Naar cookieinstellingen
sla

Zoveel soorten sla: zo herkent én combineert u ze

Bij de groenteboer of supermarkt kunt u vaak veel verschillende soorten sla kopen. Hoe herkent u de soorten, als de naam niet op de verpakking staat? En hoe kunt u ze het best combineren?

Botersla

boterslaBotersla (ook wel kropsla genoemd) heet niet voor niets zo. De blaadjes zijn zacht, net als de smaak. U kunt dit type sla prima gebruiken om uw boterham iets mee sjeu te geven of in een salade. Omdat de blaadjes vrij zacht zijn, kunt u deze sla ook gebruiken om een wrap mee te maken. Het combineert bijvoorbeeld heel lekker met stukjes kip en avocado.

 

 

 

 

IJsbergsla

ijsbergsla

IJsbergsla is door de kenmerkende vorm niet lastig te herkennen. Dit type sla is erg populair in ons land en kunt u voor van alles gebruiken. Het past in elke salade, op brood en ook deze bladeren zijn prima om een wrap van te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eikenbladsla

eikenbladslaEikenbladsla is een slasoort die zijn naam ontleent aan de vorm van de blaadjes: die zien eruit als een eikenblad. Net als botersla is deze slasoort zacht van smaak, waardoor u het prima kunt combineren met allerlei andere soorten die iets meer pit hebben.

Romeinse sla

romeinse slaRomeinse sla, ook wel bindsla of romaine genoemd, is een slasoort die niet in elke winkel te krijgen is. Het is een vrij bitter smakende soort die van origine de basis vormt voor de welbekende caesar salade. Dat juist deze soort het hoofdbestandsdeel is van een salade die de naam draagt van een Romeinse keizer, is puur toeval.

De binnenkant van romeinse sla is vrij stevig, waardoor u het bijvoorbeeld ook prima kunt grillen.
Romaine kent overigens ook een ‘baby’ variant, die baby gem wordt genoemd. Dit is overigens geen te vroeg geplukte romaine, maar een volgroeide soort die gewoon lijkt op romaine.

Lollo bionda

lollo bionda

Deze krulsla met chique Italiaanse naam is, net als veel andere slasoorten, niet zo uitgesproken qua smaak en kunt u vooral goed rauw eten. Lollo bionda doet het prima in salades en in wraps. Verwarmen is niet aan te raden, omdat het dan erg slap wordt.
Er is overigens ook een rode variant van deze sla. Die heet lollo rosa.

Sla, maar dan anders

Naast deze soorten, zijn er ook nog veel plantjes die verkocht worden als sla, maar die eigenlijk tot andere families behoren. Hieronder een aantal voorbeelden.

Rucola

rucola

Rucola maakt deel uit van de kruisbloemen familie, waar ook kolen als boerenkool tot behoren. Rucola heeft langwerpige blaadjes met uitstulpingen aan de zijkant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ijsberg- of botersla, heeft rucola een ietwat scherpe, nootachtige smaak. Een salade met alleen rucola is daarom wellicht iets te vele van het goede, maar het kan wel goed gecombineerd worden met slasoorten die en iets zachtere smaak hebben.

Omdat rucola zo smaakvol is, kunt u het ook gebruiken in pastagerechten en bij het maken van pesto en andere sauzen.

 

Frisée

friseeFrisée is geen sla, maar een andijviesoort. Dat zien we niet alleen aan de langwerpige krop met weelderige bovenkant, maar ook aan de binnenkant. Net als bij andijvie is de binnenkant van frisée geel.

Qua smaak lijkt het ook op andijvie, want het is vrij bitter. In een salade kunt u het dus het best combineren met een slasoort die een iets neutralere smaak heeft. U kunt frisée ook prima verwarmen en in een pasta verwerken. Het combineert bijvoorbeeld goed met zoute ingrediënten als spek.

 

Water- en tuinkers

waterkersWater- en tuinkers zijn familie van rucola en hebben net als dat plantje een heel eigen, pittige smaak. Ze worden om die reden ook vaak verwerkt in slamelanges en zijn erg veelzijdig, Zo kunt u de plantjes gebruiken in een stamppot of pesto, maar ook gewoon op een broodje of door de salade.

 

 

 

 

 

(Bron: vegipedia, culy, 24kitchen, AD, epicurious)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.