Heeft uw man het Peter Pan-syndroom? Zo komt u erachter
Publicatiedatum: 6 april 2025
Heeft uw partner moeite met het nemen van (financiële) verantwoordelijkheden, die gepaard gaan met het volwassen leven? Mogelijk is er dan sprake van het zogenoemde Peter Pan-syndroom. Een psychologisch fenomeen waarbij volwassen mannen zich vastklampen aan hun jeugdige onafhankelijkheid. Hoe u dit herkent? We vertellen er alles over in dit artikel.
Peter Pan, het jongetje dat weigert volwassen te worden
Het Peter Pan-syndroom is geen officiële psychologische stoornis, maar wordt vaak wel gebruikt om mannen te typeren die niet volwassen willen worden. De term is populair door het boek The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up van Dan Kiley uit 1983. Gedragingen van mannen met het syndroom komen namelijk overeen komen met het beroemde personage Peter Pan, het jongetje dat weigert volwassen te worden en voor altijd in het sprookjesachtige Neverland blijft.
Een bekend voorbeeld van een man met het Peter Pan-syndroom is wijlen Michael Jackson, die zijn landgoed Neverland zelfs naar de fantasiewereld uit het sprookje van Peter Pan heeft genoemd. Zo zijn beelden van Jackson’s privépretpark vol kermisattracties eerder de hele wereld overgegaan. Een plek waar de rest van de wereld even niet bestaat.
Specifieke kenmerken van het Peter Pan-syndroom
Toch hoeft uw man niet per se het Peter Pan-syndroom te hebben als hij een keer zin heeft om naar de Leeuwenkoning te kijken of vergeten is om een rekening te betalen. Hieronder beschrijven we een aantal specifieke kenmerken die er mogelijk wel op duiden.
- Het vermijden van verantwoordelijkheden: dit is wellicht het meest kenmerkende symptoom. ‘Peter Panners’ hebben namelijk veel moeite met het accepteren van verantwoordelijkheden die bij een volwassen leven horen.
- Jeugdige activiteiten: iemand die lijdt aan het syndroom zal veel tijd besteden aan activiteiten die normaal meer passen bij de jeugd. Denk aan roekeloos uitgaan, urenlang gamen of ongecontroleerd shoppen.
- Angst voor commitment: nog zo’n mooi kenmerk van het Peter Pan-syndroom. De angst voor commitment: denk aan een huis kopen, een vast contract aangaan of een relatie onderhouden.
- Moeite met het reguleren van emoties: een ander teken dat iemand mogelijk moeite heeft met het ‘grote mensen leven’ is het moeilijk vinden om met emoties om te gaan. Net zoals kinderen geen controle hebben over hun huil- of driftbuien.
- Goedkeuring van anderen: mensen met het Peter Pan syndroom zoeken vaak goedkeuring van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan veel berichten plaatsen op social media, in de hoop op zoveel mogelijk likes. Ze kunnen niet bouwen op hun eigen zelfvertrouwen en hebben vooral aandacht van anderen nodig.
Wendy: de vrouw achter Peter Pan
Maar waar zijn dan de vrouwen in dit verhaal? Nou, naast het Peter Pan-syndroom is er ook een zogeheten Wendy-syndroom. Wendy is de vrouw achter Peter Pan. Ze is een moederfiguur en doet alles wat Peter Pan nalaat. Wendy neemt namelijk beslissingen en verantwoordelijkheden, waardoor ze indirect akkoord gaat met het gedrag van haar man.
Zo maakt u bijvoorbeeld het bed op, omdat uw partner dit niet zou kunnen. De boodschappen? Die doet u ook, omdat uw man anders te veel uitgeeft. Ook kookt u en ruimt alles af, terwijl Peter Pan alvast op de bank ploft.
Voor het Peter Pan-syndroom zijn verschillende mogelijke oorzaken
Voor het Peter Pan-syndroom kunnen een aantal oorzaken zijn. Allereerst speelt de opvoeding een belangrijke rol. Wanneer iemand erg beschermend is opgevoed, is er een grotere kans op de ontwikkeling van het syndroom. Iemand heeft dan niet geleerd om met risico’s of uitdagingen om te gaan.
Ook wanneer u erg onzeker bent of een laag zelfbeeld heeft, is er een grotere kans op de ontwikkeling van het Peter Pan-syndroom. Daarnaast kunnen ook media ervoor zorgen dat iemand het moeilijk vindt om verantwoordelijkheid te nemen. Influencers kunnen bijvoorbeeld een vertekend beeld geven van de realiteit, wanneer zij alleen maar laten zien hoe ‘zorgeloos’ hun leven is.
Het syndroom overwinnen is mogelijk
De eerste stap is zelfbewustzijn: het erkennen van het gedrag en de neiging om verantwoordelijkheid te vermijden. Volgens verschillende experts kan therapie hier goed bij helpen, voor zowel de pan (Peter Pan) als vrouw (Wendy), omdat beiden elkaars patronen anders in stand houden.
Verder is het volgens therapeut Caroline Franssen belangrijk dat jongens bij de opvoeding al een goed voorbeeld krijgen, zo vertelt zij aan Libelle. “We stellen andere eisen aan jongens dan aan meisjes. In veel gezinnen moeten meisjes meer doen in het huishouden. Zij leren koken, terwijl jongens buitenspelen. Ik vind ook dat vaders vaker mogen laten zien dat 50 procent van het huishouden op hun schouders rust. Geef het goede voorbeeld.”

(Bron: Pyschologie Magazine, Libelle, Bedrock. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Oorzaak is vaak opvoeding door moeders, vrouwen worden graag met zorg voor kinderen geassocieerd want gelijkwaardigheid op dit vlak ontbreekt nog in de maatschappij terwijl ze, lees vrouwen anderzijds emancipatie willen. Het gevolg is ook vaak een vrouw die dominant is waardoor deze man géén kans krijgt zich te ontwikkelen, het mes snijdt vaak aan 2 kanten.
Is er ook een Petra Pan syndroom?