Hoe zit het? Wat doen de dierenvoedselbanken voor uw huisdier?
Publicatiedatum: 18 oktober 2022
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat doen de dierenvoedselbanken?
Voedselbank
Voor de Nederlanders die extra hulp in hun levensonderhoud kunnen gebruiken, bestaan sinds 2002 de voedselbanken. Daarvan zijn er 171 in Nederland, in alle provincies. Deze zijn bestemd voor mensen die onder de armoedegrens leven en/of moeite hebben om zichzelf en hun naasten te onderhouden. Zij krijgen 1 keer per week een pakket met voedsel en andere levensmiddelen, als aanvulling op de dagelijkse boodschappen. Op die manier biedt de voedselbank hulp én voorkomt het voedselverspilling.
Wat is het verschil tussen voedselbanken en dierenvoedselbanken?
Voor huisdierenbezitters zijn er vergelijkbare initiateven, al vallen die niet onder één en dezelfde stichting. Bij sommige reguliere voedselbanken zijn ook producten voor huisdieren verkrijgbaar. Deze vindt u in ’s-Hertogenbosch, Almere, Emmeloord, Sneek, Winschoten, Purmerend, Anna Paulowna, Huizen (Noord-Holland), IJmuiden en Alkmaar. Daarnaast zijn er verspreid door heel Nederland specifieke dierenvoedselbanken voor huisdierenbezitters. Hier kunt u terecht voor voeding, verzorgingsmiddelen en extra hulp voor u en uw huisdier.
Waarom kloppen steeds meer mensen bij de dierenvoedselbank aan?
Het uitgangspunt van de dierenvoedselbank is vergelijkbaar met dat van de reguliere voedselbanken. De dierenvoedselbanken fungeren als steuntje in de rug voor mensen die het niet breed hebben en alsnog hun huisdieren moeten onderhouden. In het najaar van 2022 is die groep steeds groter geworden, vooral door de inflatie en de toenemende energieprijzen. Volgens Lilianne van Doorne van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn leven veel honden en katten bij baasjes die de grootste moeite hebben om rond te komen. “Tussen de 500.000 en de 580.000. Dat zijn echt grote aantallen. Het is gewoon belangrijk dat deze mensen hun huisdieren kunnen behouden”, vertelt ze aan RTV Drenthe.
Kunnen de dierenvoedselbanken het nog aan?
Diverse regionale dierenvoedselbanken hebben al alarm geslagen. Zo hebben de vrijwilligers van de dierenvoedselbank in het Utrechtse Maarssen de grootste moeite om hun klanten te helpen. “Er komen steeds meer mensen terwijl de schappen leegraken én leeg blijven. Ook zijn er minder donaties, de lokale dierenwinkels en particulieren kunnen door de stijgende prijzen zelf ook minder missen”, aldus vrijwilligers Angelique Holweg en Marie-Louise Bosscher in gesprek met RTV Utrecht.
Wat is de belangrijkste bron van inkomsten voor de dierenvoedselbanken?
De reguliere voedselbanken hebben donaties en vrijwilligers nodig om te kunnen blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor de dierenvoedselbanken, die heel wat kosten maken. “Vorig jaar zijn we begonnen en toen hebben we in 10 maanden tijd ruim 68.000 euro aan rekeningen betaald. Dit jaar zitten we nu al op 55.000 euro, dus de nood is gigantisch”, maakt vrijwilliger Wilma de Joode uit Herwijnen tegenover Omroep Gelderland de balans op. Ook in Limburg loopt het aantal klanten in het najaar van 2022 snel op. “We hadden voor corona 15 tot 20 aanvragen, nu zitten we soms op 80 aanvragen per week. Het is echt geëxplodeerd”, vertelt Carina Geurtsen-Driessen, regiomanager van dierenvoedselbank Brunssum, aan 1Limburg.
Wanneer komt u níét in aanmerking voor de dierenvoedselbank?
Als uw huisdier wat extra hulp kan gebruiken, bent u uiteraard van harte welkom bij de dierenvoedselbank. Dat is tenminste zo als u verantwoord met uw huisdieren en met uw financiële middelen omgaat. “Als jij al nauwelijks boodschappen kunt kopen om je kinderen te voeden en dan toch een nieuw dier aanschaft, dan hoef je niet bij ons aan te kloppen. Dat is het domste wat je kunt doen”, aldus De Joode uit Herwijnen. De dierenvoedselbank in Brunssum stelt als voorwaarde dat u uw dier minimaal een half jaar moet hebben. “Het is dus niet zo dat wij voor jouw dier moeten zorgen, als je een puppy of een kitten aanschaft. Zo werkt het dus niet”, benadrukt Geurtsen-Driessen.
(Bron: Voedselbanken Nederland, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn, RTV Drenthe, RTV Utrecht, Omroep Gelderland, 1Limburg. Foto: Shutterstock)