Is uw kleinkind bang voor de tandarts of dokter? Zo kunt u daarmee omgaan
Publicatiedatum: 25 oktober 2023
Een bezoek aan de tandarts of huisarts kan spannend zijn. Zeker voor een kind. Merkt u vooraf dat uw kleinkind bang is of gaat u zelf mee naar de afspraak, dan zijn er manieren om het gerust te stellen.
Straal vertrouwen uit
Bij het oppassen hoort soms ook een bezoek aan de tandarts of dokter. Ook al vindt u het zelf ook spannend, straal naar uw kleinkind rust en vertrouwen uit. Kinderen worden sterk beïnvloed door de houding van (groot)ouders. Uw aanwezigheid op zichzelf kan al een gevoel van veiligheid geven.
Laat uw kleinkind vooraf wennen
Het werkt goed om kinderen van jongs af aan mee te nemen bij een bezoek aan een tandarts of dokter. Dit kunnen de ouders van uw kleinkind doen, maar u ook eventueel. Dit werkt wel het beste als u zelf niet nerveus voor de afspraak bent en er geen ingrijpende dingen gebeuren. Ook kunt u uw kleinkind verhalen voorlezen waarin de hoofdfiguur naar de dokter of tandarts moet.
Wees eerlijk over de afspraak
Om stress en strijd te voorkomen wordt er weleens voor gekozen om het kind niet van tevoren te vertellen dat het naar de tandarts of huisarts gaat. Dan kan het zich echter verraden voelen. Wees daarom altijd eerlijk wanneer u naar zo’n afspraak gaat. Het helpt daarnaast niet om te doen of er helemaal niets aan de hand is, wanneer er bijvoorbeeld een gaatje moet worden gevuld of een prik gegeven. Overdreven geruststellend gedrag werkt zelfs averechts, omdat kinderen soms dan juist denken dat er iets bedreigends aan de hand is. Het is goed om het niet te groot te maken, maar door te ontkennen dat het vervelend is of pijnlijk kan zijn, voelt het kind zich niet serieus genomen en kan de situatie negatiever onthouden worden. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor een volgend bezoek.
Geef niet toe aan uw kleinkind
Een bang kleinkind zal er alles aan doen om niet naar de afspraak te hoeven. Van smeekbedes tot ontwijkgedrag, tot hysterische huilbuien bij de tandarts of dokter zelf. Toon begrip voor de angst, maar zet het bezoek altijd door. Anders krijgt uw kleinkind de boodschap dat zijn angst terecht is en dat hij niet hoeft als hij maar genoeg zijn best doet. Dit zorgt er alleen maar voor dat de drempel nog hoger wordt en in sommige gevallen dat de kwaal verergert en er nog meer zorg nodig is.
Betrek de arts erbij
Wanneer de arts op de hoogte is van de angst van uw kleinkind, kan hij of zij daar op de juiste manier mee omgaan. Met iets meer aandacht, op het kind afgestemd, kan een hoop angst weggenomen worden. Wanneer de arts, of uzelf duidelijk, maar niet te gedetailleerd, vertelt wat er gaat gebeuren, waarom dit moet en hoe lang het duurt, krijgt het kind het gevoel dat het toch een beetje controle op de situatie heeft. Daarbij is het ook goed om te vertellen dat het te maken kan krijgen met bepaalde geuren of geluiden.
Maak de situatie zo draaglijk mogelijk voor een bang kleinkind
Overleg afhankelijk van de leeftijd van uw kleinkind hoe het het beste kan zitten of liggen om minder gestrest te zijn of minder pijn te voelen. Laat het weten dat het bijvoorbeeld in uw hand mag knijpen of zo mogelijk op uw schoot mag zitten. Voer een geruststellend praatje om het af te leiden of geef als tip om aan iets leuks te denken. Soms werkt het goed wanneer het kind het zelf mag aangeven wanneer bijvoorbeeld een injectie gegeven wordt.
Kleine beloning
Sluit het bezoek af met een positieve gebeurtenis. Geef bijvoorbeeld een klein cadeautje of iets lekkers en benadruk hoe dapper het kind geweest is, zelfs als het in paniek geraakt is.
Behandeling van een bang kleinkind
Blijft de angst uw kleinkind verlammen, dan is er soms meer hulp nodig. De huisarts kan het dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog. Ook zijn er speciale tandartsen, die goed kunnen omgaan met bange patiënten. Heeft uw kleinkind vooral angst voor naalden, dan kunnen onze adviezen over prikangst wellicht helpen.
(Bron: archief, RTL Nieuws, Thuisarts.nl, JM Ouders, opvoedingsadvies.nl, kind & zorg. Foto: Shutterstock)