Naar cookieinstellingen
Alle ingrediënten om een zuurkool stamppot te maken.

Zuurkool te zuur? Niet meer met deze tips

Tijdens de koudere maanden eten we graag warme en vullende gerechten. Stamppotten komen dan vaker op tafel te staan. Boerenkool, hutspot en zuurkool zijn favoriet. Al vinden sommige mensen die laatste juist te zuur. Maar daar is wat aan te doen.

Rauwe of warme zuurkool

De één eet de kool graag lekker zuur, de ander wil zuurkool juist graag wat zachter van smaak maken. Het kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is het zuurder van smaak. Door het te koken of te bakken krijgt het een mildere smaak. Daarnaast wordt de structuur wat anders, als het verwarmd wordt.

Verse of uit een pakje

Daarnaast is er verschil in bereiding tussen verse zuurkool en uit een pakje. Heeft u de verse variant en gaat u deze koken? Voeg dan wat water bij de kool in de pan. Kook het zo’n 15 minuten. Dan wordt het zacht en milder van smaak. Voor de zoetekauwen onder ons, kan er ook wat appelsap toegevoegd worden. Het is ook mogelijk om zuurkool in witte wijn te koken.

Wie met de variant uit een pakje te werk gaat, hoeft geen extra vocht toe te voegen. Dit zit namelijk al in het zakje. Na 5 tot 10 minuten koken is de kool in principe gaar, maar voor een mildere smaak kunt u het ook 20 tot 30 minuten op laten staan. Ook hier geldt: appelsap of witte wijn geven een andere smaak aan de kool.

Aangemaakte zuurkool in een kom.

Spoel zuurkool niet af onder de kraan

Spoel de zuurkool liefst niet af onder de kraan. Dan gaan de vitamines en smaak verloren. Dat is zonde. Om de kool zoeter te maken, zijn er immers andere manieren. Zoals appelsap toevoegen tijdens het koken. Maar daarnaast kan fruit ook helpen. Denk aan ananas, banaan, appel en rozijnen.

Zuurkoolstamppot met chorizo en ananas
Lees ook: Zuurkoolstamppot met ananas en chorizo

Gebruik 2 verschillende pannen tijdens het koken

Wie er een zuurkoolstamppot van maakt, kan niet zomaar zuurkool en aardappelen in dezelfde pan koken. Waar dat bij boerenkool en hutspot wel kan, zorgt het zuur in de kool ervoor dat aardappelen minder snel garen. Dus zet 2 pannen op, 1 voor de aardappelen en 1 voor de zuurkool.

De verhoudingen voor in de stamppot

Welke verhoudingen heeft u nodig bij het maken van een goede zuurkoolstamppot? Wanneer u zuurkool uit een pakje gebruikt, is het beste om 4 delen aardappel op 1 deel zuurkool aan te houden. Voor wie verse zuurkool gebruikt is het 2 delen aardappel op 1 deel zuurkool.

Stamp niet alles door elkaar

Stamp eerst de aardappelen (eventueel met een klontje boter) en voeg daarna pas de zuurkool en het fruit toe. Schep dan alleen nog maar om en stamp niet verder. Dat is beter voor de smaak en zo blijft het fruit heel.

Meer inspiratie nodig?

Recepten met zuurkool

(Bron: Margriet, 24Kitchen, Culy, Unox, Jumbo. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Adriaan K says:

    Als je erwtensoep niet lekker vindt haal je dan de erwten eruit? Nee, dan eet je het niet.
    Hetzelfde met zuurkool. Zuurkool hoort zuur te zijn en vind je dat niet lekker dan moet je het niet eten!

    aqualung says:

    WIJ ETEN ZUURKOOL EENS IN DE 2 WEKEN EN IS HEEL GOED TEGEN GRIEPJES.
    ZUURKOOL MOET ZUUR ZIJN DOOR DE VITAMINE C.

    AARDAPPELEN EN ZUURKOOL KOKEN.
    STAMPEN EN WAT ZUURKOOL VOCHT BIJVOEGEN EN LATER DE AFGEGOTEN ZUURKOOL TOEVOEGEN
    ROEREN EN EEN BEETJE BOTER ERBIJ. WORST EN SPEKJES TOEVOEGEN. EET SMAKELIJK

    jeedebee says:

    Gebruik een grote stoompan. Onder in in het water de partjes aardappels en bovenin op de ingebouwde vergiet de zuurkool. Gestoomde zuurkool houdt veel meer smaak en vitamines vast dan de zuurkool in water te koken.

    piwi says:

    Ik voeg altijd boerenjongens aan de zuurkool toe.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.