Bonje over de erfenis
Publicatiedatum: 17 augustus 2016
Het verdelen van de erfenis blijkt een groeiende bron van conflicten. In bijna 1 op de 3 gevallen ontstaat bittere strijd tussen vooral broers en zussen, zo bleek onlangs uit een enquête van Plusonline.
Gesteggel over erfenissen
Wie krijgt het gouden horloge van pa? Hoezo lieten pa en ma al hun geld aan een goed doel na? En waarom krijgt de schoondochter het servies? Erfeniskwesties kunnen families diep splijten. Vooral in samengestelde gezinnen blijkt de verdeling van de erfenis een bron van conflict. Ook het aantal mensen dat een nalatenschap weigert, uit angst schulden te erven, stijgt.
Het gesteggel over erfenissen neemt toe door de vergrijzing en doordat meer mensen financiële problemen hebben. Ook oplopende zorgkosten kunnen, soms al voor de boedelverdeling, tot ruzie leiden. Want als ma naar een duur particulier verpleeghuis gaat, wordt de erfenis kleiner. De verwachting is dat het aantal conflicten rond nalatenschappen blijft stijgen. Binnenkort gaan namelijk de rijke babyboomers verscheiden. In Hollandse Zaken: Hoe voorkomt u dat onenigheid over de erfenis leidt tot een slepende familieruzie?
Aan het woord
In Hollandse Zaken komen diverse gasten aan het woord.
Ans Achterbergh verloor haar vader in 2012. Haar moeder was 15 jaar eerder overleden. Ans was jarenlang mantelzorger voor haar vader. Na zijn overlijden ontstond onenigheid over de erfenis, omdat de vader Ans’ oudere zus had onterfd. “Aangenomen wordt dat ik daar een rol in heb gespeeld. Maar dat is niet zo. Met mijn zus heb ik geen contact meer, met mijn broer zeer beperkt.”
Koert Boshouwers, advocaat en plaatsvervangend rechter. “Het gaat vaak helemaal niet om geld, maar om onbetaalde familierekeningen. In mijn praktijk wordt er in erfrechtzaken meer naar de rechter gegaan, dan bij scheidingen.”
Femmy Smink, notaris/mediator in Sneek. “Ik maak heel veel heibel mee. Wat mensen vaak als reden aangeven als er eenmaal bonje is, is dat het om het ‘principe’ gaat. Daarin zie je vaak ook heel veel frustraties uit het verleden.”
Patrice van Schuppen (huidtherapeut), is 7 jaar achtervolgd door advocaten. Er werd geaasd op familiekapitaal dat er al lang niet meer was. “Ik wil nooit meer problemen krijgen over erfenissen en heb mijn testament tot in detail laten regelen.”
Arno van den Bosch (salesmanager) komt uit een hechte familie en samen met zijn 3 broers verdeelde hij de erfenis van zijn ouders naar ieders tevredenheid. “Ik moet er niet aan denken om ruzie te krijgen over geld.”
Hollandse Zaken
Het programma Hollandse Zaken staat voor live-televisie en behandelt kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond de liefde, opvoeding en relaties, maar ook de ondraaglijke kant van dementie en overbelaste mantelzorgers. Hollandse Zaken is een van de weinige televisieprogramma’s waar de gewone burger aan het woord komt. De ‘bestuurlijke elite’ schuift alleen bij noodzaak aan.
Hollandse Zaken is te zien op woensdag 17 augustus 2016 om 21.15 uur op NPO 2.
Discussieer mee over dit onderwerp! Om de discussie vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zeer waarschijnlijk is het niet te voorkomen dat alles wat geld belooft zal worden benut om niet te zeggen uitgebuit. Misschien niet eens uit overwegingen van hebberigheid maar uit noodzaak. Zo verschrikkelijk veel mensen hebben te maken met wat wordt genoemd “marktwerking” dat ook daar de menselijke aspecten aan de eroderende werking daarvan worden onderworpen. Een deurwaarder is een goed voorbeeld van zo’n marktwerking. Dus als vader of moeder door de goedkoopst denkbare ondersteuning en zorg het graf in wordt geleid waardoor “geld vrijkomt” dan gebeurt ’t. Mijn idee? Dat de mispunten uit de familie met de poen zijn gaan lopen deert me niet. Het schijnt dat ik op mijn moeder lijk en haar karakter heb, zo hoor ik van velen. Hoe mooi kun je het hebben? Ik bén haar erfenis.
mijn vrouw en ik hebben onze zaakjes goed voor elkaar, zo ook mijn apart testament, dat als ik eerst zou gaan, dat ik op mijn eigen verzoek een bewindsman heb uitgekozen, zonder dat daar familieleden ook maar 1 vinger in de pap hebben, en mocht deze bewindsman dit niet kunnen accepteren, dan wordt het door de kantonrechter overgenomen, maar dit wordt pas toegepast op de dag van mijn overlijden, en gaat mijn vrouw eerst, dan blijven de testamenten van kracht die wij beiden bij de notaris hebben afgesproken. Nu alles regelen, en niet op het laatst.
Ook ik bevind mij al jaren in een ‘verduisterde’ nalatenschap van mijn op 17 februari 1998 vóóroverleden Man, die op mij is opengevallen! Het gaat hierbij om ruim € 3.000.000 Zijn testament had géén rechtskracht meer en ben ik rechtmatig in het erfrecht getreden, daar het huwelijk tevens kinderloos was ben ik Enig Erfgename, zowel Testamentair als Bij-versterf en ook Testateur; echter er was al bij aanvang af (vanaf 1982) sprake van vele conflicterende partijen in deze en is via slinkse wijze mij alles -geheel en al- onrechtmatig ontnomen en vecht ik al die jaren al tegen vele instanties die mij de vernieling in hebben gewerkt. Onafhankelijk van elkaar geconsulteerde professoren in het Erfrecht hebben ook aangegeven dat ik o.a. Enig Erfgename ben (zowel Testamentair als Bij-versterf) en moet aan mij een verklaring van erfrecht worden afgegeven. Echter op de in mijn bezit zijnde achterhaalde kopie-MINUUT-AKTE wordt geen verklaring van erfrecht afgegeven/verstrekt en is recentelijk burgemeester van der Laan aangeschreven om aan mij een origineel gewaarmerkt AFSCHRIFT van de reeds ontijdig vernietigde MINUUT-AKTE te verstrekken, daar deze officieel en o.g.v. de Archiefwet in ieder geval 50 jaar BEWAARD dient te blijven (in het Register te Amsterdam doch ook in het Overlijdensdossier). Zoöok is de hierbij behorende doktersverklaring ontijdig vernietigd en is er gebruik gemaakt van een GEFINGEERD zogeheten fiat justitia, dat volgens opgaaf mw.mr.Schaafsma van Justitie Amsterdam, géén officieel FIAT JUSTITIA is.!!! Tot op heden is er nog geen rechtsgeldige verklaring van erfrecht afgegeven en ook geen verklaring van executele; echter alles is door o.a. ook ING aan derden verstrekt.!!!!!! Zelfs de belastingdienst heeft het gepresteerd om mijn ingediende Aangifte Successie ontijdig te vernietigen en voor mij zelfs 5 BSN-nrs. te hanteren, 14 belastingdienstkantoren, 4 Ontvangers en ook 13 zorgtoeslagkantoren en word ik dienaangaande zelfs nog gekort op mijn AOW-uitkering. Dit alles is dus mogelijk in ons ‘beschaafde’ Nederland??? Ik durf nu wel te spreken over corrupt Nederland, daar iedereen het zwijgen ertoe doet o.a. de Minister van V & J, de Minister van Financiën, de Minister van Binnenlandse Zaken etc.etc. Verbazend vind ik dat er ook niets meer wordt vernomen over het TEEVEN-bonnetje en heb ik wellicht meebetaald (€ 3.000.000) aan dit Teeven-bonnetje. Dus conclusie is dat de burger geld afhandig wordt gemaakt om criminelen hun geld te geven?! Graag uw commentaar, er speelt nog veel meer en dit is té beschamend voor woorden dat dit allemaal in Nederland kan gebeuren.
Geachte Lesman
Een ongelooflijk verhaal. In uw plaats zou ik alle kranten benaderen, om het overal te publiceren. Het programma opgelicht is ook een tip. Daarnaast de rijdende rechter. Tot slot het internationaal hof (Brussel/ Strassbourg) inschakelen en via de Europese rechtspraak. Het zeker niet laten bij een stukje bij omroep Max. Als Uw verhaal klopt, leven we in een bananenrepubliek.
Beseften mensen maar eens dat de belangrijkste dingen in t leven geen DINGEN zijn…..walgelijk al die ruzies om dingen…..
Belachelijk…..
Ik vind dat onze familie dat koninklijk heeft opgelost door alleen de eigen kinderen in de erfenis te betrekken. Tot op heden verheugen wij ons daarover nog steeds. Op verjaardagen wordt dit nog wel eens weer opgehaald. Tot grote tevredenheid van allen!
Ik hoorde tijdens de uitzending dat er een goede wet is dus als je alles goed regelt dat je problemen kan voorkomen.
Dit wil ik toch tegenspreken.
Het is belachelijk dat je een kind niet volledig kan onterven.
Ik heb meerdere kinderen die ik alles gun omdat ze altijd goed voor me zijn geweest en meegeholpen hebben aan het vermogen dat ik heb opgebouwd.
Biologisch en dus wettelijk is er ook nog een kind waarmee ik al vanaf baby geen (goed) contact mee heb (na scheiding) en die al jaren er alles aan doet om mijn leven te verzieken en ook meerder malen mij financieel heeft opgelicht.
Ik zie echt niet waarom ik wettelijk verplicht zou zijn om hem een legitieme portie na te laten.
Ik wordt nu dus door de wet verplicht om voor mijn overlijden al mijn vermogen op een of andere manier weg te sluizen, met zelfs dan nog het rusico dat ik overlijd voor ik alles “verstopt” heb.
Dat is gewoon een hele grote hiaat in de wet.
De goede doelen maffia weet ook dat er vaak ruzies zijn in families, daarom maken ze dure Sterreclame, met de tip alles aan hen na te laten. Ik kan maar een ding zeggen: hoe veel ruzie er ook is tussen ouders en kinderen, laat hen gewoon erven. Laat de illusie los, dat goeden doelen ook goede dingen doen met het geld. Het wordt eerst op een bankrekening gezet, daarna worden de salarissen betaald van de directie, is er nog iets over, wordt het belegd in aandelen. Als er al geld wordt gebruikt voor een goed doel, is het nog geen 10%. En dan blijft nog de vraag: “Wat is een goed doel”. Mocht deze informatie te ingewikkeld zijn en wil je echt niets geven aan je eigen kinderen: Geef je geld (bij leven) weg aan buren, die het niet zo breed hebben of aan de poetsvrouw, die het goed kan gebruiken. Dat is een echt goed doel en je ziet nog resultaat ook.
In bijna elke familie geeft het gerommel over onderlinge voorvallen uit de jeugd,de relatie met de ouders word er zeker ook aangekoppeld.Hier gaat het om conflicten van diverse aard met allerlei opgepropte emoties die er mee verbonden zijn.
Maar de hebzucht speelt de grootste rol,via de erfenis hoe groot of klein word dan gevochten om met wrok gramschap te halen! Walgelijk,..te meer een reden om alles bij het leven te geven aan degenen waar je goed aan kunt doen.Kinderen hebben alles gekregen wat hun ouders te bieden hadden.Maar het blijkt nooit goed genoeg te zijn.Men wil ook “die” liefde die de ander kreeg.
Aan ieder kind word( door ouders) de liefde gegeven die aansluit bij dat kind,de onderlinge verschillen in toenadering zorgt echter voor afgunst bij kinderen onderling.Men had zo graag de liefde volle bejegening van vader/moeder gekregen die marietje van zelfsprekend heeft ontvangen.
Heb mee gemaakt dat er al claims gelegd werden op erfschap voor dat de ouders dood waren-alsware het al niet meer hun eigendom- om te k-tsen,wat kunnen mensen walgelijk hun egoïsme tonen.Zelf ben ik blij met de kam van mijn moeder,de bril van mijn vader.Nu na enige jaren heb ik daar ook afscheid van genomen.
Naar mijn weten heeft mijn vader me nooit omhelst,dat deed hij in een “schone ochtend droom”hij stond met open armen me te begroeten-hij leek 40 jaar jong- we hebben gehuild van dankbaarheid!!! Dank je wel “lieve GOD”
De Nazerener Jezus leerde ons 2024 jaar geleden te begrijpen,geen aardse goederen te vergaren voor ons zelf,..ze niet als ultieme houvast/eigendom te zien.Niet naar rijkdom te streven voor de eigen wellust!!
Zo als gezegd wat je zaait dat oogst je,..soms generatie’s later is het nog te bespeuren in o.a.familieband.
De dood,…je kunt niets meenemen,maar toch trachten vele binnen ons mensendom nog over hun dood heen te regeren.Wat hebben ze zich daar ooit bij gedacht??Allemaal ijdelheid !!!
Erf geld, bederf geld zeggen ze. Ik vind dat elk ouderpaar een testament op langstlevende moet hebben.Zijn er kinderen zorg er dan voor dat jouw testament regelt dat alles na de kinderen gaat. Sluit de “koude kant uit “. Niet dat ze minder lief zijn maar je weet niet hoe de toekomst wordt. Regel in het testament dat elk kind het zelfde financiële gedeelte krijgt. Onterven ? aangeven en vermelden . !!!! maar regel en leg vast , elk kind het zelfde .
Uit eigen ervaring is er bij ons geen goede eerlijke verdeling geweest. Als of het gewoonste zaak van de wereld was ging bijna alles naar een persoon . Erf geld is bederf geld. Wat eerst een gezin was met goede familiecontacten is nu een uiteen gerafeld gezin geworden omdat 1 nazaat het leeuwendeel heeft gekregen en dat ook goed vond.
Erf geld, bederf geld .