Op gespannen voet met de buren? Misschien helpen deze tips
Publicatiedatum: 29 augustus 2018
Steeds meer Nederlanders zijn verwikkeld in een burenruzie. Bent u ook niet altijd blij met uw buren? Door deze tips kunt u erger voorkomen.
Zo voorkomt u een burenruzie
Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat het aantal burenruzies in 2017 is gestegen van 13.000 naar 15.000. Het percentage zogenoemde ‘complexe ruzies’ is ook groter dan voorheen, wat wil zeggen dat de ruzies vaak hevig zijn en niet zomaar op te lossen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het verstandig om het volgende in het achterhoofd te houden.
- Investeren in een goede burenrelatie is het allerbelangrijkste. Anno 2018 kennen buren elkaar vaak niet meer, waardoor situaties makkelijk uit de hand lopen. U hoeft echt niet bij uw buren op de koffie te gaan, maar elkaar groeten is al een stap in de goede richting.
- Deel uw frustraties. Hierbij is het belangrijk om een goed moment te kiezen voor het gesprek, wat betekent dat u niet moet aanbellen op het moment dat de irritatie u het hoogst zit. Als u het gesprek aangaat, is het zaak om te vertellen wat u dwarszit én waarom. Alleen zoiets zeggen als ‘ik erger mij aan jullie overhangende takken’ is niet voldoende. Zeggen dat u zich hier aan stoort omdat ze bijvoorbeeld uw zicht belemmeren, is beter.
- Wacht niet te lang met de buurman of buurvrouw vertellen dat u niet zo gecharmeerd bent van bepaald gedrag. Hoe langer u wacht met het vertellen, hoe lastiger het wordt. Het kan ook helpen om tijdens het gesprek zelf met eventuele oplossingen te komen. Woont u bijvoorbeeld in een flat en heeft u last van geluidsoverlast veroorzaakt door de wasmachine van uw bovenburen? Raad de buren dan aan rubber doppen onder de machine te plaatsen.
- Geeft u zelf een feestje of gaat u verbouwen? Geef dit dan tijdig aan bij u buren, ook als zij dit zelf nooit doen. Wie weet nemen zij uw voorbeeld wel over.
Toch ruzie?
Heeft u ondanks de tips toch ruzie gekregen met uw buren? Informeer dan tijdig bij uw gemeente of zij beschikken over buurtbemiddelaars. Inmiddels heeft een groot deel van de Nederlandse gemeenten vrijwilligers in dienst die kunnen helpen bij het oplossen van burenruzies
(Bron: RTL Nieuws, Politie)