Bent u mantelzorger? Mogelijk kunt u gebruik maken van deze regelingen en/of voorzieningen
Publicatiedatum: 17 februari 2025
Er zijn in Nederland 5 miljoen mantelzorgers. Hoewel deze zorg vaak vanuit liefde wordt gegeven, kan het ook een zware taak zijn, zowel fysiek als mentaal. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en voorzieningen die mantelzorgers kunnen ondersteunen. In dit artikel noemen we er een paar.
Het mantelzorgcompliment
Gemeenten waarderen uw inzet als mantelzorger en laten dat jaarlijks blijken met een zogenoemd ‘mantelzorgcompliment’. Elke gemeente heeft hiervoor een budget. Wel verschilt het per gemeente wat u krijgt. Meestal gaat het om een geldbedrag, kortingsbonnen of een speciale bijeenkomst voor mantelzorgers.
De voorwaarden voor het krijgen van dit compliment kunnen ook per gemeente verschillen, maar meestal gaat het om mantelzorg van minimaal 8 uur per week voor een periode van minimaal 3 maanden. Een mantelzorgcompliment kan aangevraagd worden door degene aan wie u zorg verleent.
Verlofregelingen via de werkgever
Als werkende mantelzorger kunt u gebruikmaken van verschillende verlofregelingen, denk aan calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof. Iedere werknemer heeft recht op deze verlofregelingen, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in uw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. In dat geval gaat de cao volgens MantelzorgNL boven de wettelijke regeling. Vraag dit na bij uw werkgever.
Regelingen om reiskosten te beperken
Met een ov-begeleiderskaart reist u als mantelzorger gratis mee met iemand die niet zelfstandig kan reizen door een ziekte of aandoening. Verder is het in sommige gemeenten mogelijk om als mantelzorger een parkeervergunning te krijgen. Hiermee kunt u gratis of een stuk voordeliger parkeren. Informeer hiernaar bij de gemeente waar degene die zorg nodig heeft woont.
Woont u samen met degene aan wie u mantelzorg geeft? En is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een zorginstelling? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden soms uw reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belasting. Dit valt dan onder de post ‘specifieke zorgkosten’.
Het persoonsgebonden budget (vaak) ook in te zetten voor de mantelzorger
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf hulp kan inkopen. In sommige gevallen mag dit ook gebruikt worden om naasten te betalen voor zorg die zij leveren. Mantelzorgers kunnen hier dan uit betaald worden tegen minimaal het minimumloon tot maximaal 25 euro per uur.
Alleen let op: ontvangt u een uitkering? Dan kunnen pgb-inkomsten van invloed zijn op de hoogte hiervan. Ook moet u inkomstenbelasting betalen over de vergoeding die u ontvangt uit het pgb. Het kan ook dat de belasting al wordt ingehouden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en u het nettobedrag uitbetaald krijgt.
Respijtzorg om mantelzorger lucht te geven
Mantelzorg kan geestelijk en lichamelijk belastend zijn. Respijtzorg, we noemen dit ook wel vervangende zorg, biedt mantelzorgers dan tijdelijk de gelegenheid om een pauze te nemen. Dit kan in de vorm van een dagopvang, een vakantie of tijdelijke zorgverlening in een instelling. Vaak is dit te regelen via de gemeente of zorgverzekeraar. Hierdoor komt u als mantelzorger weer even op adem, wat vaak essentieel is voor een goede balans.
Voorzieningen vanuit de zorgverzekering
Voor sommige zaken kunt u mogelijk ook een beroep doen op uw zorgverzekering. Zo kan het zijn dat uw verzekeraar bijvoorbeeld trainingen en cursussen (deels) vergoedt, die u als mantelzorger om leren gaan met de (intensieve) zorg en alles wat daarbij komt kijken.
Verder vergoedt de aanvullende verzekering soms ook een mantelzorgmakelaar. Hier kunt u terecht als u behoefte heeft aan praktische hulp. Het doel van een dergelijke makelaar is dan ook om overbelasting te voorkomen of te verminderen.
Neem voor de zekerheid altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar om te beoordelen of u recht heeft op een vergoeding. Informeer ook naar de voorwaarden en bij welke zorgverleners u terecht kunt.
Huishoudelijke hulp voor u als mantelzorger
Als mantelzorger kunt u ook in aanmerking komen voor hulp via de gemeente. Dit kan gaan om hulp bij schoonmaken, koken of het doen van boodschappen. Het recht op huishoudelijke hulp is afhankelijk van de gemeente, maar veel gemeenten bieden ondersteuning voor mantelzorgers die deze extra zorg nodig hebben om hun zorgtaken vol te houden.

(Bron: Regelhulp, Rijksoverheid, Mantelzorgelijk, MantelzorgNL, AD. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het PGB lijkt leuk maar als je dochter in de Bijstand zit en er netto niets aan over hield behalve veel administratie kosten?
Ook bij overlijden moeten vragen ze dan nog waar ’t geld bleef als je stopte en U moet doorgaan!
Deze lieve dochter is niets mis mee maar wel spraakgebrek en beperkt verstandelijke….
Die kan na ruim 7 jaren Thuiszorg PBG niet in de normale Thuiszorg gaan werken.
Later mocht ze 3/4 houden maar toch, later andere ambtenaar en veel gezeur en ze kan niets duidelijk terug zeggen!
Deze dochter die als Thuiszorg teveel uren maakte en niet schreef…..
Heeft ons veel bespaard maar daarna 9 maanden geregel en gezeur.
En ergste is, er kwam een nieuwe ambtenaar die haar oproep stuurde voor te werken!
Ik ging mee en vroeg; Heeft U alle oude stukken gelezen….
Wegwezen, ik ben nu met mevrouw bezig, maar als ik ga gaat zij mee.
Goed bedoeld maar als je iemand mee nam die alles regelde voor haar?
Ik of familie kijkt alle post of niet een verkoper onzin wilde leveren aan haar.
Ik mag nog regelmatig verkochte zooi terug draaien omdat ze aan zwakkeren die er niets van begrepen en alles goedvinden verkochten….
Zij moeten ook verdienen maar als ze zegt; Ik snap ’t niet, wat is dat?
Lees goed de instructie is dan broodje aap… en ze is nu niet meer tekenbevoegde.
Mantelzorg is dus leuk maar houd er rekening mee dan ook zwakkeren dit werk doen en na stoppen overheid vaak een Ambtenaar heeft die ze aan ’t normale werk wilde zetten!
Mooie regels maar niet elke Mantelzorger kan ook alles doen.
In Steenbergen denkt men er tamelijk licht over. Mijn partner is door Corona geveld en ervaart hier dagelijks nog steeds de gevolgen van mede dankzij de huisarts die destijds niets deed en door de assistente werd afgepoeierd met “neem maar een flesje Fluimuciel” terwijl het ademhalen heel lastig was en alleen maar deed dan hoesten, hierdoor bleef ontslag bij werkgever ook niet uit. Omdat de financiën er niet op vooruit gingen en mijn partner toch ook wel graag wilde werken is er na lange tijd werk gevonden. Daar ikzelf ben afgekeurd ben ik niet in staat mijn man van zorg te voorzien maar ik moet wel want mijn man is sinds zijn Coronainfectie alleen maar in staat om te werken omdat dat eigenlijk al teveel is. De Corona heeft namelijk de spieren aangetast maar omdat onze huisarts destijds niet de eerste zorg verleend had, had mijn partner ook geen recht op de vervolgzorg die voor Longcovid-patienten later werd ingesteld dus ook dat heeft veel gevolgen gehad en nog steeds.
Daar ik feitelijk meer zorg van mijn partner nodig heb wat niet haalbaar is en ik mijn partner zorg moet verlenen, zegt de gemeente, komen wij niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp, mijn partner is volgens de gemeente heel goed in staat om van mij huishoudelijke taken over te nemen. Al met al zit het zorgsysteem vreemd in elkaar, zeer zeker dat er zoveel verschillen per gemeenten bestaat, je moet maar net het geluk hebben dat je in de juiste gemeente woont en dat is bizar, iemand in dezelfde situatie als mijn partner en ik komen in een andere gemeente wel in aanmerking en dat is in mijn optiek discriminatie, hard gezegd maar wel een feit.
Ik heb 25 jaar voor mijn ouders gezorgd en met liefde.
Ze zijn inmiddels al meer dan 10 jaar overleden en toen kwamen er ineens allemaal regelingen voor mantelzorgers…ik had het liever 20 jaar eerder gezien…jammer!!
Het krijgen van zorg en hulp is aan regels gebonden. Deze zijn veel mensen zo ingewikkeld en ondoorzichtig. Als mantelzorger heb je het al druk genoeg.
Voor hulp vanuit WLZ en WMO.is ondersteuning voor het verhelderen, formuleren en dien van de aanvraag Onafhankelijke Cliëntondersteuning mogelijk. Die hulp is wettelijk geregeld en gratis.
Het PGB is een prachtig instrument als u de zorg voor uw naaste of voor uzelf ‘maatwerk’ moet zijn. Mijn zoon met autisme heeft 20 jaar een PGB gehad wat ik voor hem heb beheerd. Alhoewel de WMO wettelijk verankerd is, kunnen gemeentes daar hun eigen draai aan geven. Vaak staan ze ook afwijzend tegenover het PGB ook al is het zorgkosten besparend. Indien u kiest voor het PGB adviseer ik u om lid te worden van Per Saldo, de budgethoudersvereniging. U kunt daar met al uw vragen terecht en maken u wegwijs in het PGB totdat u er zelf genoeg de weg in weet. Bij PGB is de budgethouder of diens vertegenwoordiger eigenlijk de werkgever, betalingen moeten ook gezien worden als loon. Houd daar rekening mee als u uw dochter of zoon vanuit PGB betaalt. Wordt u onheus behandeld door de gemeente i.v.m. PGB zoek dan juridische ondersteuning. Ook hierbij kan Per Saldo helpen.
Ik bedoel ‘hulp bij het doen van de zorgaanvraag’ door Onafhankelijke Cliëntondersteuning.
@Dirck: meeste door jou genoemde problemen zoals ongewenste verkochte zooi etc. en aanwezig zijn bij gesprek, zijn op te lossen door bewindvoerder van je dochter te worden.
* dat iedere inkomsten ongeacht waardoor verrekend wordt met de bijstand is bekend:
of het nu een bijverdienste bij krantenbezorging of bij een fam.lid is.
Een mantelzorger kan niet betaald worden; ook niet uit een PGB. Een mantelzorger levert per definitie onbetaald werk. Vrijblijvend en vrijwilig.
Indien men hiervoor via pgb betaald wenst te worden, wat in theorie kan bij een indicatie hiervoor, dan moet men de term Mantelzorger dus juist niet gebruiken.
Heel leuk allemaal, mijn man is al ruim 9 jaar mijn mantelzorger omdat ik met ptss belast ben en daarnaast post covid ben.
Ik hed 3 jaar geleden mijn gemeente aangeschreven voor een pgb budget zodat ik mijn hond Jan laten opleiden tot psychosociale hulphond, de klachtencommissie heeft mijn klacht volledig gegrond verklaard. Dit nadat de gemeente alles had afgewezen, ook de uitspraak van de klachtencommissie heeft de gemeente naast zich neergelegd. Echt onbegrijpelijk, de rede HET IS NIET BEWEZEN.
Mijn hond is nog altijd niet opgeleid, echter herkend hij wel mijn aanvallen!! Ik zit nu verplicht in een wmo traject, diegene die mij tracht te begeleiden denk het beter te kunnen dan alle psychologen waar ik al behandeling heb gehad.
Als over 2 jaar blijkt dat het traject van de gemeente niet werkt gaan ze alsnog overwegen om de opleiding alsnog te betalen, dan zal er eerst een andere hond moeten komen omdat mijn huidige hond dan te oud is.
Hoe belachelijk wil je het hebben, ik wil mijn man ontlasten maar de gemeente vindt dat niet belangrijk.
10 jaar na beheren en verantwoorden van PGB voor mijn vader door Belastingdienst aangeklaagd voor fraude. Rechtzaken moeten voeren, advocaten moeten inhuren en op onnodig hoge extra kosten gejaagd. Na Belastingdienst kwam CAK en daarna UWV om deel IVA uitkering terug te vorderen.
Kijk uit met een PGB het kan je leven ruïneren want je kunt het blijkbaar nooit goed doen. Zelfs na 10 jaar goedgekeurde verantwoordingen niet !
Het is ieder jaar weer een probleem om de voor de parkeervergunning vereiste “mantelzorg-verklaring” te kunnen produceren . . . omdat deze niet bestaat! Wie gaat dat nou eens en voor altijd oplossen??