NLdoet: ‘Vrijwilligerswerk is ook een mooie ervaring voor de vrijwilliger zelf’
Publicatiedatum: 9 maart 2023
Helpen een moestuin aan te leggen of meehelpen het buurthuis op te knappen. Op 10 en 11 maart 2023 is het weer NLdoet, het Oranje Fonds organiseert het al voor de 19e keer. Zo kan iedereen proeven hoe het is om een ander te helpen of juist ervaren hoe het is om geholpen te worden door een vrijwilliger.
‘Vrijwilligerswerk is belangrijk’
Volgens het Oranje Fonds is vrijwilligerswerk belangrijk. Dat willen ze laten zien tijdens de 2 dagen van NLdoet. “Vrijwilligers hebben een cruciale rol in onze samenleving”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. “Vrijwillige inzet is belangrijk voor betrokkenheid bij elkaar, voor degene die geholpen wordt en voor de vrijwilliger zelf.”
Vrijwilligerswerk doet u niet alleen voor een ander
Het thema voor dit jaar is dan ook: ‘ervaar wat ervoor doen als vrijwilliger met jou doet’. “Door vrijwilligerswerk doe je namelijk niet alleen iets goeds voor een ander, het is ook een leuke, leerzame en bijzondere ervaring voor de vrijwilliger zelf”, laat het Oranje Fonds weten.
Veel verschillende activiteiten tijdens NLdoet
In totaal zijn er dit jaar rond de 7.000 activiteiten waar u aan mee kunt doen. Sociaalmaatschappelijke organisaties zetten deze activiteiten op. Deze zijn te vinden op de website van NLdoet. Hier kunt u bij u in de plaats en zelfs in uw wijk zien of er activiteiten zijn. Wie mee wilt doen aan iets, dient zich hiervoor aan te melden. Hoe dit kan, staat per activiteit uitgelegd.
De activiteiten zijn uiteenlopend van locaties opknappen of schoonmaken, tuinieren en verwenmiddagen. Maar ook minder fysieke activiteiten zijn er, zoals wandelen met anderen of uitjes begeleiden voor mensen met een beperking.
Bijzondere activiteiten dit jaar
Een paar activiteiten springen er dit jaar uit. Zo kunnen inwoners van Maassluis naar Tiptop voor Nop. Dit is een duurzame pop-up winkel waar ze gratis een nieuwe garderobe uit kunnen zoeken. Ongeacht de dikte van de portemonnee. Een team van vrijwilligers bouwt de winkel op, zoekt de ingezamelde kleding uit en maakt er een aantrekkelijke fashion shop van. Er is ruimte voor een praatje en ook wordt het haar, de nagels en make-up van bezoekers gedaan, als ze dat willen.
In Amsterdam wordt in verzorgingshuis de Klinker een discomiddag voor de bewoners georganiseerd. En voor de cliënten van een zorginstelling in Brabant is een indoor circusfestival geregeld. Zelf een activiteit aanmelden voor NLdoet kan niet meer. Maar inschrijven om ergens te helpen kan nog wel. De koninklijke familie helpt vaak ook nog een handje mee als vrijwilliger. Het Koninklijk Paar gaat dit jaar samen met vrijwilligers aan de slag in een buurthuis om de aanliggende tuin gereed te maken voor een nieuw plantseizoen.
Niet alleen in Nederland is er NLdoet
Niet alleen in Nederland zijn op deze vrijdag en zaterdag activiteiten, ook alle 6 de eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk doen mee. Bonaire is in 2011 het 1e eiland dat aansluit, gevolgd door Aruba in 2013, Curaçao en Sint Maarten in 2014, Sint Eustatius in 2016 en Saba in 2019.
(Bron: NLdoet en Oranje Fonds. Foto: Oranje Fonds)