Dit is hoe u uw eigen kefir maakt

Zo maakt u uw eigen kefir

Kefir: een drankje dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de supermarktschappen. Het drinken ervan zou een hoop gezondheidsvoordelen hebben, omdat de bacteriën die erin zitten goed zijn voor maag en darmen. En hoewel het inmiddels overal te koop is, kunt u het ook heel eenvoudig zelf maken. Wij vertellen u hoe.

Kefir heeft verschillende voordelen

De gefermenteerde drank kefir is duizenden jaren geleden ontstaan in de Kaukasus en wordt inmiddels over de hele wereld geproduceerd onder namen als kephir, kiaphur, kefer en kepi. Deze ‘aangezuurde’ melk is niet alleen lekker, maar vooral veel langer houdbaar dan gewone melk en daarnaast zou kefir erg gezond zijn.

Zelf maken is heel eenvoudig

Zelf maken is heel eenvoudig. U hoeft in de basis namelijk alleen maar kefirkorrels (verkrijgbaar bij een natuurwinkel) te mengen met melk. Deze korrels worden gezeefd uit kefir en hebben iets weg van bloemkoolroosjes of koraal. Door het mengsel vervolgens te laten rusten op kamertemperatuur gaat het fermenteren. Zo krijgt u een drankje dat een beetje aan melk of yoghurt doet denken. Door de fermentatie bevat het ook een heel klein beetje alcohol, maar dit is volgens het Voedingscentrum zo klein dat het nagenoeg verwaarloosbaar is.

Zo maakt u uw eigen kefir

Wilt u zelf kefir maken? Dan heeft u dus allereerst kefirkorrels nodig. Voor 10 gram korrels voegt u 100 milliliter melk toe. Volle melk werkt het beste, maar u kunt ook een plantaardige variant proberen.

  • Doe de kefirkorrels met de melk in een schone, glazen pot.
  • Dek de bovenkant af met een theedoek. Laat het minimaal 24 uur staan op een plek uit de zon.
  • Giet de pot leeg boven een zeef om de korrels op te vangen
  • Uw kefir is klaar. Zet de overgebleven drank in de koelkast om deze koud te laten worden. Dan smaakt het, bijvoorbeeld als ontbijt, nog lekkerder.
    In de koelkast blijft het 4 tot 6 dagen houdbaar.

De veelzijdigheid van kefir

Naast dat het lekker is om te drinken, kunt u uw eigen kefir ook voor verschillende doeleinden in de keuken gebruiken. Zo kunt u ermee bakken, zoals deze chocoladetaart, en is het ook bruikbaar als melkvervanger voor bijvoorbeeld pannenkoeken en muffins. De hoeveelheid melk in een recept kunt u dan één op één vervangen door kefir.

Vervanging voor zuivel

Bent u geen zuivelliefhebber? Er bestaat ook een kefir variant op basis van water en waterkefirkorrels. Deze mengt u dan met suiker en citroen. Het drankje, een soort gefermenteerde limonade, heeft alleen een hele andere structuur en smaak dan de ‘gewone kefir’.

(Bron: Archief, WUR, Voedingscentrum, Heel Holland Bakt, AD, Santé. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie