Ouderenmishandeling veel voorkomend in Nederland
Publicatiedatum: 15 juni 2018
Ouderenmishandeling kent veel gezichten, maar de meeste mensen kennen er niet 1. Om hier verandering in te brengen is de Internationale dag tegen de Ouderenmishandeling in het leven geroepen. Vandaag, 15 juni 2018, is het weer zover.
4 procent wordt mishandeld
Tijdens de Internationale dag tegen de Ouderenmishandeling wordt er aandacht gevraagd voor dit wereldwijde probleem. In Nederland krijgen veel 65-plussers ook te maken met mishandeling. In februari 2018 wordt een onderzoek gepubliceerd van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, CBS en RIVM. Hieruit blijkt dat ruim 4 procent van de thuiswonende 65-plussers weleens mishandeld worden. 4 procent zegt soms uitgescholden, getreiterd of beledigd te worden; zaken die vallen onder psychische mishandeling. 0,3 van alle 220.000 ondervraagden laat weten te maken te hebben met fysiek geweld en datzelfde percentage mensen geeft aan seksueel mishandeld te zijn. 1 procent lijdt onder financiële mishandeling en 0,5 procent wordt verwaarloosd in de persoonlijke verzorging.
Nieuw onderzoek
Dit onderzoek is tot dan toe het grootste wat er ooit is gedaan naar dit onderwerp, maar in juni 2018 komt het ministerie van Volksgezondheid met nieuwe cijfer rondom ouderenmishandeling. Het onderzoek vraagt zo’n 10.000 65-plussers, die in meer en minder mate zelfredzaam zijn, naar hun ervaringen met mishandeling. Hieruit blijkt dat ruim 5,5 procent van hen weleens is mishandeld of nog steeds mishandeld wordt. Omdat de ondervraagden een goede afspiegeling vormen van de Nederlandse oudere, is vast te stellen dat er van alle 3,1 miljoen 65-plussers in ons land, er 170.000 worden mishandeld. 1 op de 50 heeft er op jaarbasis mee te maken. Van alle 65-plussers die zelf niet worden mishandeld, kent 17 procent wel een leeftijdsgenoot die dit wel is overkomen. Opvallend is dat het percentage onder 80-plussers het hoogst is. Dit is ook terug te zien in onderstaande tabel.
Tijd voor actie
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft inmiddels op het meest recente onderzoek gereageerd in de Tweede Kamer. Hij noemt de percentage ouderen dat mishandeld worden ‘schokkend’ en stelt dat een actieve aanpak nodig blijft. In juni 2018 is daarom het programma Geweld hoort nergens thuis gestart, waarbij het Rijk samen met gemeenten de handen ineen slaan om ouderenmishandeling terug te dringen.
(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, ANP, Algemeen dagblad, archief, KBO-PCOB)