Afbreekbare urn voor een overleden dierbare: hoe de as uitgroeit tot een boom in uw tuin
Publicatiedatum: 31 mei 2023
Begraven of cremeren. Het zijn slechts 2 van de vele antwoorden, op de vraag wat er met het lichaam van een overleden dierbare moet gebeuren. Want tegenwoordig zijn daar steeds meer alternatieven bij gekomen. Wat dacht u van een natuurbegrafenis, met een ‘levende’ doodskist? Of een afbreekbare urn, waar later zelfs een boom uit groeit?
Crematie verdringt begrafenis
De 1e crematie in Nederland dateert van 1914. In de ruim 100 jaren daarna hebben de crematies langzaam maar zeker de traditionele begrafenis verdrongen. Volgens cijfers uit 2022 zijn er 169.937 geregistreerde overlijdensgevallen en 114.076 crematies geweest. Na 2 op de 3 overlijdensgevallen volgt dus een crematie.
Meer mogelijkheden om overledene te herdenken
Maar inmiddels zijn er dus nog veel meer opties om een overleden dierbare zijn of haar laatste eer te bewijzen. In 2020 geven we uitleg over resomeren, het oplossen van het lichaam in een chemische vloeistof. Deze methode is op het moment van schrijven nog altijd niet bij wet toegestaan, maar de Tweede Kamer gaat zich in de loop van 2024 over dit wetsvoorstel buigen. Daarnaast zijn er hedendaagse alternatieven voor het graf of de urn. Denk bijvoorbeeld aan het herinneringsbankje, op een symbolische locatie. Het bedrijf Loop Biotech uit Delft denkt nog een stapje verder en heeft dus een levende doodskist en een afbreekbare urn op de markt gebracht.
Wat is het principe van de levende doodskist?
De gedachte achter de levende doodskist is dat een overledene, ook na diens begrafenis of crematie, nog nieuw leven voort kan brengen. Daarom heeft het bedrijf een kist van paddenstoelen ontwikkeld, met aan de binnenkant een laagje mos. Deze paddenstoelen hoeven maar een week te groeien, voordat ze rijp zijn om als doodskist te fungeren. ‘Paddenstoelen zijn de grootste recycler ter wereld en de drijvende kracht achter de levenscyclus van de natuur’, laat Loop Biotech weten via de eigen website. Na een natuurbegrafenis veranderen de paddenstoelen in compost onder de grond, waarvan de aardbodem weer kan profiteren. Inmiddels werken meerdere erkende uitvaartbedrijven met zo’n levende doodskist.
Wat is het principe van de afbreekbare urn?
Een nieuw alternatief is de afbreekbare urn, ook gemaakt van paddenstoelen. In de deksel van de urn zit bovendien een plantje, waar uiteindelijk een boom uit kan groeien. In Nederland is het toegestaan om de urn met de as van een overledene thuis te bewaren. Het begraven van de urn in uw voor- of achtertuin valt ook onder deze regelgeving. Uit de as van een overleden dierbare kan dus, ook in uw tuin, uiteindelijk een appelboom, berkenboom of Douglasspar groeien.
(Bron: Archief, Loop Biotech B.V., Uitvaart.nl, Rijksoverheid, RTL Nieuws, De Volkskrant, Margriet. Foto: Loop Biotech B.V.)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bijna goed: resomeren is nog altijd niet bij wet toegestaan, maar het zit er aan te komen. Het kabinet wil het mogelijk maken en ook de Gezondheidsraad adviseert om resomeren op te nemen in de nieuwe uitvaartwet. Het wetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd.
Dank voor uw oplettendheid, een slordigheidsfout van onze kant. We gaan de passage over resomeren in dit artikel aanpassen.
Met vriendelijke groeten,
Redactie MAX Vandaag