Naar cookieinstellingen
Harde basterdsuiker weer zacht maken.

Zo maakt u harde basterdsuiker weer zacht

Verdorie. Heeft u alles in huis om een taart te bakken, is de basterdsuiker zo hard als beton en dus ineens onbruikbaar. Alleen wacht nog even voordat u naar de supermarkt gaat, want er zijn manieren om dit (snel) op te lossen. In dit artikel leggen we u dan ook uit hoe u harde basterdsuiker weer zacht maakt.

Kleverige structuur van basterdsuiker heeft voor- en nadelen

Basterdsuiker bevat melasse, wat het zijn typische vochtige en kleverige textuur geeft. Hierdoor droogt gebak minder snel uit en wordt het lekker smeuïg. Alleen wanneer basterdsuiker wordt blootgesteld aan lucht of te veel vocht verliest, verdampen de melassedeeltjes en kleven de suikerkorrels aan elkaar. Het resultaat? Een bijna steenachtige substantie.

basterdsuiker vervangen
Lees ook: Is basterdsuiker in een recept te vervangen door gewone suiker?

Eerst proberen te voorkomen dat de suiker gaat klonteren

Zoals met alles, is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het allereerst belangrijk om de basterdsuiker altijd in een luchtdichte verpakking te bewaren. Bijvoorbeeld in de originele verpakking, een glazen pot, een goed afgesloten plastic bak of een stevige zak.

Zorg er verder voor dat de basterdsuiker op een droge, koele plek staat. Weg van warmtebronnen, zoals een oven of radiator. Warmte en vocht kunnen de suiker namelijk snel in klonten veranderen.

Met vocht maakt u harde basterdsuiker weer zacht

Is het kwaad al geschied? Dan is het tijd voor een andere aanpak. Daarom hieronder een paar tips om harde basterdsuiker weer zacht te maken:

Een vochtige theedoek

Doe de suiker in een diepe kom en leg er een nacht een vochtige theedoek over. De suiker haalt het vocht dan uit de theedoek, waardoor u de volgende ochtend weer zachte basterdsuiker heeft. En wellicht ten overvloede: gebruik hier wel altijd een schone theedoek voor.

Een appel of stukje brood

Een andere manier om vocht aan harde basterdsuiker toe te voegen, is door er een nacht een stukje brood of een appel bij te leggen. Beide bevatten vocht, wat door de basterdsuiker wordt onttrokken. Vergeet alleen niet om de appel of het brood er na afloop weer uit te halen, omdat het anders gaat schimmelen.

De magnetronmethode

Wilt u harde basterdsuiker snel zacht maken? Doe de suiker dan in een magnetronbestendige kom en bedek deze met vochtig keukenpapier. Zet dit 10 tot 15 seconden in de magnetron op een lage stand. Controleer of het al zacht is geworden, en zo niet, doe de magnetron dan nog even aan. Het vochtige keukenpapier creëert stoom, wat de suiker weer zacht maakt.

Een oven gebruiken kan ook

Heeft u geen magnetron? U kunt suiker ook zacht maken in de oven. Verwarm uw oven dan voor op 100 graden en leg de harde basterdsuiker in een ovenvaste schaal. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 5 tot 10 minuten, maar houd het wel in de gaten. Zodra de suiker zacht is geworden, kunt u de schaal eruit halen. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de suiker het vocht in de lucht voorzichtig in zich opneemt opneemt, zonder dat het kookt of karamelliseert.

Ook stomen is een optie

Stoom is een ander effectieve methode om harde basterdsuiker weer zacht te maken. Hiervoor gebruikt u de au bain-marie methode: doe de harde suiker in een kom boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken). Laat de basterdsuiker zo een paar minuten boven de pan hangen, tot het wat losser wordt.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Leuk maar als je bewaarde in Jampotje?
    Deksel is kleiner dan pot zelf en hoe dan?
    Met propje vochtig keuken papier en deksel dicht en na halfuur papiertje droog eruit….

    Wel volgende keer in in Keukenkastje maar op koude niet verwarmde vloer eronder zetten achter de plint dan maar.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.