Zuur vlees

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kilo magere runderlappen
  • 2 deciliter wittewijnazijn
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel (versgemalen) peper
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 3 eetlepels tijd, fijngesneden
  • 4 uien in halve ringen
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 eetlepel stroop
  • 6 plakjes peperkoek in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel zwartebessenjam

Bereiding:

Snijd het vlees in stukjes en wrijf die goed in met zout en peper.

Doe de stukjes vlees vervolgens in een kom en voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes en tijm toe. Roer alles goed om

Dek goed af en zet de kom met inhoud voor minimaal 8 uur in de koelkast om te marineren. Haal het vlees daarna uit de marinade en dep het droog. Bewaar de marinade!

Bak het vlees in een grote pan met dikke bodem rondom bruin in 60 gram boter en de olijfolie.

Bak de uien in een andere pan glazig op laag vuur in 40 gram boter. Voeg ze vervolgen bij het vlees.

Roer goed om en doe dan de appelstroop, stroop, peperkoek en het marinadevocht erbij.

Laat alles op een laag vuur minimaal 2 uur zachtjes stoven (met de deksel erop). Kijk af en toe onder de deksel, want het mengsel mag niet aanbranden.

Roer ten slotte de bessenjam erdoorheen en serveer dit met gekookte aardappelen en zuurkool.

(Bron: Claartje Lindhout)

Geef een reactie