Zweedse vissoep
Publicatiedatum: 27 januari 2015
Ingrediënten (6 personen):
- scheutje olijfolie
- 50 gram boter
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote rode ui
- 1 venkel
- 2 stengels bleekselderij
- 10 gram dille
- snufje saffraan
- scheut Pastis (Pernod of Richard)
- 2 deciliter witte wijn
- 1,2 kilo rijpe tomaten (blik kan ook)
- 2,5 deciliter kreeften fond (pot)
- peper en zout naar smaak
- voorgekookte blokjes aardappel
- vis: bijvoorbeeld zalm en kabeljauw in stukjes, garnalen, kreeft, mosselen
Voor de garnering: takje dille en een eetlepel aioli of geslagen room/crème fraîche
Bereiding:
Verhit in een ruime pan de olie en boter.
Voeg de gesneden ui, venkel, bleekselderij, knoflook, dille en saffraan toe. Laat het geheel zweten op middel hoog vuur en schep het mengsel regelmatig om.
Na +/- 10 minuten afblussen met Pastis. Voeg hierna de witte wijn, kreeften fond en rijpe tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en laat het +/- 15 minuten trekken.
Hierna alles met een staafmixer fijn mixen en door een zeef drukken. Breng het hierna op smaak met zout en peper (eventueel een bouillonblokje).
Doe ongeveer 8 minuten voor het serveren de vis en stukjes aardappel in de soep.
Garneer af met aioli (of geslagen room/crème fraîche) en een takje dille.
(Bron: Frans van Wieren)