Naar cookieinstellingen
Gebakken aardappels

Zo worden gebakken aardappels uit de pan goudbruin en knapperig

Niets zo lekker als vers gebakken aardappeltjes. En als ze dan ook nog eens mooi goudbruin en knapperig zijn, dan zijn ze prefect. Maar hoe worden de aardappels zo mooi goudbruin en krokant als u ze in een pan bakt? Een belangrijk ingrediënt: geduld. 

Soort aardappel

Het begint natuurlijk met de aardappel zelf. Een goed vastkokend exemplaar leent zich het beste om te bakken. Neem bijvoorbeeld een Nicola, Rosa of Accent. Een extra lekkere vastkokende aardappel is de Opperdoes. Die kookt u het beste in de schil. Laat hem afkoelen, haal de schil er vanaf en snijd in stukjes om te bakken. Ook de Roseval aardappel is een goede aardappel om (in de schil) te bakken. Hoewel de Frieslander een meer bloemige aardappel is, laat deze zich ook prima bakken, net als de Bildstar.

Koken en afkoelen

Afhankelijk van hoe veel trek u heeft in gebakken aardappels, wordt ongeveer 200 gram per persoon gerekend. Schil de aardappels en snijd ze in stukje, partjes of schijfjes. Kook ze in ruim water, ze morgen echt onder water staan, maar niet helemaal gaat. Dan behouden ze hun stevigheid en garen ze verder als u ze bakt. Giet ze af en laat afkoelen. U kunt ze eventueel even kort op een heel laag vuur droogkoken en daarna af laten koelen. Afkoelen betekent in dit geval totdat al het vocht verdampt is. Het koken van de aardappels kan zelfs een dag van tevoren. Kook ze dan eventueel in zijn geheel. Laat afkoelen en snijd ze voor u ze gaat bakken in stukjes.

De beste pan

Nog een belangrijk element voor perfect gebakken aardappels: een goede koekenpan. Gebruik er een met een antiaanbaklaag. U hoeft dan minder boter of olie te gebruiken en neem een grote pan. De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel. Doe de aardappels vervolgens in de pan.

Geheim ingrediënt: geduld

En nu komt het: geduld. Het is vanaf nu belangrijk om de aardappels de tijd te geven om te verkleuren en hun knapperige jasje te krijgen. Zet de pit niet te hoog en schud af en toe zodat ze door de pan schuiven. Niet meteen met een spatel in de weer gaan. Dan is de kans groot dat de aardappeltjes breken. Strooi wat zout over de aardappels en laat ze langzaam bakken. Schud ze om in de pan of gebruik hiervoor de spatel, maar wacht tot de ene kant mooi goudbruin is van kleur voor u ze draait. Leg de aardappels die klaar zijn eventueel op een stuk keuken papier om uit te lekken, het papier neemt het overtollige vet goed op, en doe ze in een schaal en bak de volgende lichting. Moet u veel bakken? Zet ze dan op de warmhoudstand in de oven. Dan koelen ze niet af.

Smaken toevoegen

Wilt u eens variëren met smaken, doe er dan in de pan wat paprikapoeder over. De aardappels krijgen dan een licht ‘rokerige’ smaak. Of voeg rozemarijn, tijm en knoflook toe. Smaken die ook perfect samen gaan met gebakken aardappels. Of strooi vlak voor het serveren nog wat vers gehakte peterselie toe. Voeg een gebakken spekjes en ui toe en u tovert de aardappeltjes om in bratkartoffeln (gebakken aardappels op zijn Duits). Bak dan wel de spekjes en ui apart en voeg die later aan de gebakken aardappels toe.

Dus met de juiste aardappel, pan en geduld zet u de perfecte gebakken aardappel op tafel!

Lees ook: Spinazie-shakshuka met gebakken aardappelsAcrylamide in bruingebakken voedsel, wat is het en is het echt zo ankerverwekkend?Nederland, aardappelland

(Bron: 24Kitchen, BrendaKookt, Producten van de Boer, Kookidee, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Nelleke reageert says:

    Ik bak ze veel eenvoudiger. Heb daar 2 verschillende manieren voor. Maak hele dunne plakjes (mandoline) en leg ze rauw in de pan. Strooi, peper, zout en paprikapoeder over het geheel. Bak op een rustige warmte goudbruin.

    Snijdt miniblokjes aardappel van 1/2 cm. Ook deze rauw in de pan en op dezelfde manier als de plakjes. Scheelt een hoop werkt en zijn heerlijk knapperig van smaak.

    Aardappelen schillen doe ik alleen voor een stamppot. Eet verder altijd aardappelen in de schil. Wel eerst goed wassen natuurlijk. Alle vitaminen blijven daardoor behouden.

      carlasvo says:

      Nel, rauw in de pan, maar wel met boter of olijfolie?

    Ankertiel says:

    Nadeel van flinterdun is dat ze veel meer vet opnemen en eigenlijk niet meer naar aardappelen smaken en stamppot wordt juist lekkerder door de aardappelen niet te schillen en te koken met matig water ipv ze onder water te zetten.

    Hyacinthe says:

    Ik kook mijn aardappels nooit gewoon met schil in de pan, blokjes of plakjes, lekker met maggi eroverheen .

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.