‘Niemand weet wat brexit gaat brengen’
Publicatiedatum: 19 juni 2017
De Engelse bevolking besluit in juni 2016 dat hun land uit de Europese Unie moet stappen. Over de zogenoemde brexit wordt op 19 juni 2017 voor het eerst onderhandeld door Groot-Brittannië en de EU. Nederlander Eric Broug woont in Noord-Engeland en volgt de onderhandelingen op de voet. Er staat namelijk nogal wat op het spel voor migranten uit EU-lidstaten.
Nooit verwacht
“We zaten vorig jaar met z’n allen voor de tv toen de uitslagen binnen kwamen en onze monden vielen echt open. Niemand had verwacht dat de Brexit er ooit zou komen. De politiek niet en ook de inwoners niet. Nu dit toch wel zo is, wordt het een totale ramp”, vertelt de 50-jarige Eric Broug ons over de telefoon.
Proteststem
Hij woont in een idyllisch dorp is het Engelse graafschap West-Yorkshire. In 2000 is hij naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken om te studeren. Na 3 jaar in Londen, verhuist hij naar het platteland. “Het was altijd al mijn droom om op het Engelse platteland te wonen”, legt Broug uit. Eentje die is uitgekomen, stellen wij. “Het wás een droom die is uitgekomen”, benadrukt hij. “Door de brexit is het perspectief toch flink veranderd. Ik woon met mijn gezin in een gebied waar de meeste mensen vóór het verlaten van de EU hebben gestemd. Dat is een rare gewaarwording. Bovendien is een stem voor brexit een proteststem. De bewoners willen hiermee laten weten dat ze een ander regeringsbeleid willen op bepaalde punten. Eén daarvan is immigratie. Ik voel me dan toch een beetje aangesproken, want ik ben ook een immigrant. Dat brengt een gevoel van intolerantie met zich mee. Nooit eerder associeerde ik dat met Engeland, maar dat is nu wel anders.”
Verblijfsvergunning
Broug komt oorspronkelijk uit Waddinxveen en heeft tijdens zijn jeugd in Australië en Indonesië gewoond. Toen hij van Amsterdam naar Londen verhuisde, was het niet nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen, maar Broug heeft dit toch gedaan. “Dat moest voor mijn werk”, vertelt hij. Veel van de andere 40.000 Nederlandse Britten hebben geen verblijfsvergunning en voor hen wordt de brexit erg spannend. Er wordt door Engelse kranten al geschreven over Nederlanders die door de uittreding na 30 jaar het land moeten verlaten. Broug maakt zich niet zo druk, maar ook hij weet niet zeker of hij mag blijven. “Die verblijfsvergunning is gegeven als een soort van wederkerige deal, want Engelsen krijgen ‘m ook in andere EU-lidstaten. Als die wederkerigheid wegvalt, weet ik niet of ik mijn verblijfsvergunning mag houden. Niemand weet wat ze van plan zijn.”
Harde brexit
‘Ze’ is de Britse regering, die op dit moment eigenlijk niet bestaat. Op 8 juni 2017 zijn er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij raakt de Conservatieve Partij van premier Theresa May de meerderheid in het parlement kwijt. Een zware domper, want zij hebben nu de steun nodig van een andere partij. De meest voor de hand liggende keuze is de Noord-Ierse DUP, maar een deal is er nog niet bereikt tussen die 2. Broug noemt de situatie in het land penibel, wat op zich alleen maar positief is voor alle EU-immigranten die nu in Groot-Brittannië wonen. “Doordat ze nu de meerderheid verloren zijn, wordt verwacht dat een harde brexit (Engeland snijdt alle banden met de EU door, waardoor de positie van immigranten verslechterd, red.) nu van tafel is. Ik las van het weekend in de krant dat verwacht wordt dat alle EU-immigranten die nu in Engeland wonen, mogen blijven”, vertelt Broug ons.
Plan B
Maar dat is slechts een verwachting. Eric Broug herhaalt dat niemand weet wat er gaat gebeuren en dat het lastig is om op 1 bepaalde situatie te anticiperen. “Ik maak me niet veel zorgen, maar mijn vrouw en ik moeten wel realistisch zijn en denken: ‘wat is ons plan b?” Op dit moment hebben Broug en zijn vrouw nog geen plan uitgedacht, maar: “Ik ben niet getrouwd met Engeland. Mijn vrouw is kinderarts en ik ben deskundige op het gebied van gebied van islamitische geometrische kunst. Wij kunnen overal ter wereld werken.”
Met dank aan Eric Broug
Toevoeging van de redactie: De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat zij van plan is om alle EU-migranten die al langer dan 5 jaar in Groot-Brittannië wonen een verblijfsstatus te verlenen. dat zou betekenen dat Broug mag blijven.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Met de woorden van Johan Kruyf: “Elk voordeel heb z’n nadeel”