Zo maakt u zelf kruidenmengsels voor uw winterse baksels
Publicatiedatum: 17 december 2020
Mensen die van stevige smaken houden, komen in de winter goed aan hun trekken. Dit seizoen leent zich namelijk uitstekend voor kruidige baksels. Deze kruidenmengels kunt u veelal zelf maken. Hoe? U leest het in dit artikel.
Zelf kruidenmengsel maken
Het najaar en de winter zijn de perfecte seizoenen om aan de slag te gaan met baksels met flink wat seizoenskruiden. U kunt bepaalde soorten natuurlijk in de supermarkt kopen, maar u kunt ze ook zelf maken. Let op dat u ze altijd bewaard in een klein, luchtdicht potje, zodat u uw favoriete winterse kruidenmixen altijd bij de hand hebt. In de kruidenmengsels hieronder wordt steeds de fijngemalen variant van het kruid gebruikt, mits anders vermeld.
Speculaaskruiden
Trek een potje speculaaskruiden open en u krijgt direct een winters gevoel. Deze kruidenmix kunt u goed verwerken in speculaas en kruidnoten, maar ook in cake, koekjes of natuurlijk gevuld speculaas.
Door deze kruiden zelf te maken kunt u een eigen draai geven aan uw baksel van speculaas. U kunt deze mix als basis gebruiken en aanvullen naar eigen inzicht:
- 8 theelepels kaneel
- 2 theelepels kruidnagel
- 2 theelepels nootmuskaat
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- 2 theelepels kardemom
Pumpkin Spice
Dit kruidenmengsel is komen overwaaien uit Amerika en doet het heel goed in baksels, zoals in deze pompoentaart van Heel Holland Bakt-winnaar Anna Yilmaz. Ook in warme drankjes, een bakje havermout of over pompoen uit de oven kunt u het gebruiken. De Pumpkin Spice-kruidenmix lijkt een beetje op de speculaas kruidenmix, maar dan net een tikkeltje anders. Zo maakt u ‘m:
- 8 theelepels gemalen kaneel
- 4 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 theelepels gemalen piment
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
Chai-kruiden
U heeft misschien wel eens van de chai latte gehoord. Een winters drankje dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Het wordt gemaakt met chai-kruiden. Deze kruidenmix komt oorspronkelijk uit het oude India, waar het masala chai wordt genoemd. Los van het drankje, kun je chai-kruiden ook heel goed in uw baksels gebruiken. De mix is iets kruidiger dan de vorige 2 benoemde kruidenmengsels. Dit heeft u nodig:
- 6 theelepels kaneel
- 3 theelepels kardemom
- 3 theelepels gemberpoeder
- 2 steranijzen
- 2 theelepels piment
- 2 theelepels kruidnagel
- 0,5 theelepel zwarte peper
Glühweinkruiden
Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme, winterse drankje zorgt immers voor gloeiende wangen als u ermee opwarmt bij de kachel. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker en lekkerder.
In tegenstelling tot de andere kruidenmixen in dit rijtje, worden in deze mix stukken kruiden gebruikt U kunt ze uiteraard fijnmalen met een vijzel, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken tijdens het maken. Zo maakt u de kruidenmix:
- 2 kaneelstokjes
- 4 theelepels kardemom peulen
- 2 theelepels gedroogde gember
- 2 theelepels kruidnagel
- 1 theelepel piment
- 3 steranijzen
Voor een lekkere glühwein verwarmt u rode wijn met deze kruidenmix, 1 sinaasappel en een halve citroen in schijfjes. Zorg ervoor dat de rode wijn niet kookt. Eventueel kunt u wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken.
Liever alcoholvrij? Verwarm dan wat appelsap met deze kruidenmix.
Appeltaartkruiden
Appeltaart kan eigenlijk het hele jaar, maar wist u dat appels in het najaar in Nederland in het seizoen zijn? De herfst en winter zijn bij uitstek dus het beste excuus om een verse appeltaart op tafel te zetten. In Nederland maken we hem vaak met alleen kaneel, maar in Amerika kruiden ze appeltaarten graag wat meer. En dat is het proberen waard! Geef uw appeltaart eens een twist met deze appeltaart kruidenmix:
- 8 theelepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 0,5 theelepel piment
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kardemom