Naar cookieinstellingen
rauw vlees

Zo voorkomt u een voedselinfectie door rauw vlees en vis

Voor velen gaat er niets boven een lekker stuk vlees of vis bij de maaltijd. Maar wie aan het werk gaat met rauw vlees of vis, moet rekening houden met de hygiëne. Want rauw vlees en vis kunnen ziekteverwerkers als E.coli en salmonella bevatten. Wie de juiste stappen doorloopt kan eenvoudig een voedselinfectie voorkomen.

E.coli en salmonella

E.coli, Escherichia coli, is een darmbacterie die bij mensen en warmbloedige dieren voorkomt. Onder normale omstandigheden kan de bacterie geen ziekte veroorzaken bij de mens. Het grootste risico waarop de bacterie wel problemen kan veroorzaken is bij besmet eten. Vooral bij mensen met een verminderde weerstand kan de E.coli toeslaan en maag- en darmklachten en nog veel erger veroorzaken.

De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals pluimveevlees, kalfs- en varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Salmonella kan ook op groenten en fruit zitten. Besmetting door de bacterie ontstaat doordat we de producten niet of onvoldoende verhitten en in het geval van groenten en fruit niet goed wassen.

Hygiëne

Om te voorkomen dat zowel de salmonellabacterie als de E.coli toeslaan is een goede hygiëne van groot belang. En dat begint al bij de aankoop van de producten. Zo adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om in de supermarkt al met een kritische blik naar de levensmiddelen en houdbaarheidsdata van de producten te kijken. De voedingsmiddelen moeten er vers uitzien en de houdbaarheidsdatum niet verstreken. Let er bij het boodschappen doen op dat u de beperkt houdbare artikelen als laatste koopt. Dan zijn ze zo kort mogelijk uit de koeling. Gebruik bij heel warm weer een koeltas om deze middelen naar huis te vervoeren en zet ze direct bij thuiskomst in de koelkast. Volg hiervoor de bewaaradviezen op de verpakking.

Houdt groenten, vlees en vis gescheiden

Gaat u met de producten aan de slag? Dan is het belangrijk dat u van te voren uw handen wast. Goed wassen en drogen. Zorg ervoor dat u rauw vlees en vis scheidt van de andere producten waar u mee aan de slag gaat. Gebruik dus voor het bewerken van het vlees en de vis een aparte plank en mes. Tip: heeft de plank veel groeven, dan is hij ‘op’ en kan niet meer goed worden schoongemaakt. Dus vervang de plank regelmatig. Hanteer eventueel verschillende kleuren planken om het onderscheid tussen groenten en vlees te maken.

Spoel de groenten goed af voor u ze gebruikt. Vlees, kip en vis hoeft u niet af te spoelen. Hoewel u wellicht het gevoel heeft dat u daardoor de bacteriën verwijdert, zorgt u eerder voor een verspreiding ervan. Haal vlees, vis en kip vlak voor de bereiding pas uit de koelkast. Zo hebben bacteriën weinig kans om zich te ontwikkelen. Laat lege verpakkingen niet slingeren en gooi ze direct weg als u ze niet meer nodig heeft. Houdt uw  aanrecht schoon!

Verhitten is het sleutelwoord

Het sleutelwoord om een voedselinfectie te voorkomen is verhitten. Vlees en vis moeten goed gaar zijn om de verspreiding van een eventuele bacterie te voorkomen. Bak vlees en draai het regelmatig. Is het vlees gemarineerd? Controleer dan extra of het gaar is. De marinade kan een vertekend beeld geven. Eet een stuk vlees aan één stuk rosé of iets verder doorbakken. Rosé is misschien lekkerder, maar bij doorbakken weet u zeker dat alle bacteriën dood zijn. Hetzelfde geld voor vis en schaal- en schelpdieren. Verhit ze tot ze goed gaat zijn. Net als vlees zijn het producten die ziekteverwekkers kunnen bevatten. Niet te lang voor de bereiding uit de koeling halen en goed verhitten.

Wist u dat kiemgroenten als taugé ook de nodige bacteriën met zich meedragen? Om ze niet tot snot te koken is het verstandig om ze kort onder te dompelen in koken water en vervolgens mee te bakken.

Invriezen of in de koelkast

Wie na het eten nog wat over heeft kan bijvoorbeeld vlees nog 2 dagen in de koelkast bewaren of de kliekjes invriezen. Voedsel kan in de koelkast beperkt bewaard blijven. Hoe dat leest u in het artikel Een lesje koelkast-etiquette en Hoe bewaart u groenten en fruit het best bij zomerse temperaturen. En wie wil invriezen doet er goed aan het artikel Feiten en fabels over het invriezen van eten te lezen.

(Bron: AD/Voedingscentrum/RIVM/archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.