Diego Maradona overleden: een leven in beeld
Publicatiedatum: 26 november 2020
De Argentijnse voetballegende Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn carrière op het veld kende veel hoogtepunten, maar het was niet altijd goud wat er blonk in het leven van Maradona.
Jeugd
Diego Maradona wordt geboren in een sloppewijk van Buenos Aires, de Argentijnse hoofdstad. Al vroeg begint hij met voetballen en hij blijkt hier bijzonder goed in. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat hij van deze sport zijn beroep maakt. Net voor zijn 16e verjaardag in 1976 maakt hij zijn debuut bij de club Argentinos Juniors en wordt hij de jongste prof in de Argentijnse competitie. In 1981 vertrekt hij naar de eveneens Argentijnse club Boca Juniors, waar veel grote voetballers uit het land ooit speelden.
FC Barcelona
Ondertussen wordt hij ook opgemerkt door de coach van het nationaal elftal, waar hij in 1977 zijn debuut maakt. De trainer houdt hem nog buiten de selectie voor het WK van 1978, maar op het WK van 1982 is hij er wel bij. Zijn prestaties zijn niet zoals men van hem verwachte, maar dat lijkt zijn carrière niet echt te schaden. Nog in datzelfde jaar maakt hij de overstap van Boca Juniors naar FC Barcelona, toen ook al een van de beste voetbalclubs ter wereld. Aanvankelijk heeft hij veel succes bij de club. In 1983 wint Barcelona de landstitel, mede dankzij Maradona. In zijn periode bij Barcelona maakt hij ook deze veelbesproken goal. Let op: de audio onder het beeld is in het Frans, maar de beelden spreken voor zich.
Deze bijzondere goal tegen aartsrivaal Real Madrid levert Maradona zelfs applaus op vanaf de Madrileense tribune, iets wat daarvoor echt ondenkbaar was.
Vechten
Hoewel het Maradona aanvankelijk voor de wind gaat in Spanje, zorgt een vechtpartij tijdens een wedstrijd met Athletic Bilbao ervoor dat zijn positie begint te wankelen. Een speler van Bilbao daagt hem tijdens de wedstrijd meerdere keren uit en uiteindelijk ontstaat er dus een opstootje waarbij Maradona 3 spelers van Bilbao aanvalt.
Deze wedstrijd in 1984 zal zijn laatste zijn in het Barcelona-shirt. Barcelona verkoopt hem aan het Italiaanse Napoli, destijds niet echt een club van betekenis. In de Italiaanse Serie A, de Eredivisie van dat land, maken de clubs uit het noorden en midden van Italië dan de dienst uit. Dat verandert totaal door de komst van Maradona. Hij wordt binnengehaald als een soort koning en wordt al snel aanvoerder. Met Maradona in het team behaalt Napoli haar grootste successen, met als eerste hoogtepunt het landskampioenschap in het seizoen 1986-1987. Nooit eerder wint de club een dergelijke prijs, waardoor er spontane volksfeesten ontstaan die in sommige gevallen wel een week duren.
WK 1986
In diezelfde periode heeft hij met het Argentijnse elftal ook enorm veel succes. Waar zijn prestaties op het WK 1982 een beetje tegenvallen, lijkt Maradona in 1986 wel te kunnen leveren wat van hem wordt verwacht. Argentinië wint het WK, maar niet iedereen is het erover eens of dit helemaal eerlijk is gegaan. Zo scoort Maradona in de wedstrijd tegen Engeland, die sowieso al beladen is wegens de Falklandoorlog waarin de 2 landen eerder in de jaren 80 verwikkeld zijn, met zijn hand. De hand van God, aldus de voetballer zelf. De goal wordt wel goedgekeurd en zo wint Argentinië de wedstrijd met 2-1.
Geen plafond
In de late jaren 80 lijkt het succes van Maradona geen plafond te kennen. Eenmaal terug in Napoli maakt hij de club in het seizoen 1989-1990 weer kampioen en wint Napoli in 1989 de UEFA Cup.
Helaas kent het succes ook een keerzijde. Op persoonlijk vlak lijkt het steeds slechter te gaan met de Argentijnse sterspeler. Verhalen over vermeend cocaïnegebruik steken de kop op en blijken uiteindelijk waar te zijn. De bestuur van Napoli kan niet anders dan hem in 1992 wegsturen.
Na het voetbal
Nadat Maradona weggaat bij Napoli speelt hij nog een paar jaar, maar in 1997 beëindigd hij zijn loopbaan bij zijn oude club Boca Juniors. Hierna begint hij een carrière als voetbaltrainer, maar zijn persoonlijke leven is ook geregeld onderwerp van discussie. Zo worden de momenten waarop hij onder invloed lijkt breed uitgemeten in de wereldpers.
Van onbesproken gedrag is hij dus zeker niet, maar dat doet niets af aan zijn status als voetballegende. Zeker in Argentinië en Napoli wordt hij gezien als een ware held en dat is ook terug te zien in het straatbeeld. Wie hier op straat loopt moet niet vreemd opkijken als er hier en daar beeltenissen van de voetballer opduiken op gebouwen.
Rouw in Argentinië
Nu hij niet meer onder ons is wordt nogmaals duidelijk hoe belangrijk hij was voor zijn thuisland Argentinië en voor de voetbalfans in Napoli. In de starten van Buenos Aires komen mensen samen en de president heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook is zijn lichaam overgebracht naar het presidentiële paleis, wat een zeer veelzeggend gebaar is.
In Napoli ontstaan net als in de Argentijnse hoofdstad bijeenkomsten, onder andere bij het stadion van de voetbalclub.
(Bron: ANP, YouTube, NRC, Parool, Volkskrant)