaart. Ook erg warme plekken zijn minder geschikt. In een eerder artikel vertellen we waar u uw luchtjes het beste kunt bewaren.
(Bron: archief, Libelle, Etiquette.nl, Nouveau, feeling.be. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik weet niet of het nog in gebruik is.
Maar luchtverfrisser op het toilet die automatisch sproeit (miauw) via het openen en sluiten van de deur.
Het was nooit zeker of er werd gesproeid voor of na het gebruik.
Kreeg je ongewenst zo’n lading wc-parfum over je heen. 🙁
Ellenbogen bestaan niet. Graag correct Nederlands in uw artikel. Dus: ellebogen!!!
Slordig!