Duur 40:23
Gepubliceerd op 8 mei 2017

Mijn missie

Jaarlijks worden talloze Nederlandse militairen op diverse missies gestuurd. Vol met verhalen, zelfkennis, vaardigheden en heftige ervaringen keren zij terug. Na vaak meerdere missies kiezen ze voor een baan in de burgermaatschappij en gaan ze op in de anonimiteit. Dat is in Nederland niet moeilijk, want wij hebben ‘weinig’ met onze veteranen en zij zijn op hun beurt bescheiden. Het MAX-programma Mijn missie haalt de veteraan uit de schaduw. Het geeft hem of haar een gezicht. 

Helden

Van veel van de veteranen gaan de verhalen verloren zodra zij terugkeren in de maatschappij. Volgens programmamaker Gijs Wanders moeten die verhalen verteld worden. Voor veel van de militairen blijft het niet bij 1 missie. Maar zodra ze terugkeren en een baan krijgen in de burgermaatschappij, dan worden de verhalen vergeten. “De meeste militairen zijn ook bescheiden. Zij hebben voor hun gevoel hun werk gedaan. Voelen zich geen helden. Maar dat zijn ze wel, want ze hebben dat werk gedaan onder zware omstandigheden met soms risico voor eigen leven.”

Mijn missie

In Mijn missie gaat Gijs Wanders samen met de veteraan terug naar daar waar de missie begon. Ze gaan samen met hun huidige werkgever of leidinggevende. Tijdens de reis komen de herinneringen weer tot leven en komen er bijzondere gesprekken tot stand tussen werkgever en de veteraan. Want veel van de werkgevers hebben geen idee wat hun werknemer heeft meegemaakt. Het heeft hen gevormd tot wie zij zijn. Vanuit hun missies hebben zij bijzondere ervaringen opgedaan die zich in Nederland niet voordoen. En dat maakt hen bijzondere werknemers.

Mijn missie is te zien vanaf 17 juni 2017 op NPO 2. Gijs Wanders is maandag 8 mei 2017 samen met oud-marinier Arjan van Egmond te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer