(Zuur)desembrood: dit is het en zo maakt u het
Publicatiedatum: 15 maart 2025
Brood is er in veel soorten en maten. Maar niet al het brood wordt op dezelfde manier gemaakt. Bijvoorbeeld (zuur)desembrood, wat erg populair is geworden de laatste jaren, wordt anders bereid dan volkorenbrood. Waarin verschilt dit brood van andere broodsoorten en hoe maakt u het zelf?
Verschil tussen brood en desembrood
Goed om te weten is: zuurdesembrood en desembrood is hetzelfde. Het maakt dus geen verschil als u zuurdesembrood of desembrood koopt. Veel bakkers vinden het woord ‘zuur’ niet zo aantrekkelijk klinken, daarom kiezen ze er soms voor om het gewoon desembrood te noemen.
Het grootste verschil tussen gewoon brood en (zuur)desembrood, is het bereidingsproces. Desembrood is brood waar desem in is verwerkt in plaats van gist. Gist is essentieel voor het bakken van brood. Het zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Om desembrood te laten rijzen, wordt er desembeslag, een desemstarter, toegevoegd aan het brooddeeg. Desem heeft meer tijd nodig dan een brood waarin gist wordt gebruikt. Daarom duurt het maken van desembrood langer dan het maken van een normaal brood.

Wat is desem?
Bij desembrood wordt desem gebruikt als rijsmiddel. Desem is een dun beslag van meel en water, ook wel desemstarter genoemd. Het beslag moet een aantal dagen rusten zodat het gaat fermenteren. Hierdoor ontstaan er natuurlijke gisten en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat het brood rijst. Zoals de naam al zegt, heeft zuurdesembrood vaak een wat zuurdere smaak. Daarom kan zuurdesem de smaak van het brood erg beïnvloeden. Veel bakkers geven een eigen draai aan hun desembrood. Tijdens het maken van het brood kan er namelijk gevarieerd worden in de tijd van het laten rijzen en rusten van het deeg. Hierdoor kan het brood een andere smaak krijgen. Ook kunnen er bijvoorbeeld granen en zaden aan worden toegevoegd.
Een desemstarter maken
Zoals hierboven al is genoemd, heeft u voor het maken van desemstarter alleen water en bloem nodig. Én een weckpot waar u uw starter in kunt maken. Het is een lang proces. Dus als u zelf desembrood wil maken, is het goed om te weten dat het niet binnen 1 of 2 dagen klaar is. Hier vindt u een uitgebreid recept van Heel Holland Bakt over hoe u uw eigen desemstarter kunt maken.

Hoe weet u of uw desem actief is?
Voordat u brood bakt, is het belangrijk om te controleren of uw desemstarter actief genoeg is. Voed uw starter ongeveer 6 uur van tevoren en laat hem op kamertemperatuur staan. Om te testen of hij klaar is voor gebruik, doet u een klein beetje starter in een glas water. Blijft hij drijven? Dan is uw desem actief en klaar om mee te bakken.
Is zuurdesembrood gezond?
Zuurdesembrood is niet per se gezonder dan normaal brood. Wel biedt het een paar voordelen door het lange fermentatieproces, zoals de betere opneembaarheid van vitaminen en mineralen. Ook bevat desembrood probiotica. Dit bevordert de darmflora en versterkt het immuunsysteem. Probiotica komt in het brood via het fermentatieproces. Het betekent niet automatisch dat het gezonder is dan brood dat met gist wordt gemaakt.
Normaal brood, vooral als het gemaakt wordt van volkorenmeel, bevat ook voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor uw gezondheid. Bovendien bevat zuurdesembrood vaak dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten als normaal brood. Het is dus niet per definitie een lichtere of gezondere keuze. Uiteindelijk hangt de keuze tussen zuurdesembrood en normaal brood af van persoonlijke voorkeuren en dieetbehoeften.
(Bron: Heel Holland Bakt, Voedingscentrum, bakkerijnollen.nl, brood.net, grainlabs.nl, zuurbrood.nl, Margriet, Albert Heijn, doughie.be. Foto: Shutterstock)