Echt meer genieten van het leven? Niet genieten blijkt de sleutel
Publicatiedatum: 3 januari 2020
Ultiem genieten van het leven en er alles uithalen wat erin zit: voor veel mensen is dit het hoogste doel. Niet zo gek, want niemand is dol op ongeluk. Toch kan tegenslag soms meer levensgenot brengen dan het constant streven naar geluk, zo blijkt.
Woorden van de koning
“Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden”, aldus koning Willem-Alexander in zijn meest recente kersttoespraak.”Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven”, gaat de koning verder. Dat hij dit opneemt in de toespraak, is natuurlijk niet zonder reden. Veel Nederlanders streven er anno 2020 naar om van het leven een 10 te maken. En bij een 10 horen geen verdriet of gevoelens van eenzaamheid, althans, dat is de algemene opvatting.
Obsessie met geluk
De Vlaamse psychiater en psychotherapeut Dick de Wachter is het hier pertinent mee oneens. Hij ziet in zijn praktijk steeds meer mensen die volgens hem ‘een obsessie met geluk’ hebben. “We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing”, zegt hij in een lezing die hij geeft voor het NPO-platform Brainwash. “We moeten in dit aardse leven aanvaarden dat het af en toe een klein beetje lastig kan zijn. Een klein beetje, liefst niet te veel. Maar we hebben het moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. We lijken niet te kunnen accepteren dat het dagelijkse leven af en toe een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig is”, gaat hij verder.
Paradijs op aarde
Zoals u wellicht ook al uit de bovenstaande quote kunt distilleren wijdt De Wachter de obsessie met geluk en genieten vooral aan het wegvallen van regie als houvast. “Voorheen konden we uitkijken naar een hemel na dit leven, waar het leven goed zou zijn. Deze hemel is afgeschaft, dat paste niet meer in de begroting. Nu willen wij zonodig de hemel hier”, zegt hij hierover. Maar de hemel, die is niet maakbaar, vindt De Wachter. Daarom is het volgens hem onmogelijk om in het hier en nu een geweldige situatie te creëren zonder een greintje ongeluk of verdriet, ook al wil de mens dit nog zo graag. Het natuurlijke onvermogen om zelf ultiem geluk te creëren zorgt volgens de psychiater voor teleurstellingen die verdriet kunnen veroorzaken. Wie dit verdriet niet deelt, kan uiteindelijk zelfs een depressie krijgen, zo zegt hij.
Ongeluk sleutel tot geluk
Dit is absoluut niet fijn, maar juist dit soort situaties zijn volgens verschillende studies de momenten waarop geluk ‘gemaakt’ kan worden. Dat klinkt gek, maar wie deze nare gevoelens durft te onderkennen en deelt met anderen zorgt ervoor dat relaties worden verdiept. Wie steun zoekt en krijgt in tijden dat het minder gaat, komt erachter op wie er echt een beroep gedaan kan worden. En precies dat draagt bij aan een structureel blij gevoel.
(Bron: Quest, Human, de Volkskrant, Koninklijk Huis)