Naar cookieinstellingen
Zomerbonen met courgette.

Zomerbonen met geslagen courgette van Yvette van Boven

Een typisch zomers recept, met het lievelingsingrediënt van Yvette van Boven: boontjes. In haar nieuwe kookboek maakt ze zomerbonen met geslagen courgette. Geslagen klinkt misschien wat vreemd, de man van Yvette noemt het eerder gekneusd, maar dat vindt ze zelf te licht. Als de plakken courgette gaar zijn, slaat u erop met een spatel. Dan wordt het wat beurs en neemt het meer dressing op. Helemaal tot moes slaan is niet nodig, dan wordt het juist weer te slap. De courgette mag nog wel een bite hebben.

Het recept is voor 4 personen en vegan. De bereidingstijd is 20 minuten, maar er zit ook 1 uur wachttijd in.

Ingrediënten:

  • Scheut olijfolie, plus extra
  • 2 courgettes, in dikke schijven
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 800 gram beetgaar gekookte bonen (hier gebruikte ik zelf geweekte en gekookte Wieringer bonen, maar cannellini uit 2 blikken kan ook)
  • 300 gram smakelijke kleine tomaten, in stukjes
  • 1 bosje (15 gram) dille, grof gehakt
  • zoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 4 bruschette, of lekker knapperig brood

Voor de dressing:

  • 100 gram kleine tomaten
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • 5 gram dille, fijngehakt
  • 1/3 theelepel gedroogde oregano
  • piepsnuf gemalen kaneel
  • 75 milliliter olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding zomerbonen met geslagen courgette

Verhit een scheut olijfolie op middelhoog vuur in en wijde koekenpan en voeg de dikke schijven courgette en de knoflook toe. Laat ze zonder al te vaak omscheppen bakken, zodat ze mooi bruinen en zacht garen. Keer ze pas als ze bruin zijn. Draai daarna het vuur uit.

Maak de dressing door alle ingrediënten ervoor, behalve de olie, zout en peper, in de blender glad te draaien. Voeg al draaiend de olie in een dunne straal toe en proef de dressing. Is hij zuur genoeg? Moet er zout en peper bij? Hij mag lekker hoog op smaak zijn.

Sla de courgetteschijven een beetje stuk in de pan (zo trekt de dressing er lekker in straks) en meng ze op een dienschaal met de bonen en de stukjes tomaat. Schep de dressing erdoor en bestrooi met grof gehakte dille.

Ik besprenkel de salade nog met extra olie en wat zoutvlokken en versgemalen peper. Lekker op bruschette of met ander brood erbij. Kan als bijgerecht bij de barbecue, met kip of vis, maar ook gewoon zo. Ik at er alleen een lekker stukje zoute kaas naast.

Opmaaktip voor een bord vol zomerbonen en courgette

Deze salade kan goed van tevoren worden gemaakt en een dag bewaard worden in de koelkast. Laat hem wel altijd een uurtje op kamertemperatuur komen voor het opdienen, ijskoud is-ie niet zo lekker. Ook lekker met sardientjes uit blik op toast. Geef er een stuk citroen bij.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Yvette van Boven. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.