Naar cookieinstellingen
Duur 01:50
Gepubliceerd op 16 maart 2016

Zoete Italiaanse broodjes van Sarena

Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt, maakt in Tijd voor MAX Maritozzi: zoete Italiaanse broodjes.

Ingrediënten:

  • 50 gram rozijnen
  • 500 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 7 gram instant gist
  • 2 eieren
  • 150 milliliter volle melk
  • 100 milliliter water
  • 85 milliliter arachide- of zonnebloemolie
  • mespuntje zout
  • 50 gram pijnboompitten
  • geraspte schil van een onbespoten sinaasappel

Om te bestrijken:

  • 1 dooier
  • 1 el melk

Siroop:

  • 100 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker

Vulling:

  • 500 milliliter slagroom
  • 50 gram kristalsuiker
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereiding:

Wel de rozijnen minstens 15 minuten in ruim warm water.

Meng de bloem met de suiker, gist, eieren, melk en water tot alles goed opgenomen is. Voeg het zout en de olie toe en kneed tot je een elastisch deeg hebt (5 minuten met de machine, minstens 10 minuten met de hand). Voeg de pijnboompitten, rozijnen en de sinaasappelrasp toe en kneed goed door het deeg. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg, op een warme, tochtvrije plek, rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt 1 tot 1,5 uur.

Verdeel het gerezen deeg in twaalf even grote delen. Maak er langwerpige bolletjes van en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek ze af met plastic folie en laat ze nogmaals rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn, ongeveer een uur. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Meng de dooier met de melk en bestrijk alle gerezen bolletjes hiermee. Bak de bolletjes 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin van kleur zijn.

Maak ondertussen de siroop. Breng het water met de kristalsuiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen tot gebruik. Bestrijk de broodjes direct met de suikersiroop zodra je ze uit de oven haalt. Leg ze vervolgens op een rooster tot ze volledig afgekoeld zijn.

Klop de slagroom op met de suiker tot deze stijf is. Snijd de broodjes verticaal in en doe in elk broodje een dikke laag slagroom. Dit kan je doen met een spuitzak, of met een lepel als je geen spuitzak hebt. Bestrooi ze voor het serveren licht met poedersuiker.

Eetsmakelijk!

Tip van Sarena:

Om de broodjes nog feestelijker te maken kunt u ze insmeren met verschillende soorten glazuur:

Standaard (zoals in het recept):

  • 1 dooier
  • 1 eetlepel melk
  • Suikersiroop

Meng de dooier en de melk en smeer de broodjes daarmee in. Bak de broodjes af en smeer het in met suikersiroop

Decoratie:

  • 1 dooier
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel anijs- of vruchtenhagel

Meng de dooier en de melk en smeer de broodjes daarmee in. Bestrooi de broodjes vervolgens met anijshagel of vruchtenhagel (of greinsuiker, maar dat is moeilijker verkrijgbaar), daarna afbakken (hagelslag kan niet, dat smelt bij het bakken).

Krokant glazuur:

  • 1 eetlepel amandelmeel
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1/2 eetlepel eiwit
  • 1 theelepel anijshagel

Meng het amandelmeel met poedersuiker en eiwit en smeer het mengsel op de broodjes. Verdeel de anijshagel erover verdelen en daarna afbakken. Amandelmeel kan u eventueel zelf maken door geschaafde amandelen fijn te malen.

suikerglazuur:

  • 1 dooier
  • 1 eetlepel melk
  • 1,5 el poedersuiker
  • een paar druppels water

Broodjes insmeren met dooier en melk en afbakken. Na het afkoelen broodjes besmeren met het suikerglazuur.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.