Naar cookieinstellingen
geklaarde boter

Zo maakt u geklaarde boter en dit kunt u er mee

Geklaarde boter wordt weleens als onderdeel van recepten gebruikt en is bijvoorbeeld ook handig om iets in te bakken. Het is kant-en-klaar te koop, maar ook zelf te maken. We vertellen meer over deze vetstof en wat u er er precies mee kunt.

Wat houdt geklaarde boter in?

Geklaarde boter ontstaat door roomboter te verhitten en daarbij de verschillende ingrediënten te scheiden. Wat overblijft, is puur vet. De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt. Dat is een positieve eigenschap, want verbrande boter is niet goed voor de gezondheid. Een ander voordeel van geklaarde boter is dat het langer bewaard kan worden dan roomboter.

Zo maakt u zelf geklaarde boter

Zelf geklaarde boter maken is tamelijk eenvoudig. Daarvoor moet u roomboter langzaam verhitten, zonder dat het bruin wordt. Dit wordt ook wel clarifiëren (oftewel klaren) genoemd. Eventueel kunt u dit doen door het au bain-marie te verwarmen, maar het kan ook gewoon in een kleine pan. Door de boter van tevoren in stukjes te snijden, smelt hij mooi gelijkmatig. Het schuim en de witte deeltjes die ontstaan moet u er met een schuimspaan of lepel vanaf scheppen. De overgebleven boter kunt u vervolgens in een pot met deksel overgieten. Onderop de pan is meestal ook een wittige massa te zien, dat zijn de overige vaste bestanddelen. Zorg ervoor dat dit in de pan achterblijft.

Hiervoor kunt u geklaarde boter gebruiken

Doordat geklaarde boter makkelijk kan worden verhit, is het zeer geschikt om het in plaats van boter te gebruiken om mee te bakken, braden of te frituren. Doordat het arm is aan vocht heeft u daarbij geen last van spatten. Het heeft de eigenschap dat het de smaak van kruiden en specerijen versterkt, dus het is ideaal voor gerechten die daar rijk aan zijn. Ook eier- en botersauzen, zoals Hollandaisesaus lenen zich er goed voor.

Niet in de Schijf van Vijf

Net als roomboter staat geklaarde boter niet in de Schijf van Vijf. Aangezien het om een geconcentreerde vorm ervan gaat, bevat het nog meer calorieën dan roomboter al bevat. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden en er dus niet teveel van te nuttigen. U kunt het daarom ook afwisselen met vloeibare bak- en braadproducten die wel in de Schijf van Vijf staan, zoals arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, sojaolie, zonnebloemolie en koolzaadolie.

Wat is het verschil met ghee?

Geklaarde boter wordt ook weleens ghee genoemd. Nou is ghee een vorm van geklaarde boter, maar er is een klein verschil. Ghee wordt namelijk langer verhit, waardoor er nog meer vocht verdampt. Het is nootachtig van smaak en het is een populair en veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken.

(Bron: Culy, 24Kitchen, Margriet, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.