Grootste deportatie uit Tweede Wereldoorlog herdacht met stille tocht
Op 11 oktober 1944 voltrekt zich een gruwelijk feit in Kamp Amersfoort. Vanaf het bijbehorende station worden 1400 gevangenen met de trein naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme gebracht; dit is het grootste Nederlandse transport ooit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 11 oktober 2017 wordt deze deportatie herdacht met een stille tocht die de naam Tocht van vrees en hoop draagt.
1400 man naar Neuengamme
Door het mislukken van operatie Market Garden in september 1944 kunnen de geallieerden nog niet heel Nederland bevrijden van nazi-Duitsland. Zodoende kan het gebeuren dat 1400 gevangenen van Kamp Amersfoort op 11 oktober 1944 kilometers moeten lopen om vervolgens om 18.00 uur op de trein richting Neuengamme te stappen. Velen van hen overleven de oorlog niet. 601 van de 1400 gevangenen zijn afkomstig uit Putten. Zij zijn nog geen 10 dagen eerder opgepakt als vergeldingsactie na een aanslag op 3 Duitse officieren in dit dorp. Slechts 48 van hen keren uiteindelijk terug. Daarnaast zijn er ook 100 mannen uit Gorinchem bij die worden opgepakt tijdens een razzia. Van deze 100 overleven maar 4 het kamp. Naast deze 701 mannen, zijn er ook veel politiemannen onder de gevangenen. Zij hebben bijvoorbeeld weigerde om Joden thuis op te halen en worden als straf zelf naar een concentratiekamp gestuurd.
Wouter Verhoef
Op 11 oktober 2017 lopen ongeveer 250 mensen dezelfde route die de gevangenen destijds afleggen tijdens de Toch van vrees en hoop. Onder andere Greet, Hein en Corrie Verhoef lopen mee. Deze inmiddels 90-plussers verliezen hun vader nadat hij op het desbetreffende transport richting Neuengamme wordt gezet. Hij komt in de trein terecht, omdat de SS ontdekt dat Wouter Verhoef en zijn vrouw onderduikers in huis hebben en een geheim postadres zijn voor het verzet. Wouter Verhoef komt op 24 december 1944 om in het Duitse kamp, slechts 2 maanden nadat hij hier is aangekomen.
In Hallo Nederland op 11 oktober 2017 ziet u een reportage waarin de Greet, Hein en Corrie Verhoef hun verhaal doen. Ook wordt er vanuit de studio live geschakeld met de stille tocht in Kamp Amersfoort.
(Bron: website Kamp Amersfoort)