Meet-ups voor mantelzorger

“Ik besefte dat ik een mantelzorger ben. Dat had ik niet in de gaten”

1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger. In meer of mindere mate zorgen zij voor een familielid of naaste. En dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Maar mantelzorg is belastend, zowel mentaal als fysiek. In de documentaire Moeder aan de lijn wordt dit aan de hand van 3 verhalen duidelijk gemaakt. Naar aanleiding van de documentaire worden er Meet-ups in het land georganiseerd. Bijeenkomsten waar mantelzorgers in gesprek gaan met elkaar over wat mantelzorg onder andere voor hen betekent. Voor Guda is de Meet-up een eye-opener geweest. “Ik besefte dat ik mantelzorger ben.”

Mantelzorg

Iedereen krijgt op een zeker moment met mantelzorg te maken. We moeten steeds langer thuis blijven wonen waardoor we we meer moeten zorgen voor elkaar en er is niet voor iedereen zorg op maat. Mantelzorg kan voor even zijn, maar ook voor langere tijd. Anders dan vrijwilligers kiezen mantelzorgers er niet voor om te gaan zorgen. Ze hebben vaak geen keuze omdat het om een dierbare gaat die zorg nodig heeft. In sommige gevallen gaat het letterlijk om het verrichten van verpleegkundige taken, maar ook het doen van het huishouden, boodschappen en klussen in en om het huis kunnen onder de noemer mantelzorg vallen. Het gezelschap houden van de zorgvrager is ook een belangrijk aspect.

Moeder aan de lijn

Mantelzorg is in sommige gevallen geen eenvoudige taak. Dat wordt onder andere duidelijk in de documentaire Moeder aan de lijn. Hierin worden Elien, Carin en Hanna gevolgd. Zij zorgen voor hun ouder wordende moeders. Dat doen ze naast de zorg voor hun eigen gezin en levens. Behalve een indringende kijk op wat mantelzorg inhoudt, brengt de documentaire een ander aspect aan het licht: delen biedt troost. Want wat betekent het om voor iemand die je dierbaar is te zorgen? En waar lopen anderen tegenaan? Daarom worden er naar aanleiding van de documentaire door het hele land Meet-ups georganiseerd.

Meet-ups

Tijdens de Meet-ups gaat een host met het publiek in gesprek over mantelzorg. Wat betekent het om voor een vader, moeder, zus, kind of andere dierbare te zorgen? Wat is de invloed van mantelzorg op het eigen leven en welke hulp is eventueel nodig? Voor Guda, die al meer dan 25 jaar de zorg heeft over haar autistische zoon, is de Meet-up letterlijk een eye-opener geweest. “Het was fijn om er te zijn hoewel er maar weinig ouders waren zoals ik. Na het horen van de vele verhalen, kwam ik er eigenlijk pas achter dat ik mantelzorger ben. Dat raakte mij erg. Dat had ik eigenlijk niet in de gaten. Ik ga altijd maar door. Wist ik veel. Bob was mijn eerste kind en je gaat maar door. Ik besef dat ik nu wel wat milder voor mezelf mag zijn.”

Een belangrijk thema van de Meet-ups is de relatie van mantelzorg en werk. Want dat is geen eenvoudige combinatie. Steeds meer mensen worden hier mee geconfronteerd, maar de maatschappij is daar nog niet helemaal op ingespeeld. De Meet-ups worden door het hele land georganiseerd. Kijk voor plaatsen en data op de site.

Eric Corton is één van de gespreksleiders van zo’n Meet-up. Hij is ervaringsdeskundige, want hij zorgt met zijn moeder en zus als jaren voor zijn vader die de ziekte van Alzheimer heeft. Hij vertelt hierover in Tijd voor MAX op 3 maart 2020. Mantelzorger Guda is ook te gast en vertelt over haar ervaring bij de Meet-up.

(Bron: Moeder aan de lijn/zorg voor beter/archief)

Geef een reactie