Naar cookieinstellingen
desembrood maken

(Zuur)desembrood: dit is het en zo maakt u het

Brood is er in veel soorten en maten. Maar niet al het brood wordt op dezelfde manier gemaakt. Bijvoorbeeld (zuur)desembrood, wat erg populair is geworden de laatste jaren, wordt anders bereid dan volkorenbrood. Waarin verschilt dit brood van andere broodsoorten en hoe maakt u het zelf?  

Verschil tussen brood en desembrood

Goed om te weten is: zuurdesembrood en desembrood is hetzelfde. Het maakt dus geen verschil als u zuurdesembrood of desembrood koopt. Veel bakkers vinden het woord ‘zuur’ niet zo aantrekkelijk klinken, daarom kiezen ze er soms voor om het gewoon desembrood te noemen.

Het grootste verschil tussen gewoon brood en (zuur)desembrood, is het bereidingsproces. Desembrood is brood waar desem in is verwerkt in plaats van gist. Gist is essentieel voor het bakken van brood. Het zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Om desembrood te laten rijzen, wordt er desembeslag, een desemstarter, toegevoegd aan het brooddeeg. Desem heeft meer tijd nodig dan een brood waarin gist wordt gebruikt. Daarom duurt het maken van desembrood langer dan het maken van een normaal brood.

brood
Lees ook: Dit eten we al eeuwen lang en staat nog dagelijks op het menu

Wat is desem?

Bij desembrood wordt desem gebruikt als rijsmiddel. Desem is een dun beslag van meel en water, ook wel desemstarter genoemd. Het beslag moet een aantal dagen rusten zodat het gaat fermenteren. Hierdoor ontstaan er natuurlijke gisten en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat het brood rijst. Zoals de naam al zegt, heeft zuurdesembrood vaak een wat zuurdere smaak. Daarom kan zuurdesem de smaak van het brood erg beïnvloeden. Veel bakkers geven een eigen draai aan hun desembrood. Tijdens het maken van het brood kan er namelijk gevarieerd worden in de tijd van het laten rijzen en rusten van het deeg. Hierdoor kan het brood een andere smaak krijgen. Ook kunnen er bijvoorbeeld granen en zaden aan worden toegevoegd.

Een desemstarter maken

Zoals hierboven al is genoemd, heeft u voor het maken van desemstarter alleen water en bloem nodig. Én een weckpot waar u uw starter in kunt maken. Het is een lang proces. Dus als u zelf desembrood wil maken, is het goed om te weten dat het niet binnen 1 of 2 dagen klaar is. Hier vindt u een uitgebreid recept van Heel Holland Bakt over hoe u uw eigen desemstarter kunt maken.

Man strooit bloem over deeg voor brood op een plank
Lees ook: Wanneer gebruikt u bij het bakken gist en wanneer bakpoeder en kunnen ze elkaar vervangen?

Hoe weet u of uw desem actief is?

Voordat u brood bakt, is het belangrijk om te controleren of uw desemstarter actief genoeg is. Voed uw starter ongeveer 6 uur van tevoren en laat hem op kamertemperatuur staan. Om te testen of hij klaar is voor gebruik, doet u een klein beetje starter in een glas water. Blijft hij drijven? Dan is uw desem actief en klaar om mee te bakken.

Is zuurdesembrood gezond?

Zuurdesembrood is niet per se gezonder dan normaal brood. Wel biedt het een paar voordelen door het lange fermentatieproces, zoals de betere opneembaarheid van vitaminen en mineralen. Ook bevat desembrood probiotica. Dit bevordert de darmflora en versterkt het immuunsysteem. Probiotica komt in het brood via het fermentatieproces. Het betekent niet automatisch dat het gezonder is dan brood dat met gist wordt gemaakt.

brood
Lees ook: Is brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?

Normaal brood, vooral als het gemaakt wordt van volkorenmeel, bevat ook voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor uw gezondheid. Bovendien bevat zuurdesembrood vaak dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten als normaal brood. Het is dus niet per definitie een lichtere of gezondere keuze. Uiteindelijk hangt de keuze tussen zuurdesembrood en normaal brood af van persoonlijke voorkeuren en dieetbehoeften.

(Bron: Heel Holland Bakt, Voedingscentrum, bakkerijnollen.nl, brood.net, grainlabs.nl, zuurbrood.nl, Margriet, Albert Heijn, doughie.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.