Zomerbonen met courgette.

Zomerbonen met geslagen courgette van Yvette van Boven

Een typisch zomers recept, met het lievelingsingrediënt van Yvette van Boven: boontjes. In haar nieuwe kookboek maakt ze zomerbonen met geslagen courgette. Geslagen klinkt misschien wat vreemd, de man van Yvette noemt het eerder gekneusd, maar dat vindt ze zelf te licht. Als de plakken courgette gaar zijn, slaat u erop met een spatel. Dan wordt het wat beurs en neemt het meer dressing op. Helemaal tot moes slaan is niet nodig, dan wordt het juist weer te slap. De courgette mag nog wel een bite hebben.

Het recept is voor 4 personen en vegan. De bereidingstijd is 20 minuten, maar er zit ook 1 uur wachttijd in.

Ingrediënten:

  • Scheut olijfolie, plus extra
  • 2 courgettes, in dikke schijven
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 800 gram beetgaar gekookte bonen (hier gebruikte ik zelf geweekte en gekookte Wieringer bonen, maar cannellini uit 2 blikken kan ook)
  • 300 gram smakelijke kleine tomaten, in stukjes
  • 1 bosje (15 gram) dille, grof gehakt
  • zoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 4 bruschette, of lekker knapperig brood

Voor de dressing:

  • 100 gram kleine tomaten
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • 5 gram dille, fijngehakt
  • 1/3 theelepel gedroogde oregano
  • piepsnuf gemalen kaneel
  • 75 milliliter olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding zomerbonen met geslagen courgette

Verhit een scheut olijfolie op middelhoog vuur in en wijde koekenpan en voeg de dikke schijven courgette en de knoflook toe. Laat ze zonder al te vaak omscheppen bakken, zodat ze mooi bruinen en zacht garen. Keer ze pas als ze bruin zijn. Draai daarna het vuur uit.

Maak de dressing door alle ingrediënten ervoor, behalve de olie, zout en peper, in de blender glad te draaien. Voeg al draaiend de olie in een dunne straal toe en proef de dressing. Is hij zuur genoeg? Moet er zout en peper bij? Hij mag lekker hoog op smaak zijn.

Sla de courgetteschijven een beetje stuk in de pan (zo trekt de dressing er lekker in straks) en meng ze op een dienschaal met de bonen en de stukjes tomaat. Schep de dressing erdoor en bestrooi met grof gehakte dille.

Ik besprenkel de salade nog met extra olie en wat zoutvlokken en versgemalen peper. Lekker op bruschette of met ander brood erbij. Kan als bijgerecht bij de barbecue, met kip of vis, maar ook gewoon zo. Ik at er alleen een lekker stukje zoute kaas naast.

Opmaaktip voor een bord vol zomerbonen en courgette

Deze salade kan goed van tevoren worden gemaakt en een dag bewaard worden in de koelkast. Laat hem wel altijd een uurtje op kamertemperatuur komen voor het opdienen, ijskoud is-ie niet zo lekker. Ook lekker met sardientjes uit blik op toast. Geef er een stuk citroen bij.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Yvette van Boven. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie