Kinderen met een oude moeder hebben grotere kans om zelf oud te worden
Publicatiedatum: 28 maart 2018
We worden steeds ouder. Bepaalde factoren zoals voeding, goede gezondheidszorg en onze genen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar wat geeft nou daadwerkelijk de doorslag? Uit nieuw onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat moeders een belangrijke rol spelen. Want kinderen van langlevende moeders hebben een grote kans om zelf ook heel oud te worden.
Langlevendenonderzoek
De wetenschappers van het LUMC zijn 17 jaar geleden gestart met het langlevendenonderzoek. Zij onderzochten 944 Nederlandse ouderen uit 421 Nederlandse families waarvan de broers en zussen 97 jaar en ouder zijn geworden. Van de onderzochte ouderen leven er inmiddels nog maar 7. Uit het onderzoek blijkt dat het langer leven vooral wordt doorgegeven via de moeder. Zover de onderzoekers nu kunnen concluderen kunnen kinderen met een extreem langlevende moeder de sterftekans met 20 procent verlagen.
Verrassende uitkomst
Verrassend vinden de onderzoekers de uitkomst wel. De onderzoekers hadden verwacht dat heel andere factoren bepalend zijn voor een lang leven. “We hadden zelf verwacht dat de sociaal-economische status van de vader, bijvoorbeeld rijkdom, meer van invloed zou zijn op dat lange leven. Maar nu zijn er aanwijzingen dat levensduur toch meer biologisch is bepaald”, aldus onderzoeksleider en hoogleraar Moleculaire Epidemiologie Eline Slagboom.
Factoren die meespelen
Een verklaring voor de uitkomst van dit onderzoek is dat kans om lang te leven al begint bij de geboorte. De onderzochte moeders zijn veelal geboren rond 1850 en zijn gezond als zijn zelf kinderen krijgen. Gedacht wordt dat deze moeder een grotere baarmoeder hebben gehad dan gemiddeld en dat de kinderen die zij hebben gekregen een hoger gewicht hebben gehad bij de geboorte. “Dit zouden factoren kunnen zijn die voor een goede startpositie van de baby hebben gezorgd”, aldus Slagboom. Een andere verklaring voor het ouder worden is volgens de onderzoekers te vinden in het zogeheten mitochonriële DNA. Dit type DNA wordt alleen van moeder op kind overgedragen.
Rol van de vader
Het is overigens niet zo dat een oude vader geen invloed heeft op hoe lang het kind leeft. Want wanneer beide ouders erg oud zijn geworden, dan heeft het kind 40 procent meer kans om zelf ook oud te worden. “Hoe meer oude mensen je in je familie hebt, hoe beter je kaarten worden voor een hoge leeftijd”, aldus Slagboom.
Het onderzoek gaat verder
Hiermee is het onderzoek nog lang niet afgerond. De onderzoekers willen meer weten over de genen van moeders. “Tot nu toe was de studie vooral gericht op beide ouders, maar nu we dit weten gaan we kinderen van langlevende moeders nog specifieker onderzoeken”, zegt promovendus Niels van den Berg. De onderzoekers van het LUMC hopen het onderzoek ook over de landsgrenzen uit te kunnen voeren en wereldwijd meer familie te onderzoeken om de resultaten verder te kunnen onderbouwen.
(Bron: RTL Nieuws/LUMC)