Oudere dame kijkt naar buiten in de trein. Mantelzorg is onmisbaar.

MAX Seniorencoach: ‘Kwaliteit van leven’

“Als ik haar maar even die vrijheid kan laten voelen, dan heeft ze een goede dag. En ik ook!” Mijn collega seniorencoach Moniq vertelt over mevrouw A. waar ze al jaren komt. Moniq is naast coach ook professioneel mantelzorger. Veelal wordt ze gevraagd door de kinderen om thuis bij hun ouder extra ondersteuning te bieden. Deze mevrouw A. woont inmiddels met dementie in een verpleeghuis, maar Moniq haalt haar nog af en toe even op voor bijvoorbeeld een kort treinreisje. Voor mevrouw voelt dat als een enorm gevoel van vrijheid om even ergens anders te zijn.

Buiten de lijntjes denken

Regelmatig praat ik met collega seniorencoaches over ons werk. We bespreken bepaalde situaties om weer nieuwe inzichten te krijgen en delen kennis met elkaar. Door intervisie houden wij elkaar scherp in ons werk. Zo praat ik ook veel met Moniq, die naast onze intervisies ook veel kan vertellen over haar werk  als mantelzorger en wat ze daarin zo belangrijk vindt. Ze zorgt ervoor dat iemand zolang mogelijk zelfstandig kan zijn door ondersteuning te bieden. Maar daarbij streeft ze ernaar om naast de dagelijkse zorg ook steeds te zoeken naar momenten of activiteiten die zoveel mogelijk aansluiten bij het ‘oude leven’ van diegene. Waarbij ze, zoals ze zegt, ook graag buiten de lijntjes blijft denken. Niet te denken in risico’s, maar gewoon door te doen. En tuurlijk, regelmatig stuit ze ook wel op weerstand bij de kinderen. Maar als ze uitlegt en laat zien hoe goed het doet, verandert hun visie vaak.

Op zoek naar wat nog wel kan binnen de mantelzorg

Als je ouder wordt en mogelijk te maken krijgt met een langdurige ziekte die je flinke beperkingen oplegt, is het van belang om die kwaliteit van leven niet uit het oog te verliezen. Je omgeving kan je gaan zien als iemand met de ziekte, terwijl je veel meer bent dan dat. Als Seniorencoach zie ik vaak dat de mantelzorg voor een partner zo intensief is, dat juiste de dingen die er toe doen naar de achtergrond verschuiven. Terwijl die juist kunnen bijdragen aan je welzijn. Hoe verzamel je de juiste mensen om je heen, die het leuk vinden om met degene die ziek of beperkt is, iets te ondernemen zolang het nog kan? Dat is zeker niet makkelijk, maar zo de moeite waard.

Vervoer kan al het verschil maken

Natuurlijk doet Moniq ook kleine boodschapjes, gaat ze mee naar een ziekenhuisafspraak of helpt ze met aankleden. Maar als er ook maar even tijd is, gaat ze er met iemand op uit om zo het leven van diegene nog een beetje glans te geven. Binnenkort rijdt ze in haar eigen auto meneer J. naar een vriendin om daar te eten. Met de deeltaxi kan hij niet meer mee en dus brengt en haalt Moniq hem. Wat ze in de tussentijd doet? “Als het aan meneer ligt eet ik mee, maar we zien wel. Het gaat er vooral om dat hij een leuke avond heeft!”

Op zondag 10 november 2024 is het De dag van de Mantelzorg en bedanken we de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. MAX heeft op 9 november de documentaire Michel en de handen op zijn huid uitgezonden, een persoonlijk verslag van de reis die Michels partner en documentairemaakster Irma Wijsman samen met de 4 jonge mantelzorgers maakte.

Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

(Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie