Hoe is de regenboogvlag ontstaan?
Publicatiedatum: 28 juni 2021
Juni is Pride-maand en op 28 juni is het de Internationale dag van de LHBTI+. Om deze periode kracht bij te zetten wordt op veel plekken de regenboogvlag uitgehangen. Maar waar staat de vlag eigenlijk voor en hoe is deze ontstaan?
De roze driehoek
In San Francisco wordt in 1970 de eerste Gay Freedom Day Pride georganiseerd. Tijdens deze parade komen er zo’n 30 mensen bij elkaar om homorechten onder de aandacht te brengen. In die tijd staat de roze driehoek symbool voor de homogemeenschap. Dit is ook het symbool dat homoseksuele gevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de nazi’s moeten dragen. De burgemeester van San Francisco besluit dat de driehoek vervangen moet worden en vraagt in 1978 de activist Gilbert Baker een nieuw ontwerp te maken voor de jaarlijkse parade. Omdat de activist vlaggen ziet als één van de sterkste uitingen van trots, ontwerpt hij een kleurrijke vlag als nieuw symbool.
De roze driehoek is nadien niet helemaal verdwenen. Elk jaar is er, tijdens de Pride, nog steeds een enorme roze driehoek te zien in de bergen van San Francisco. Het is nu een symbool van hoop, gelijkheid en zichtbaarheid van de gemeenschap.
Alle kleuren van de regenboog
De vlag die ontworpen is door de activist Gilbert Baker, krijgt 8 kleuren in de volgorde van de regenboog: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en paars. De kleur roze blijkt later niet goed mengbaar en verdwijnt van de vlag. Om uit te komen op een even aantal, wordt ook turkoois weggelaten. De vlag laat, volgens de ontwerper, diversiteit in gender, ras, leeftijd en alle andere manieren waarop we van elkaar verschillen zien. Naast de betekenis van de vlag in het algemeen, heeft ook elke kleur een eigen betekenis:
- Rood: leven
- Oranje: geneeskracht
- Geel: zonlicht
- Groen: natuur
- Blauw: magie
- Paars: karakter
Nieuwe regenboogvlag
De kleurrijke vlag is inmiddels niet alleen het symbool voor de homorechten, maar voor de hele LHTBI+-gemeenschap. De afkorting LHTBI is een verzamelterm die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. De + staat voor andere genderidentiteiten of seksuele oriëntaties die daarnaast nog bestaan of voor diegene die er geen label aan willen hangen. In 2020 verschijnt er, om de gehele gemeenschap te representeren, een vlag met een nieuw tintje. De kleuren wit, roze, lichtblauw, bruin en zwart worden aan de vlag toegevoegd. De witte, roze en lichtblauwe kleuren zijn overgenomen van de transgender pride vlag. De bruine en zwarte strepen staan voor de gemeenschap van kleur en voor personen die te maken hebben met HIV of AIDS. De nieuwe kleuren zijn er in de vorm van een pijl aan toegevoegd. Hiermee wordt de nadruk gelegd op meer inclusie en vooruitgang.
Hoewel de vlag is uitgeroeid tot een krachtig internationaal symbool, is het in sommige landen verboden de vlag te hijsen. Maar in Nederland wappert de vlag met trots op veel plekken.
(Bron: npokennis, Quest, Clipphanger, vogue)