buren

Buren-etiquette: tips voor een goed burennetwerk

 Elk jaar, op de 4e zaterdag in september, wordt het contact met de buren gevierd op Burendag.  Want goed contact met de buren is altijd fijn. Maar anno 2021 lijken we onze buren minder vaak te kennen en spreken dan voorheen het geval is. Waarom is dit veranderd en wat kunnen we er aan doen?

Anders dan vroeger

In onze directe leefomgeving willen we ons graag thuis voelen. Het is daarom van belang dat we het gevoel hebben dat we veilig wonen en dat er een goede sfeer hangt. Buren zijn hier een groot onderdeel van. Daarnaast hebben mensen van nature de behoefte ergens bij te horen, dit geldt ook voor het burencontact in de straat. Echter, lijken buren elkaar vandaag de dag minder goed te kennen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de nieuwe buren zichzelf komen voorstellen na de verhuizing. Mensen hebben het gevoel dat er minder voor elkaar wordt gezorgd dan vroeger.

Beter een goede buur…

Hoewel het lijkt alsof de burenbanden in Nederland niet heel sterk zijn, blijkt uit een onderzoek van sociologe Beate Volker, dat de relaties de laatste 20 jaar niet extreem zijn veranderd. Driekwart van de 65-plussers heeft 1 keer per week contact met de buren. Met contact wordt persoonlijke ontmoetingen en berichtjes via telefoon of mail bedoeld. Als we dan ook nog bij de buren kunnen aankloppen voor een kleine klusje of een kopje thee, zijn de meeste mensen tevreden met het burencontact. Doordat het contact nu veel meer online plaatsvindt, is het minder zichtbaar dat buren elkaar spreken. Hierdoor lijkt het alsof buurtcontact niet meer aan de orde is. Op plekken waar vaak wordt verhuisd, is het burennetwerk wel minder sterk. Daar nemen buren minder de tijd om een band met elkaar op te bouwen. Dit is voornamelijk onder jongeren het geval.

Burennetwerk onderhouden

Een goede relatie met de buren betekent niet dat u constant bij elkaar over de vloer hoeft te komen. Het gaat er meer om, dat het fijn is iemand in de buurt te hebben die een oogje in het zeil houdt of een buur die de planten water geeft als u er niet bent. Om ervoor te zorgen dat er een goede relatie met de buren ontstaat en blijft kunt u onderstaande tips volgen:

  • Laat zien dat u er bent en dat open staat voor contact. Nodig de buren een keer uit voor een kopje koffie of thee en doe mee met buurtactiviteiten. Het zijn vooral de kleine dingen die het contact nieuw leven inblazen. Door alleen al even aan de buurvrouw te vragen hoe het met haar gaat, maakt u al een verschil
  • Irritaties voorkomen? Het is verstandig om buren vooraf in te lichten over eventuele overlast. Meldt, voordat er bij u wordt verbouwd, er kans is op geluidsoverlast en hoe lang dat gaat duren. De buren zullen dan minder geïrriteerd raken omdat ze weten waar het vandaan komt en wanneer het ophoudt.
  • Stel uzelf voor aan de nieuwe buren en biedt ze eventueel aan ze wegwijs te maken in de buurt. Zo voelen de nieuwe buren zich welkom en heeft u gelijk het burennetwerk weer uitgebreid.
  • Neem ook afstand van buren die aangeven geen behoefte te hebben aan contact. Niet iedereen zit te wachten op een kopje koffie bij de buren. Zorg dat de behoefte aan contact wederzijds is. Houdt anders gepaste afstand en blijf beleefd.
buren
Lees ook: Op gespannen voet met de buren? Misschien helpen deze tips

Leven en laten leven

Of u nou een goede band met de buren hebt of niet, het is altijd belangrijk ergernissen te bespreken. Een keer een luidruchtig feestje moet kunnen, maar wanneer dit te vaak voorkomt, kunt u het beste daarover in gesprek gaan. Verplaats u in de ander en maak eerst een praatje, in plaats van er gelijk iets van te zeggen. Vindt u het spannend ergernissen uit te spreken naar de buren? Vraag dan mensen in de omgeving om hulp. Veel buurten hebben een buurthulp of een wijkagent die u graag adviseren bij ernstig burenoverlast, zonder gelijk een melding te maken bij de politie.

(Bron: Volkskrant, Trouw, Psychologiemagazine)

Geef een reactie