Etiquette in WhatsApp

Etiquette in WhatsApp, dit zijn de (ongeschreven) regels

WhatsApp is de populairste Social Media-app van Nederland. Maar liefst 12,5 miljoen mensen maken er gebruik van. Daarbij zijn inmiddels heel wat ongeschreven regels ontstaan. Met deze etiquette in WhatsApp kunt u rekening houden.

Blauwe vinkjes (uitzetten)

De blauwe vinkjes zijn handig om te zien of iemand uw bericht ontvangen, dan wel gelezen heeft. Maar het is onbeleefd om te vragen waarom iemand wel uw bericht leest, maar niet direct reageert. Andersom is het niet beleefd om helemaal niet, of pas veel later te reageren. Komt het u even niet uit, dan kunt u eventueel aangeven dat u later reageert. Wilt u hier liever niet mee bezig zijn, dan kunt u de vinkjes ook nog uitschakelen. U ziet dan niet of het bericht gelezen is en anderen zien dat ook niet van u. In een groepsapp is het overigens niet altijd nodig om op elk bericht te reageren. Dat hangt af per situatie.

WhatsApp-tijden

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om het geluid op stil te zetten, wanneer ze niet gestoord willen worden door piepjes of deuntjes van de telefoon. Toch is het een ongeschreven regel, om niet na 23.00 uur ’s avonds nog te appen.

Verzend afgeronde berichten

Typ liever 1, wat langer bericht, dan bijvoorbeeld 5 berichten van 1 zin achter elkaar. Dan hoeft de ontvanger niet eerst af te wachten tot u klaar bent met uw verhaal. Houd het echter wel bij bondige mededelingen, want voor lange berichten is de app niet bedoeld. Dan kunt u beter een e-mail verzenden of de ander bellen.

Hoofdletters en punten

Etiquette in WhatsApp is deels leeftijdgebonden. Bij jongere WhatsAppers is het veelal de gewoonte om korte berichten te sturen, vol afkortingen en ontbrekende hoofdletters en punten. Wanneer zij een bericht krijgen van een oudere persoon, kan dat op hen wat overdreven overkomen. Dat neemt niet weg dat het nog altijd als beleefd wordt gezien, om teksten wel van hoofdletters en punten te voorzien. Ontbreken ze, dan kan een bericht als gehaast of ongeïnteresseerd overkomen.

Laat iemand uittypen

Net zoals u tijdens een gesprek iemand uit laat praten, geldt dat ook voor de etiquette in WhatsApp. Laat iemand daarom rustig een antwoord typen, voordat u weer een bericht terug stuurt.

Kies een neutrale profielfoto

Appt u alleen met vrienden of bekenden, dan is het minder belangrijk, maar wanneer u bijvoorbeeld ook met collega’s appt of in een buurtapp actief bent, dan kunt u het best een neutrale, goed herkenbare profielfoto kiezen. Een bikinifoto of portret van uw huisdier is dan minder wenselijk.

Smartphone-etiquette
Lees ook: Smartphone-etiquette, 8 (ongeschreven) regels bij het gebruik van de mobiele telefoon

Pas op met emoticons

Emoticons zijn ontzettend handig om berichten aan te kleden. Het is echter goed om te weten dat sommige emoticons een dubbelzinnige of heel andere betekenis hebben, dan u misschien weet. In deze Digitip zetten we op een rij welke emoji u wanneer gebruikt. In zakelijke berichten is het sowieso ongepast en is het gewenst de toon formeel te houden.

Gebruik geen hoofdletters

Let op dat capslock niet per ongeluk aan staat en u een bericht in hoofdletters verstuurt. Tenzij u dat juist wilt natuurlijk. Een bericht in kapitalen komt namelijk vrij hysterisch over en het lijkt of u het schreeuwt.

WhatsApp-groepen aanmaken

Maakt u een nieuwe WhatsApp-groep aan, vraag dan eerst aan de deelnemers toestemming of u ze mag toevoegen. Ongevraagd toevoegen kan als hinderlijk worden ervaren. Hoe goedbedoeld het onderwerp ervan misschien ook is. Wordt u zelf toegevoegd, zonder dat u om toestemming is gevraagd, stel de beheerder dan even op de hoogte als u de groep weer verlaat, wanneer u er niet aan mee wilt doen. De groep zelf kunt u sinds augustus 2022 ongezien verlaten, maar soms is het beleefder om ook daar aan te geven dat u dat gaat doen. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, is het ook mogelijk om bij de instellingen aan te geven, dat u niet zonder toestemming mag worden toegevoegd een groepen.

WhatsApp-groep met collega’s

In principe is de ongeschreven regel dat er buiten kantoortijden niet geappt wordt in de WhatsApp-groep met collega’s. Tenzij de situatie erom vraagt. Vindt de rest van uw collega’s het echter geen probleem, dan kunt u er ook voor kiezen de groep buiten werktijden op stil te zetten. De berichten komen dan wel binnen, maar u kiest zelf op welk moment u ze leest. Er kan niet van u verwacht worden dat u buiten kantoortijden reageert (tenzij anders afgesproken), maar het is wel netjes uiteindelijk te reageren op berichten die daarom vragen.

Houd u bij het onderwerp

Heeft een WhatsApp-groep geen algemeen, maar een heel specifiek doel of onderwerp, houd u daar dan aan. Uitweiden over onderwerpen die niets met het doel van de groep te maken hebben, worden over het algemeen lang niet door iedereen gewaardeerd.

Verstuur niet te veel foto’s en filmpjes

Het is mogelijk om in te stellen dat ontvangen foto’s en filmpjes niet op de mobiel worden opgeslagen. Veel mensen doen dit echter niet en dan komen de foto’s en video’s die u via WhatsApp verstuurt, automatisch in hun persoonlijke galerij te staan. Verstuur daarom niet omgevraagd te veel of te grote bestanden.

Een jarige feliciteren, welke etiquette in WhatsApp geldt er?

Wanneer u een jarige in een groepsapp feliciteert, dan kan dat zijn, omdat u de overige leden van de groep ook wilt feliciteren. Maar in grote groepen kan het ervoor zorgen dat er vervolgens een stroom aan berichtjes binnenkomt. In dat geval kunt u uw felicitatie beter in een persoonlijk bericht, naar alleen de jarige zelf sturen. En eventueel apart naar enkele personen dicht om diegene heen.

Houd een gesprek met meerdere personen overzichtelijk

Praten er veel mensen tegelijk in een groep? Dan houdt u het overzichtelijk, door specifiek te antwoorden op het bericht waarop u wilt reageren. Of typ @ voor de naam van degene waarop u reageert.

(Bron: archief, Nu.nl, de Volkskrant, Marketingfacts, RTL Nieuws, Social Media Monteur, NRC. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Fransy says:

    Stel geen ‘open lucht’ vragen in een app, zoals ‘hoe gaat het?’ In feite dwing je met een dergelijke vraag de ander te antwoorden, dat is in onbeleefd! In plaats van een dergelijke vraag toont het meer gevoel van betrokkenheid door een stellend, invoelend berichtje te sturen. Inhakend op wat je weet over de situatie van degene aan wie je appt, bijvoorbeeld: ‘ik hoop dat je weer wat opknapt van de griep, dat je je weer wat sterker voelt.’

    Ik stoor mij enorm aan het onbeleefde en dwingende van ‘Hoe gaat het’? Heel soms antwoord ik : ‘ Het?’
    En meestal zet ik alleen een 👍🏼 of 👎🏼 onder een dergelijk afstandelijk bericht.