Bevolking in Nederland groeit
Publicatiedatum: 3 januari 2017
Nederland telt 17,1 miljoen geregistreerde inwoners. Hoewel nog niet alle cijfers van 2016 zijn verwerkt, gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ervan uit dat de bevolking in 2016 met 111.000 personen is gegroeid. In 2015 waren dat er nog ruim 78.000. Het groeitempo is sinds het begin van deze eeuw niet zo hoog geweest. Die forse groei komt vooral door toegenomen immigratie.
Amsterdam groeit het sterkst
De bevolkingsgroei is afgelopen jaar relatief groot. Vooral in de grote steden neemt in 2016 de bevolking toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de eerste 11 maanden van 2016. Amsterdam groeit het sterkst. Op 1 december 2016 wonen er bijna 850.000 mensen. Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn na Amsterdam het sterkst gegroeid. De bevolkingsgroei komt vooral door geboortes en door immigratie.
Noordoosten van Nederland krimpt
Niet alleen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht na de bevolking afgelopen jaar toe. Gemeenten waar veel nieuwbouw is gepleegd hebben het inwoner aantal zien stijgen. De meeste van deze gemeenten liggen in de Randstad. In Noordenveld en Steenbergen nam het aantal inwoners toe door de asielzoekerscentra die daar gevestigd zijn. In 83 van de 390 gemeenten nam vorig jaar het aantal inwoners af. Dit zijn vooral gemeenten in het noordoosten, in de provincies Groningen en Drenthe. Ook in verschillende gemeenten in Zuid-Limburg neemt de bevolking af. In vrijwel al deze gemeenten komt dit doordat er meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren. Een ander gevolg van de krimp is dat dat jongeren wegtrekken uit kleinere gemeenten. Dit proces versterkt de vergrijzing van deze gemeenten.
(Bron: ANP/CBS)