Zoete Italiaanse broodjes van Sarena
Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt, maakt in Tijd voor MAX Maritozzi: zoete Italiaanse broodjes.
Ingrediënten:
- 50 gram rozijnen
- 500 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 7 gram instant gist
- 2 eieren
- 150 milliliter volle melk
- 100 milliliter water
- 85 milliliter arachide- of zonnebloemolie
- mespuntje zout
- 50 gram pijnboompitten
- geraspte schil van een onbespoten sinaasappel
Om te bestrijken:
- 1 dooier
- 1 el melk
Siroop:
- 100 milliliter water
- 150 gram kristalsuiker
Vulling:
- 500 milliliter slagroom
- 50 gram kristalsuiker
- poedersuiker om te bestuiven
Bereiding:
Wel de rozijnen minstens 15 minuten in ruim warm water.
Meng de bloem met de suiker, gist, eieren, melk en water tot alles goed opgenomen is. Voeg het zout en de olie toe en kneed tot je een elastisch deeg hebt (5 minuten met de machine, minstens 10 minuten met de hand). Voeg de pijnboompitten, rozijnen en de sinaasappelrasp toe en kneed goed door het deeg. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg, op een warme, tochtvrije plek, rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt 1 tot 1,5 uur.
Verdeel het gerezen deeg in twaalf even grote delen. Maak er langwerpige bolletjes van en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek ze af met plastic folie en laat ze nogmaals rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn, ongeveer een uur. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Meng de dooier met de melk en bestrijk alle gerezen bolletjes hiermee. Bak de bolletjes 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin van kleur zijn.
Maak ondertussen de siroop. Breng het water met de kristalsuiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen tot gebruik. Bestrijk de broodjes direct met de suikersiroop zodra je ze uit de oven haalt. Leg ze vervolgens op een rooster tot ze volledig afgekoeld zijn.
Klop de slagroom op met de suiker tot deze stijf is. Snijd de broodjes verticaal in en doe in elk broodje een dikke laag slagroom. Dit kan je doen met een spuitzak, of met een lepel als je geen spuitzak hebt. Bestrooi ze voor het serveren licht met poedersuiker.
Eetsmakelijk!
Tip van Sarena:
Om de broodjes nog feestelijker te maken kunt u ze insmeren met verschillende soorten glazuur:
Standaard (zoals in het recept):
- 1 dooier
- 1 eetlepel melk
- Suikersiroop
Meng de dooier en de melk en smeer de broodjes daarmee in. Bak de broodjes af en smeer het in met suikersiroop
Decoratie:
- 1 dooier
- 1 eetlepel melk
- 1 theelepel anijs- of vruchtenhagel
Meng de dooier en de melk en smeer de broodjes daarmee in. Bestrooi de broodjes vervolgens met anijshagel of vruchtenhagel (of greinsuiker, maar dat is moeilijker verkrijgbaar), daarna afbakken (hagelslag kan niet, dat smelt bij het bakken).
Krokant glazuur:
- 1 eetlepel amandelmeel
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1/2 eetlepel eiwit
- 1 theelepel anijshagel
Meng het amandelmeel met poedersuiker en eiwit en smeer het mengsel op de broodjes. Verdeel de anijshagel erover verdelen en daarna afbakken. Amandelmeel kan u eventueel zelf maken door geschaafde amandelen fijn te malen.
suikerglazuur:
- 1 dooier
- 1 eetlepel melk
- 1,5 el poedersuiker
- een paar druppels water
Broodjes insmeren met dooier en melk en afbakken. Na het afkoelen broodjes besmeren met het suikerglazuur.