MAX Seniorencoach: ‘Uit voorzorg’
Publicatiedatum: 9 oktober 2024
“Laten we beginnen met een cafébezoek eens per maand. ” Ik heb het idee gevat om in mijn wijk met een groepje buurtbewoners een community te bouwen. Nu we elkaar niet meer echt ontmoeten via onze kinderen, lijkt het mij leuk om elkaar weer eens wat vaker te spreken. Zo vertel ik een buurman op de buurtbarbecue deze zomer. In mijn achterhoofd is mijn plan om uit voorzorg een groepje buren te vinden die elkaar in de gaten houdt. Voor later.
De zorg voor later
We kunnen er niet om heen. Het vergrijzingsscenario stevent af op een piek in 2040, waarin er zoveel ouderen zijn, dat een roep om professionele hulp een roep in de woestijn zal zijn. We moeten erop gaan vertrouwen dat we met elkaar die zorg op gaan vangen. Maar hoe doe je dat en hoe vind je mensen die met jou het leven thuis lang mogelijk maken? Een community. Een echt Nederlands woord is er niet voor, maar samen zijn, vind ik nog wel de beste vertaling. Met een beetje geluk heb je familie, kinderen, vrienden waar je op kunt terugvallen als er iets met je is. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even goed te werken. Ik zie nu al een grote vraagverlegenheid bij veel ouderen en al helemaal naar de kinderen, ‘die het vaak al zo druk hebben.’
Wie kan ik bellen als er iets is?
Afgelopen week was ik op een congres in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Ik volgde een workshop Voorzorgcirkels. De titel sprak me aan en ik was benieuwd wat het inhield. Uit eigen ervaring vertelt de bedenker hoe de vraag bij hem speelde, hoe oud te worden in zijn buurt met de wetenschap dat hulp niet vanzelfsprekend is. Hij heeft het over vrij eenvoudige zaken als, wie zet mijn kliko buiten als me dat niet lukt? Wie in mijn buurt moet er weten welke mensen gebeld moeten worden als mij iets over komt? Wie kan ik bellen als ik zelf de boodschappen even niet kan doen? Hoe kunnen we elkaar in de gaten houden? Maar vooral bedacht hij daar nu al mee te starten nu de ondersteuning nog niet echt nodig is, uit voorzorg.
Aan de slag in de buurt
Hij verzamelt een groep buurtbewoners en gaat met hen in gesprek over de voorwaarden van dit ‘uit voorzorg’ groepje, meestal niet meer dan 10 personen. De buren maken een whatsapp groepje aan en maken duidelijke afspraken waarvoor ze elkaar wel en waarvoor ze elkaar niet kunnen benaderen. Zorgintensieve hulpvragen doen ze niet. En wat is beter als die mensen allemaal in jouw buurt wonen waardoor je snel en makkelijk elkaar ondersteuning kan bieden. De voorzorgcirkels verspreiden zich inmiddels over het land met veel positieve reacties. Mooie bijkomstigheid is dat een voorzorgcirkel ook goed kan worden gevormd met jong en oud in het groepje. Ik raakte enthousiast.\
Het begin is er
Mijn eerste caféplan is na de bbq weer even blijven liggen. Maar volgende week ga ik naar het café met twee buren en een buurtstel die inmiddels vrienden zijn geworden. We gaan er vooral een gezellige avond van maken, maar het kan zomaar zijn dat dit het begin is van een nieuwe voorzorgcirkel in mijn buurt.
Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.
(Foto: Shutterstock)