Herinneringsbankje

Het herinneringsbankje, een blijvende herinnering aan een overleden dierbare

Een blijvende herinnering aan een dierbare, op een (openbare) plek die hem of haar dierbaar is. Het zogeheten herinneringsbankje maakt dit mogelijk. Wat is de betekenis van dit herinneringsbankje? En wat komt erbij kijken als u er eentje wilt laten plaatsen, ter nagedachtenis van een dierbare?

Wat is een herinneringsbankje?

Het herinneringsbankje is een Britse traditie en het concept spreekt voor zich. Het is een bankje, meestal voorzien van een plaquette of inscriptie, met een boodschap voor de overlevende. In het Gelderse Beek staat bijvoorbeeld een herinneringsbankje voor de op 20-jarige leeftijd verongelukte Niels Groothuijse. ‘Wat een troost te weten dat we bij jou kunnen chillen (ontspannen, red.), wanneer we dit maar willen’, is de boodschap die zijn familie en vrienden voor hem hebben achtergelaten.

Een bekend herinneringsbankje staat in het Amsterdamse Vondelpark (zie foto boven dit bericht). Dit is een eerbetoon aan Ruud ten Wolde, RTL Boulevard-verslaggever, auteur van het boek Ziek Gelukkig en op 29-jarige leeftijd aan kanker overleden. ‘Ruud strooide met zonnestralen en hij zal dat blijven doen’, staat op de bijbehorende plaquette, vlakbij de plek waar hij gewoond heeft.

rouwen
Lees ook: Rouwen (tijdens de feestdagen), zo staat u iemand het beste bij

Hoe kunt u een herinneringsbankje aanvragen?

Bent u tijdens een boswandeling al eens een herinneringsbankje tegengekomen? Via Staatsbosbeheer kunt u in elk geval een blijvende herinnering aan een dierbare laten plaatsen, in één van hun bossen. Dit kan ook een picknicktafel zijn. Let op: er zijn kosten aan verbonden en niet alle bossen zijn hier geschikt voor, omdat ze dienen als rustplaats voor dieren. Neem voor meer informatie contact op met de boswachter van het gebied.

U kunt herinneringsbankjes ook laten plaatsen op andere openbare plekken, zoals begraafplaatsen. In Hoorn komt, mede door een bijdrage van de gemeente, een mozaïekbank op begraafplaats Keern te staan.  Het ontwerp is van kunstenares Yvon Vlaar uit Ursem. Meerdere mensen kunnen hier een symbolische boodschap voor een overleden dierbare achterlaten. “Niet altijd is er nog een graf of een plaats waar je heen kunt gaan om degene te gedenken. We hebben gemerkt dat daar wel behoefte aan is”, laat Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern weten. In de loop van 2023 komt er alsnog een blijvende herinnering aan een dierbare, ook al is diegene gecremeerd of is het graf geruimd. De bank moet er zo uit komen te zien:

Mozaïekbank Hoorn Yvon Vlaar

Verder heeft de provincie Utrecht een subsidieregeling geïntroduceerd, voor degenen die een herinneringsbankje willen laten plaatsen. Deze bankjes hebben nog een extra functie. Omdat ze GPS-coördinaten hebben, helpen ze hulpverleners om snel ter plaatse te zijn, als er in de omgeving een ongeval plaatsvindt.

Overlijden
Lees ook: Welke praktische zaken moet u bij een overlijden regelen?

Zijn er nog meer openbare bankjes met een speciale boodschap?

Niet alle bankjes op openbare plekken zijn een herinneringsbankje. Ze kunnen nog meer functies hebben dan een eerbetoon aan een overledene. Zo zijn er, verspreid in Nederland, huwelijksbankjes, verjaardagsbankjes, vriendschapsbankjes en kunstbankjes. Het kan voor meerdere gelegenheden dus een origineel eerbetoon aan een vriend of geliefde zijn, al zijn er dus wel kosten aan verbonden. Op het Media Park in Hilversum staat zo’n vriendschapsbankje, als eerbetoon aan André van Duin en Joop van den Ende.

Vriendschapsbankje André van Duin Joop van den Ende

(Bron: Staatsbosbeheer, AT5, Omroep Gelderland, NRC, Hoorns Nieuwsblad, Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern. Foto’s: Sabine Joosten/ANP, Yvon Vlaar Beeldende Kunst, Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie