Buurtrechter moet burenruzies eerder de wereld uithelpen

Burenruzies zijn tegenwoordig steeds heftiger en vormen een grote born van ergernis. Om dit soort conflicten voortaan sneller op te lossen, wil het kabinet in de loop van 2018 zogenoemde buurtrechters inzetten. 

Wat is dat, een buurtrechter?

Momenteel loopt er in het noorden van Nederland een proef met buurtrechters. 7 kantonrechters die zijn aangesloten bij de Rechtbank Noord-Nederland gaan bij ruziënde buren langs om te proberen het conflict tot een goed einde te brengen. Dat klinkt een beetje zoals het tv-programma De Rijdende Rechter, maar dat is het niet. Het vonnis van de rechter in kwestie is bindend, in tegenstelling tot dat van mr. John Reid in het bovengenoemde programma.

De buurtrechter kan alleen ingeschakeld worden als beide partijen hiermee instemmen. Vervolgens wordt er 39 euro griffiekosten betaald en voeren de buren zelf het woord tijdens de zitting. Advocaten zijn dus niet nodig.

Spreekuur

Naast langsgaan bij buren die onenigheid met elkaar hebben, is het ook de bedoeling dat de buurtrechter geregeld spreekuren houdt. Dit kan overal gebeuren, bijvoorbeeld in een buurthuis. Zodoende blijft deze persoon goed op de hoogte van eventuele problemen die er spelen in een bepaalde buurt of wijk.

Ruzies sneller bijgelegd

De buurtrechter is een idee van ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. Volgens hem zorgt zo’n laagdrempelige manier van rechtspraak ervoor dat onvrede snel verdwijnt, wat goed is voor de onderlinge verhoudingen en de sfeer in de buurt.

Buurtbemiddelaars

De buurtrechters zijn overigens niet de enige die kunnen bemiddelen bij een burenruzie. In steeds meer gemeentes in Nederland zijn buurtbemiddelaars actief. Dit zijn mensen die ervoor zorgen dat buren weer met elkaar in gesprek gaan, want meestal gaat een langslepende ruzie allang niet meer over hetgeen waar het ooit om begon. “De irritatie is ontstaan nadat degene die overlast ervaart, geen gehoor krijgt. Dan komen er verwijten, wordt er gescholden en loopt een conflict hoog op”, vertelt Bert Jannink, buurtbemiddelaar in Enschede tegen nieuwsite NU.nl.

De proef met de buurtrechters duurt nog tot mei 2018.

(Bron: de Volkskrant, Metro, NU.nl)

Geef een reactie