Bijzondere wereldverbeteraars
In de serie Wereldverbeteraars van Hallo Nederland staan 5 mensen centraal die allerlei initiatieven hebben bedacht die onze samenleving een stukje leefbaarder maken. Niet omdat ze daartoe betaald worden, maar omdat zij vinden dat sommige mensen wel wat hulp kunnen gebruiken. Deze wereldverbeteraars zijn stuk voor stuk bijzondere en kleurrijke types met een goed verhaal.
Maandag 5 december 2016: Wereldverbeteraar Bob van den Broek – Brengt boodschappen rond bij kansarme gezinnen
Bob van den Broek (80) is een begrip in Kortenhoef. De vrijwilliger heeft het momenteel drukker dan toen hij nog werkte in de oude Knorr-fabriek in Loosdrecht. Hij rijdt namelijk 3 dagen per week op zijn fiets met boodschappen van de Albert Heijn Landwaart door weer en wind om gezinnen die het niet breed hebben te steunen. Hij verzamelt bij de supermarkt tassen met overgebleven voedsel, die niet meer voor de verkoop zijn, en brengt dit met de fiets rond. Verder staat Bob op dinsdag in het winkeltje van wooncomplex Veenstaete vlakbij zijn huis in Kortenhoef. Daar verkoopt hij wat kleine boodschappen, maar vooral de sociale functie als aanspreekpunt maakt het leven van de ouderen daar net een stukje leuker. Bovendien werkt hij in het weekend bij de Stichting Inloophuis Wording aan de Vaartweg in Hilversum. Daar helpt hij daklozen, drugs- of drankverslaafden en andere hulpbehoevenden. De bezoekers zijn van alle leeftijden. Soms maakt de Kortenhoever er eten voor ze, soms praat hij met ze. “Je biedt ze eigenlijk gewoon een soort gezinsleven.”
Over zijn hulpverlening denkt de 80-jarige Bob zelf niet vaak uitgebreid na. “Ik denk dat ik de behoefte heb om mensen te helpen door mijn jeugd in een Jappenkamp tijdens de oorlog”, vertelt Van den Broek, die als kind van een KNIL militair opgroeide in Nederlands-Indië.”
Dinsdag 6 december 2016: Wereldverbeteraar Toon Borst – Muntenman
Toon, muntenman uit Amsterdam, zamelt elke maandag op unieke en vrolijke wijze buitenlands geld in. Dit geld ‘vereurotiseert’ hij en geeft hij aan verschillende goede doelen. Vorig jaar haalde hij meer dan 30.000 euro op, deze opbrengst gaat onder andere naar kinderboerderijen in Nederland of een project voor gehandicapte kinderen in India.
In de serie Wereldverbeteraars staan Toon en vier andere mensen centraal die allerlei initiatieven hebben bedacht die onze samenleving een stukje leefbaarder maken. Niet omdat ze daarvoor betaald worden, maar omdat zij vinden dat sommige mensen wel wat hulp kunnen gebruiken.
Woensdag 7 december 2016 – Wereldverbeteraar John Jansen – Zorgt ervoor dat niemand eenzaam hoeft te sterven
Met zijn stichting Eenzame Dood ondersteunt John Jansen uit Arnhem eenzame mensen die niet lang meer te leven hebben. Hij zorgt voor een luisterend oor, regelt de verdere palliatieve zorg, en een met zorg voorbereide uitvaart. Iedereen verdient een humane levenseinde en uitvaart. Niemand mag eenzaam sterven
In de serie Wereldverbeteraars staan John en vier andere mensen centraal die allerlei initiatieven hebben bedacht, die onze samenleving een stukje leefbaarder maken. Niet omdat ze daarvoor betaald worden, maar omdat zij vinden dat sommige mensen wel wat hulp kunnen gebruiken.
Donderdag 8 december 2016 – Wereldverbeteraar Astrid Praag – Kookt met jongeren voor ouderen
Astrid Praag is 3 jaar geleden begonnen met het geven van smaak- en kooklessen aan de kinderen van de P.C. Hooftschool in Muiden. Ze stimuleren de kinderen daarmee na te denken over voeding en waar dat vandaan komt. In februari dit jaar is Astrid begonnen om in samenwerking met de kinderen een avond per week te koken voor ouderen uit de buurt. Elke week wordt op dinsdagavond een gezonde maaltijd bereid en geserveerd op de P.C. Hooftschool. De gedachte hierachter is dat – ook al is het maar één goede maaltijd per week – dit de gezondheid van onze ouderen sterk ten goede komt. Daarnaast is het sociale aspect erg belangrijk, de verbinding tussen jong en oud is hartverwarmend en zien eten doet eten.
Het initiatief is inmiddels ondergebracht in de stichting Samen Doen. Deze stichting zet zich in om de activiteiten uit te breiden. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht om het concept ook op andere scholen te kunnen opstarten.
Vrijdag 9 december 2016 – Wereldverbeteraar Yvonne – Helpt migrantensenioren
Sinds juni 2014 heeft Yvonne Penig een stichting opgericht onder de naam Pasensie – hetgeen ‘geduld’ betekent in het Surinaams. Samen met vrijwilligers brengt de stichting elke week weer een groep van 30 senioren bij elkaar om elkaar te ontmoeten en hun eenzaamheid te verkleinen.
Surinaamse en Antilliaanse ouderen praten met buitenstaanders niet over eenzaamheid. Je hangt je vuile was niet buiten, gebiedt hun cultuur. Maar door het er niet met hulpverleners over te hebben, geven ze eenzaamheid juist extra kans.Daarvoor waarschuwt in de Amsterdamse Bijlmer gepensioneerd woonbegeleidster Yvonne Penig. Al ruim veertig jaar trekt zij zich het lot van migrantensenioren aan en zet ze zich in om deze ouderen te behoeden voor eenzaamheid door ze meer zelfredzaam te maken. Eerst in verpleeghuizen, nu met een eigen seniorenproject.
Hallo Nederland is iedere werkdag te zien om 18.30 uur op NPO 2.