Naar cookieinstellingen
kruiden

Zo maakt u zelf kruidenmengsels voor uw winterse baksels

Mensen die van stevige smaken houden, komen in de winter goed aan hun trekken. Dit seizoen leent zich namelijk uitstekend voor kruidige baksels. Deze kruidenmengels kunt u veelal zelf maken. Hoe? U leest het in dit artikel.

Zelf kruidenmengsel maken

Het najaar en de winter zijn de perfecte seizoenen om aan de slag te gaan met baksels met flink wat seizoenskruiden. U kunt bepaalde soorten natuurlijk in de supermarkt kopen, maar u kunt ze ook zelf maken. Let op dat u ze altijd bewaard in een klein, luchtdicht potje, zodat u uw favoriete winterse kruidenmixen altijd bij de hand hebt. In de kruidenmengsels hieronder wordt steeds de fijngemalen variant van het kruid gebruikt, mits anders vermeld.

Speculaaskruiden

Trek een potje speculaaskruiden open en u krijgt direct een winters gevoel. Deze kruidenmix kunt u goed verwerken in speculaas en kruidnoten, maar ook in cake, koekjes of natuurlijk gevuld speculaas.

Door deze kruiden zelf te maken kunt u een eigen draai geven aan uw baksel van speculaas. U kunt deze mix als basis gebruiken en aanvullen naar eigen inzicht:

  • 8 theelepels kaneel
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 2 theelepels kardemom

Pumpkin Spice

Dit kruidenmengsel is komen overwaaien uit Amerika en doet het heel goed in baksels, zoals in deze pompoentaart van Heel Holland Bakt-winnaar Anna Yilmaz. Ook in warme drankjes, een bakje havermout of over pompoen uit de oven kunt u het gebruiken. De Pumpkin Spice-kruidenmix lijkt een beetje op de speculaas kruidenmix, maar dan net een tikkeltje anders. Zo maakt u ‘m:

  • 8 theelepels gemalen kaneel
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels gemalen piment
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat

Chai-kruiden

U heeft misschien wel eens van de chai latte gehoord. Een winters drankje dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Het wordt gemaakt met chai-kruiden. Deze kruidenmix komt oorspronkelijk uit het oude India, waar het masala chai wordt genoemd. Los van het drankje, kun je chai-kruiden ook heel goed in uw baksels gebruiken. De mix is iets kruidiger dan de vorige 2 benoemde kruidenmengsels. Dit heeft u nodig:

  • 6 theelepels kaneel
  • 3 theelepels kardemom
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 2 steranijzen
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 0,5 theelepel zwarte peper

Glühweinkruiden

Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme, winterse drankje zorgt immers voor gloeiende wangen als u ermee opwarmt bij de kachel. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker en lekkerder.

In tegenstelling tot de andere kruidenmixen in dit rijtje, worden in deze mix stukken kruiden gebruikt U kunt ze uiteraard fijnmalen met een vijzel, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken tijdens het maken. Zo maakt u de kruidenmix:

  • 2 kaneelstokjes
  • 4 theelepels kardemom peulen
  • 2 theelepels gedroogde gember
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 1 theelepel piment
  • 3 steranijzen

Voor een lekkere glühwein verwarmt u rode wijn met deze kruidenmix, 1 sinaasappel en een halve citroen in schijfjes. Zorg ervoor dat de rode wijn niet kookt. Eventueel kunt u wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken.

Liever alcoholvrij? Verwarm dan wat appelsap met deze kruidenmix.

Appeltaartkruiden

Appeltaart kan eigenlijk het hele jaar, maar wist u dat appels in het najaar in Nederland in het seizoen zijn? De herfst en winter zijn bij uitstek dus het beste excuus om een verse appeltaart op tafel te zetten. In Nederland maken we hem vaak met alleen kaneel, maar in Amerika kruiden ze appeltaarten graag wat meer. En dat is het proberen waard! Geef uw appeltaart eens een twist met deze appeltaart kruidenmix:

  • 8 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel piment
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardemom

Bron: Heel Holland Bakt

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.