Coöperatie Laatste Wil staakt activiteiten rondom zelfdodingspoeder
Publicatiedatum: 27 maart 2018
Na een gesprek met het Openbaar Ministerie (OM) heeft Coöperatie Laatste Wil ervoor gekozen om geen informatie meer aan haar leden te verstrekken over het zelfdodingsmiddel dat volgens de organisatie voor een pijnloze en snelle dood zorgt. Dat de coöperatie dit doet, betekent niet dat het middel nu volledig in de anonimiteit verdwijnt.
Informatievoorziening stopt
Al lange tijd is het zelfdodingsmiddel van Laatste Wil omstreden. Vanaf september 2017 wordt erover gediscussieerd, maar nadat de 19-jarige Ximena het inneemt en overlijdt, zijn er steeds meer politici die willen dat Laatste Wil stopt met de informatieverstrekking. Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in en is met de coöperatie in gesprek gegaan. De uitkomst hiervan is dat organisatie de activiteiten rondom het middel staakt, omdat zij niet wil riskeren dat haar leden vervolgd worden als zij het middel aanschaffen via een van de door Laatste Wil opgerichte inkoopgroepen. Deze inkoopgroepen bestaan al, maar zijn nog niet over gegaan tot het aanschaffen van het poeder en dat gaat dus ook niet gebeuren.
Verboden
Volgens de wet is het faciliteren of makkelijker maken van zelfdoding strafbaar en daarom is er eerst een wetswijziging nodig. Pas als die is doorgevoerd, kan Laatste Wil haar activiteiten rondom de informatieverstrekking hervatten. De Coöperatie roept haar tienduizenden leden op zich uit te spreken voor een verandering, want er is volgens Laatste Wil een breed draagvlak voor meer regie over het eigen levenseinde.
Delen
Hoewel de coöperatie stopt met het verstrekken van informatie over het middel, wil dit niet zeggen dat het helemaal niet meer te achterhalen is om welk middel het gaat. Veel mensen hebben op eigen houtje het middel – een conserveringsmiddel, naar het schijnt- aangeschaft. Inmiddels hebben de winkels die het verkopen besloten om het niet meer aan particulieren te verstrekken. Wel is het zo dat mensen die het in huis hebben, vaak veel meer hebben dan nodig. Uit onderzoek van Coöperatie Laatste Wil blijft dat 65 procent van de poederbezitters het overschot wil delen met anderen.
(Bron: RTL Nieuws, de Volkskrant, De Stentor)