Zoete aardappel-andijviestamp met gekarameliseerde ui en halloumi
Halloumi is een ongerijpte geitenkaas. Door de structuur van de kaas kan hij zowel gegrild, als gebakken en gefrituurd worden. De kaas smelt niet en de buitenkant krijgt een krokant korstje. In veel recepten wordt het gebruikt als een vleesvervanger. Mounir grilt de halloumi en serveert er een zoete aardappel-andijviestamp met gekarameliseerde ui bij.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- olijfolie
- 2 rode uien
- peper en zout
- flinke scheut balsamicoazijn
- 200 gram kruimige aardappelen
- 300 gram zoete aardappel
- 200 gram halloumi (grilkaas)
- klontje boter
- 1 theelepel komijnpoeder
- 250 gram andijvie
Bereidingswijze:
Pel de uien en snijd in halve ringen. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan bak de uien circa 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door en voeg vervolgens de balsamicoazijn toe. Laat nog circa 10 minuten op zacht vuur karamelliseren. Voeg tussendoor een scheutje water toe en laat steeds inkoken.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de 2 soorten aardappel en snijd in stukjes. Kook ze samen in circa 20 minuten gaar.
Verhit een grillpan. Snijd de halloumi in plakken en bestrijk met wat olie. Gril de halloumi in circa 2 minuten om en om goudbruin.
Giet de aardappelen af en houd een beetje kookvocht over. Stoom de aardappelen droog. Voeg de boter en komijn toe en stamp met een stamper tot puree. Voeg de andijvie toe en roer goed door. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over borden. Verdeel hier de uien over en leg er stukjes gegrilde halloumi bij.
Eet smakelijk!