kaas

Zo moet u kaas verpakken en bewaren om vers en lekker te houden

De manier van kaas bewaren is bepalend voor hoelang die vers en lekker blijft. We hebben tips verzameld om extra lang van een stukje of plak kaas te genieten.

Gebruik geen plastic als verpakkingsmateriaal

Het lijkt slim om kaas luchtdicht te bewaren in plastic, maar daar wordt het niet beter van. Kaas moet namelijk kunnen ademen en dat lukt niet als het in plastic verpakt is. Dan gaat het zweten of kan het gaan schimmelen. Ook zorgt plastic er soms voor dat er een plasticsmaak aan het voedingsmiddel komt, wat de eetervaring negatief beïnvloedt. Dat kaasboeren hun kazen vaak wel in plastic verpakken, komt doordat ze die dan mooi kunnen tentoonstellen. Daarnaast is de doorloop in een kaaswinkel vaak zo hoog, dat ze er maar kort in verpakt zitten. Speciaal kaaspapier, met een dun laagje folie aan de binnenkant, is wel geschikt al verpakkingsmateriaal. Er is ook speciaal, wasbaar kaaspapier verkrijgbaar. Ook vetvrij bakpapier of ademend huishoudfolie zijn goede opties op kaas in te bewaren. Door de verpakte kaas vervolgens in een container met luchtgaten te plaatsen, blijft die nog langer vers.

Niet te koud kaas bewaren

Sommige koelkasten hebben een speciale zone voor kazen, dit is dan de beste bewaarplek. Heeft uw koelkast die niet, dan is het onderste of bovenste gedeelte de beste optie om te bewaren. Dit zijn namelijk de warmere plekken. In het middelste gedeelte is het het koudst en bij een te lage temperatuur droogt kaas sneller uit.

Lees ook: Is de korst van kaas eetbaar, of niet?

Kaas invriezen

Gebruikt u niet meteen alle kaas, dan kunt u sommige soorten toch ook heel goed invriezen. Het gaat dan om de ‘harde’ kazen en niet bijvoorbeeld brie. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt, al geeft het bevriezen en ontdooien wel enige kwaliteitsverlies. U kunt de kaas eventueel in blokjes snijden of raspen. Verpak het bij voorkeur in ademend folie en vervolgens in een diepvrieszak of -bakje. Het folie is een extra bescherming voor het moment dat u het ontdooit, dan brokkelt het niet af door het temperatuurverschil. De kaas is tot wel 8 maanden houdbaar in de vriezer.

Beschimmelde kaas

Is de kaas ondanks uw aandacht voor het bewaren toch beschimmeld? In het geval van zachte kaassoorten is het dan zaak het stuk weg te gooien. De schimmel zit namelijk al snel door het hele product heen. In het geval van harde kazen is dat meestal niet het geval. De schimmel groeit dan alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.

Zo smaakt kaas het best

Als kaas net uit de koelkast komt, dan smaakt hij niet op zijn best. Dit komt door de lage temperatuur in de koelkast. Laat de kaas dus bij voorkeur eerst wat op temperatuur komen voordat u hem nuttigt. Haal in het geval van zachte kazen het verpakkingsmateriaal eraf, anders plakt dat er bij een hogere temperatuur compleet aan vast.

(Bron: 24Kitchen, Culy, Voedingscentrum, Favorflav, Libelle, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    narcis says:

    Dag Max team, zou graag iets anders dan plastic willen gebruiken! Heeft u daar een goede tip voor. Ben een groot kaas liefhebber vandaar!

    Jojo52 says:

    Kan het bewaard worden in waspapier?

    Amar says:

    Geachte mevrouw/mijnheer Narcis, heeft u het artikel niet gelezen? Er worden genoeg alternatieven aangeboden. En bovendien: elke kaasboer heeft kaaspapier en je kunt ook velletjes extra vragen. Zelfs bij AH wordt het aangeboden ook bij de kaasafdeling