corona

Leven na corona: terug naar ‘normaal’ niet altijd even makkelijk

Corona is natuurlijk nog niet weg, maar veel maatregelen zijn wel verleden tijd. Alleen maar fijn, vinden velen, maar het ‘normale’ leven weer oppakken kan ook lastig zijn. Na ruim 1,5 jaar corona lijkt het wel of we het een beetje ontwend zijn om weer zorgeloos overal naartoe te gaan. Hoe komt dat?

Terug naar normaal

Even op visite, naar een restaurant, bioscoop of museum. Pre corona behoren deze zaken tot de normaalste van de wereld. Inmiddels zijn al dit soort locaties weer toegankelijk voor publiek, maar niet iedereen vindt het even makkelijk om ze weer te bezoeken. Voorheen denkt u er waarschijnlijk niet echt over na en gaat u gewoon van huis, maar nu lijkt het allemaal wat lastiger. Het systeem zit gewoonweg iets anders in elkaar na 1,5 jaar corona, zo blijkt.

Grotsyndroom

Volgens de Belgische professor in de psychologie Inez Germeys, van de universiteit van Leuven, wordt dit ook wel het grotsyndroom genoemd. Dit is een nieuwe term die gebruikt wordt om mensen aan te duiden die door de pandemie gewend zijn geraakt veel thuis te zitten. Dat sommigen dit hebben ontwikkeld, komt door de manier waarop de mens ‘werkt. “De mens is een gewoontedier. We hebben meer dan 1 jaar de tijd gehad om ons aan te passen aan de lockdown. Dan is het moeilijk om de nieuwe verandering te accepteren”, aldus Germeys tegenover het Belgische radioprogramma Nieuwe Feiten.

Het accepteren van deze veranderingen heeft tijd nodig en gat niet van de 1 op andere dag. “Het huis verlaten, mensen zien en naar je werk of naar café gaan, is een gewoonte die we weer moeten opbouwen. Dat heeft tijd nodig en gaat een aanpassing vergen. Het is interessant omdat er iets heel dubbel in zit. Mensen snakken ernaar, maar eens het moment er is, kan er ook een drempel zijn om effectief uit je huis te gaan.”

Aanhoudende angst

Naast het feit dat het voor ons mensen lastig is om telkens voor een nieuwe realiteit gesteld te worden, is er ook nog steeds de angst voor corona die het voor sommigen extra moeilijk maakt om weer terug te gaan naar het leven van voor de crisis. We willen wel, maar kan het ook echt? De berichten over afnemende werkzaamheid van sommige vaccins doet dit natuurlijk ook geen goed en stijgende besmettingscijfers evenmin.

Gaat het over?

Waardoor het grotsyndroom ook ontstaat, het gaat volgens Germeys bij veel mensen vanzelf weer over. Toch is dat volgens haar niet bij iedereen het geval. “Mensen die echt met angst blijven zitten, gaan daar hulp bij nodig hebben.” Het is trouwens niet zo dat ouderen meer moeite hebben om dit van zich ad te schudden dan jongere generaties; iedereen kan er evenveel last van hebben.

Tips

Vindt u het lastig om terug te gaan naar het leven van voor corona? Gelukspsycholoog Josje Smeets heeft een aantal tips voor u. Tegenover RTL Nieuws vertelt zij dat het bijvoorbeeld al heel erg goed kan helpen om in het weekend niet meteen 3 afspraken te maken, maar met 1 te beginnen. Zo kunt u er langzaam weer aan wennen.

(Bron: Nieuwe Feiten, Radio 2, RTL Nieuws)

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Henricus says:

    Ik heb altijd wel last van angst gehad maar is wel erger geworden sinds de corona . Dus stuk moeilijker dan voorheen om nog weg te gaan.

    Justme58 says:

    Ik had me voorgenomen om mijn leven niet te laten beïnvloeden door angst. Dus mijn kinderen en andere dierbaren heb ik gewoon weer een knuffel gegeven. Ik hou niet meer angstvallig 1.5 meter afstand. Maar onlangs had mijn partner wat hoofdpijn en dan slaat de angst weer toe, dan denk je meteen ‘ ‘het zal toch niet corona zijn’
    Of toen via iemand hoorde dat die geen afspraak kon maken bij de tandarts omdat die zich die dag ziek had gemeld, en ik ben wel een dag eerder bij diezelfde tandarts geweest. Dan schiet ik ook weer helemaal in de stress. Niet omdat ik zo bang ben ernstig ziek te worden van corona, wij zijn allemaal gevaccineerd. Maar bang voor de controle die de GGD uit gaat voeren als je in contact bent geweest met iemand die besmet is. Ik heb dat een keer meegemaakt, ik mankeerde niets maar moest in quarantaine omdat mijn kapper positief bleek te zijn, 3 dagen nadat ik daar geweest was. Ik heb dit als ongelooflijke stress ervaren, je gaat op alles letten, een kriebelhoest..paniek…een keer niezen…paniek…beetje hoofpijn…paniek.
    Dingen waar je vroeger dus nooit bij nadacht, iedereen hoest of niest weleens een keer en heeft weleens hoofdpijn. Na 5 dagen kon ik me laten testen en die was negatief. Dus kon ik uit quarantaine. Maar het heeft er bij mij ongelooflijk ingehakt. Ik wil dat niet nog een keer meemaken, dat je als ziek wordt gezien tot een test uitwijst dat je dat niet bent.
    Nu denk ik dus nog als ik een keer kuch of nies…’het zal toch niet? ‘ En dan ga je denken…bij wie ben ik geweest, waar ben ik geweest?
    Ik blijf me tegen de angst verzetten, ik blijf proberen nuchter te blijven nadenken, maar zoals ik me voor corona voelde, dat gaat nog lang duren of het komt nooit meer terug.

    LM2xinger says:

    Wat een misleidende kop is “Leven na corona”. Max suggereert nu dat corona voorbij is. Iedereen weet dat onze regering bijna alle maatregelen heeft laten vervallen; ze doet alsof mensen die 2x gevaccineerd zijn tegen covid, geen gevaar meer te duchten hebben van het virus.
    Niets is minder waar.
    1. Gevaccineerden hebben minder kans op in het ziekenhuisopname, maar het blijkt dat momenteel 1 op de 5 coronapatienten in het ziekenhuis volledig gevaccineerd was. Uit onderzoek van Pfizer/Biontech blijkt dat u voor 90 % beschermd bent. Maar weet u of u bij de beschermde 90% hoort of bij de 10% pechvogels?
    2. De regering streeft naar groepsimmuniteit, dat wil zeggen: als voldoende mensen antistoffen hebben, heeft het virus geen kans meer om te verspreiden. Volgens de regering kun je immuun worden a. door vaccinatie, b. doorstaan hebben van een covid-infectie. Dit klopt van geen kant. Ook gevaccineerden kunnen het virus krijgen, bij zich dragen, overdragen en ziek worden. Onderzoeken in andere landen heeft aangetoond dat wie een keer covid heeft gehad, niet voor altijd immuun is. Je kan het gewoon nog eens krijgen, dat kan minder erg uitvallen, maar men kan er ook zieker van worden dan de eerste keer.
    Groepsimmuniteit is dus geen houdbaar beleid. De regering misleidt ons op dit punt. De rest van de wereld weet dat. De WHO weet dat.
    3. Corona is niet voorbij; de besmettingscijfers lopen de laatste 2 weken weer op. Dat is logisch en voorzien door de deskundigen na het loslaten van de maatregelen op 25 september. De ziekenhuizen krijgen steeds meer coronapatiënten, ook op de IC’s. De zorg is al anderhalf jaar overbelast, zij hebben 2 x code rood doorstaan. Een nieuw zorginfarct dreigt als naast covid- ook de grieppatienten zich gaan melden bij het ziekenhuis.
    4. De regering weigert zich te houden aan de richtlijnen van de WHO. WHO zegt: Always remember to follow theese 5 precautions, even after getting vaccinated: draag maskers, was je handen, houd afstand, nies/hoest in je elleboog, ventileer. Nu onze regering deze maatregelen heeft afgeschaft, is het logisch dat er steeds meer besmettingen komen.
    5. Dit regeringsbeleid wordt ingegeven door a. handel en bedrijvigheid moet ten alle tijden doorgaan, b. pas als de ziekenhuizen vol liggen, komen er beperkende maatregelen. De gezondheid van ons als burgers is voor de regering van ondergeschikt belang. Naar mijn mening is onze regering hierdoor gewetenloos en incapabel.
    Het rapport van KPMG had enkele kritische punten over het eerste jaar coronabeleid in Nederland. KPMG was nog vrij mild in de conclusies.
    Intussen beschouwt de rest van Europa ons land dan ook als een bedreiging.