Ereveld Loenen komt even tot leven
Nationaal Ereveld Loenen komt maandag 1 mei 2017 even tot leven. 500 oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht. Ze worden door 500 leeftijdsgenoten vertegenwoordigd. Het is een eerbetoon aan alle vaders, moeders, zonen en dochters die op het ereveld begraven liggen. Dat wij hen nooit mogen vergeten.
Geen kruisen, maar liggende stenen
De Nederlandse regering besluit in 1947 de stoffelijke resten van in Duitsland omgekomen Nederlanders terug te brengen naar Nederland. Om dit te realiseren begint de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over het bosgebied. Geen rechte rijen met kruisen, maar graven met liggende stenen. De verscheidenheid van de slachtoffers is groot. Van gesneuvelde militairen tot burgers, verzetsstrijders en politieke gevangenen. Ook Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland liggen hier begraven.
Het ereveld is sinds de jaren 80 niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die zijn omkomen tijdens humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven. In totaal liggen er ruim 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven.
Representanten op het Ereveld
Op 1 mei 2017 staan achter alle graven representanten. De representanten zijn even oud als de overledenen (van 10 tot 90 jaar). Het maakt herdenken persoonlijker, want u kijkt iemand in de ogen. De overledenen komt via de representant weer een beetje tot leven. Daarnaast vindt de onthulling plaats van de 7 ereveldkruizen die per boot uit Java zijn overgekomen. Dit is ter nagedachtenis aan de bijna 25.000 Nederlandse slachtoffers die op de 7 erevelden begraven liggen in voormalig Nederlands-Indië.
Aanmelden als representant kan niet meer. Maar u kunt zich nog wel aanmelden als bezoeker. De openingsceremonie begint om 13.30 uur, maar u kunt ook later aansluiten. Op de website ereveldvolleven.nl is alles na te lezen.
In de uitzending van Tijd voor MAX op 24 april 2017 vertellen Mirjam Will en Peter Will over hun opa en vader, verzetsstrijder Peter Will. Hij is op Ereveld Loenen begraven. Mirjam is representant voor haar opa op 1 mei 2017.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Al die erevelden voor alle onwetenden, die hun leven hebben gegeven voor de kapitalistische heersers (goed of fout, rechts of links). Actie strijders, verzet strijders, bezetters, bevrijders. Stop met die poppenkast en richt oorlog voeren op verdedigen van de rechtvaardigen en elimineren van foute overheersers. Nu, … en alle jaren eerder, tot aan de Neandertalers terug in de tijd. Terwijl al die onwetenden hun leven geven, blijven de heersers maar doorgaan met hun spelletje Stratego en doorgaan met onwetenden tegen elkaar opzetten. Wanneer stopt deze misdaad van onwetenden voorruit sturen met een geweer, om de belangen te verdedigen van heersers? Wanneer gaan de heersers, zelf met elkaar op de vuist, of beslechten hun kracht in een spelletje? … Wanneer begrijpen de onwetenden, dat het echt niet uitmaakt, of je door de hond gebeten wordt of door de kat? Een ereveld voor onwetenden, die in Indonesie werden ingezet om genocide te plegen op mensen, die van onder de heerschappij van de Blanda’s wilde komen. Naast een ereveld, voor de helden die de Blanda’s hebben vermoord, Een monument voor een paar miljoen Armenen, die vermoord werden omdat de Turken hun land wilde overnemen. Maar ook een ereveld voor de Turkse soldaten, die de Armenen uitroeiden. Een ereveld voor de geallieerden, die de Duitsers afmaakten, naast een ereveld voor de Duitsers, die vochten voor het derde rijk. Heel lang mochten de Russische onwetenden niet herdacht worden, die Europa bevrijd hebben, omdat de Russische overheersers ruzie hadden met de Europese overheersers. Waren die Russische onwetenden, geen herdenking waard? … Tel alle levens eens op, die weggenomen zijn, van onwetenden met een geweer, maar ook van vrouwen en kinderen, die toevallig in de buurt zijn, … allen hun leven gegeven omdat een heerser zijn belangen wil uitbreiden.