Opbrengst Anne Frank-gedicht naar nieuw Holocaustmonument
In 2016 is Jacqueline van Maarsen, een vriendin van Anne Frank, te gast bij Tijd voor MAX. Tijdens de uitzending leest zij een gedicht voor dat Anne ooit in het poëziealbum van haar zus schrijft. Dit gedicht laat Jacqueline van Maarsen veilen en het geld dat dit heeft opgeleverd, is deels naar de bekostiging van het nog te realiseren Nationaal Holocaustmonument gegaan.
Nieuw monument
In Nederland zijn er veel monumenten die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken, maar een monument waar alle 102.000 namen van de Nederlandse Holocaust-slachtoffers op staan? Dat is er nog niet. Met de nadruk op nóg niet, want de organisatie achter het nog te bouwen Nationaal Holocaust Namenmonument wil hier graag verandering in brengen. Zij hebben daarom een monument laten ontwerpen door de wereldberoemde, Joodse architect Daniel Libeskind en willen op de stenen waaruit dit wordt opgebouwd graag de namen van alle slachtoffers graveren. Hieronder ziet u een maquette van het monument.
Locatie
Het idee is dat dit Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam komt te staan, een straat die in het hart van de oude Joodse buurt ligt en vóór de Tweede Wereldoorlog bijna voor 100 procent bewoond wordt door Joden.
Ophef
Over de locatie van het monument is veel te doen geweest. Een eerder ontwerp van Libeskind wordt gemaakt met het Amsterdamse Wertheimpark in het achterhoofd, wat ook de locatie is van het Auschwitzmonument. Deze locatie wordt niet goedgekeurd door de gemeente Amsterdam en Libeskind kan opnieuw aan de slag, dit keer met de Weesperstraat als aangewezen locatie. Ook deze plek is niet onomstreden, want verschillenden buurtbewoners hebben bezwaar gemaakt tegen het metershoge bakstenen bouwwerk. Zij zien het Nationaal Holocaust Namenmonument het liefst aan het Mr.Visserplein in Amsterdam, maar de Amsterdamse gemeenteraad houdt vast aan de Weesperstraat.
Steun het monument
Het is nog onduidelijk wanneer er daadwerkelijk begonnen gaat worden met bouwen, maar alle 102.000 stenen zijn al wel gebakken en klaar om gegraveerd te worden. U kunt helpen bij de verdere realisatie van het monument. Bijvoorbeeld door tegen betaling een aantal namen te adopteren of supporter te worden van het monument. Als u voor die laatste optie kiest, hoeft u geen naam van een slachtoffer te adopteren. Wilt u graag op de hoogte blijven van de ontwikkeling vfan het Nationaal Holocaust Namenmonument? Kijk dan op de site van het monument.
Tijd voor MAX
Op 25 januari 2018 is Jacqueline van Maarsen opnieuw te gast bij Tijd voor MAX. In de uitzending vertelt zij over de veiling van het in 2016 door haar voorgedragen gedicht van Anne Frank en het Nationaal Holocaust Namenmonument. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1.
(Bron: redactie Tijd voor MAX, website Nationaal Holocaust Namenmonument, Het Parool)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
N.a.v Jacqueline Sanders zou het misschien fijn zijn om de mensen van het Auschwitz Comité die zich bezig houden met dit monument, hun verhaal zelf op tv te laten vertellen.