Naar cookieinstellingen
risotto

Zo zet u de perfecte risotto op tafel

Het is een heerlijk gerecht, maar voor velen toch moeilijk te maken: risotto. Het is even een werkje, want u moet er echt de tijd voor nemen om dit Italiaanse gerecht te maken. Maar als het gelukt is, heeft u een perfecte risotto neergezet. We vertellen waar u op moet letten.

De beste rijstsoort

Het begint bij het soort rijst. In de supermarkt is speciale risottorijst te koop. Dit is een variant die veel vocht opneemt. Wilt u de échte risottorijst? Zoek dan naar Arborio rijst, Carnaroli of Vialone Nano. De 1e is de meest verkochte, de 2e is wat exclusiever en duurder en de 3e is goed voor een risotto met zeevruchten.

Een goede pan voor risotto

Dan is het kiezen voor de juiste pan. Kies een niet te brede pan. Het is belangrijk dat de rijstkorrels langs elkaar schuren. Hierdoor komt zetmeel vrij en dit zorgt bij risotto ervoor dat het lekker smeuïg wordt. De rijst moet daarom ook absoluut niet afgespoeld worden. Het vooraf wassen zorgt ervoor dat het zetmeel verdwijnt en dit zorgt voor een droge risotto.

paddenstoelen-risotto

De risotto eerst bakken, daarna de wijn

De meeste risotto’s beginnen met het aanfruiten van een uitje en wat knoflook. Voeg daarna de rijst toe en laat even glazig bakken. Doe dit niet langer dan 1 minuut, anders kan het taai worden. Voeg daarna op hoog vuur een glaasje witte wijn toe. Laat dit goed inkoken, voordat u de bouillon erbij doet. De alcohol in de wijn verdampt nooit volledig. Voor wie geen alcohol wil of mag gebruiken, is witte wijnazijn een goed alternatief.

Kies de juiste bouillon en houdt hem warm

Daarna komt het lange en soms wat moeilijke werk: in delen de bouillon toevoegen. Kies hiervoor een bouillon die goed van smaak is. Aan de rijst zelf zit dit namelijk amper. Een zelfgemaakte bouillon heeft meer smaak, dan bouillonblokjes. Zorg dat de bouillon warm blijft. Het beste is om dit in een pannetje op laag vuur erbij te houden. Koude bouillon verstoort het kookproces van de rijst. Giet beetje bij beetje erbij, tot het vocht is opgenomen. Zorg ervoor dat de pan met de rijst op een niet te hoge temperatuur staat. Dan verdampt het vocht te snel en gaart de rijst niet voldoende.

Blijf de risotto roeren, maar niet te veel

Belangrijk is ook om te blijven roeren in de pan. U wilt immers niet dat de rijstkorrels aanbakken aan de bodem van de pan. Maar teveel roeren is ook weer niet goed, dit verpest de textuur van de rijst. Roer daarom ongeveer 1 keer per 30 seconden.

risotto-carbonara

Proef en kook niet te lang

Blijf tussendoor proeven van de risotto, om te bepalen of het al gaar genoeg is. De rijst moet zacht zijn, met nog een kleine stevigheid in het midden. Een beetje zoals pasta al dente koken. Zet het vuur dan uit en laat een paar minuten met de deksel op de pan nagaren. Voeg voor de smaak zodra u het vuur uitzet wat Parmezaanse kaas toe. Dit geeft extra smaak aan de risotto.

Serveer en eet de risotto direct

Zodra de risotto gerust heeft, is het gerecht klaar. Voor de beste smaakbeleving serveert u de risotto meteen en eet u het ook direct. Wilt u nog groenten of zeevruchten toevoegen? Bak het dan apart en voeg pas aan het einde toe.

Wilt u zelf een recept met risotto proberen? Kijk dan eens op onze receptenpagina! De keuze is reuze.

(Bron: Foodies Magazine, Margriet, Elle.be, Kookfans, Favorflav. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.