MAX Seniorencoach: ‘Hoe wil ik wonen?’
Publicatiedatum: 10 april 2025
Ik heb een heel fijn huis, hele leuke buren waar ik van op aan kan, dus ik moet er niet aan denken dat ik dat moet opgeven. Dat ik ergens anders moet gaan wonen vanwege mijn leeftijd. Toch word ik geacht daar nu al over na te denken.
Waar kun je toekomstbestendig wonen?
Tijdens de jaarlijkse studiedag onlangs van het Landelijk Netwerk Seniorencoaches gaat het hier over. Waar kun je op zo’n manier wonen, dat het bijdraagt aan zelfstandigheid, verbinding heeft met een netwerk en waar je nog zolang mogelijk mee kan doen? Want ook al spreken wij als coaches veel ouderen hierover, dit gaat ook over ons.
Zoveel mogelijkheden
Er ontstaan steeds meer wooninitiatieven. Zo bestaat het Knarrenhof, een woongemeenschap, een woning in een seniorengroep of wonen met zorg. Of wil je je aansluiten bij een wooncoöperatie? Er is inmiddels veel om je in te verdiepen. Maar wat doe je vervolgens met al die opgedane kennis? En hoe pak je dat verder aan? Moet je je nu al inschrijven, terwijl je nu nog helemaal niet wilt verhuizen? Als ik mag dromen over later, woon ik nog altijd in mijn stad, waar ik naar het theater en museum kan. Een huis gelegen vlakbij voorzieningen en winkels, in het groen. Eigenlijk is mijn huis van de toekomst, het huis waar ik nu woon.
Meedenken over je eigen buurt
Het gaat natuurlijk niet alleen om een fijn huis, maar veel meer over een goed contact met anderen in je buurt of straat. De zorgzame buurt wordt het wel genoemd. Toevallig of niet, dit weekend organiseerde onze plaatselijke buurtcoöporatie een zogeheten ‘buurttop’. Tijdens deze bijeenkomst, voor en door bewoners, worden plannen gemaakt voor de komende jaren hoe onze buurt zo leefbaar mogelijk te houden. Ik geef me natuurlijk op voor de thematafel ‘wonen’, want mijn nieuwsgierigheid is inmiddels gewekt. In onze buurt gaat de komende jaren een flinke vergrijzing plaatsvinden en ik weet dat een toekomstbestendig huis niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We praten in kleine groepjes met elkaar over wat er nodig is om allemaal zo prettig mogelijk te kunnen blijven wonen, ook als we oud zijn.
Jong en oud samen
Het voelt goed dat veel buurtbewoners net als ik hier ook al over nadenken. Zo komt iemand met het idee voor een doorstroommarkt, iemand anders wil de mogelijkheden onderzoeken van leegstaande gebouwen, maar ook gaan er stemmen op om meer woningen voor jongeren te creëren, om zo een intergenerationele wijk te blijven. Met alle ideeën gaat een actieve buurtgroep verder aan de slag.
Evenals veel ouderen die ik als coach spreek, wil ook ik het liefst blijven zitten waar ik zit. Al is het huis best groot als de kinderen niet meer thuis wonen en zijn er veel trappen. Een ander huis op den duur is misschien een optie, maar wel in mijn vertrouwde buurtje. Hoe? Geen idee, maar ik blijf de ontwikkelingen volgen.
Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.
(Foto ter illustratie: Shutterstock)