Naar cookieinstellingen
oliebollen

Zo maakt u een 17e-eeuwse oliebol

Oliebollen worden al sinds jaar en dag gegeten. In de 17e eeuw wordt de lekkernij nog een ‘oliekoeck’ genoemd. In het kookboek ‘De Verstandige kock, of Sorfhvuldige huyshoudster’ uit 1667 vindt tijdschrift Quest een recept voor deze zogenaamde ‘oliekoecken’. Waarin verschilt de ‘oliekoeck’ van de hedendaagse oliebol?

Veel kruiden en rozijnen

Als u het recept van de ‘oliekoeck’ naast dat van de oliebollen legt, valt op dat er een stuk meer kruiden en rozijnen in de 17e-eeuwse oliebol zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en zelfs amandelen in het recept gebruikt.  Ook gaan er qua gewicht bijna net zoveel rozijnen als bloem in het deeg.

Het originele recept uit 1667

  • 850 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eieren
  • 1 theelepel suiker
  • circa 0,65 liter melk
  • 50 gram gesmolten boter
  • 60 gram verse gist
  • 800 gram rozijnen
  • 1 á 2 goudrenetten
  • 125 gram amandelen
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1,5 liter frituurolie of ossenwit

Geen frituurpan

Een ander groot verschil is dat er in de 17e-eeuw natuurlijk nog geen frituurpannen bestaan. Daarom worden de ‘oliekoecken’ in een ijzeren kookpan gebakken. Wilt u ook ouderwetse oliebollen maken? Dan kan dat tegenwoordig natuurlijk wel in een frituurpan.

Zelf ‘oliekoecken’ bakken

De bereiding van de ‘oliekoecken’ gaat als volgt:

Meng de bloem, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de gist met lauwwarme melk en voeg vervolgens de specerijen toe. Blijf roeren tot het beslag dik en kleverig is, het moet aan de lepel blijven hangen.

Week de rozijnen in warm water, laat ze uitlekken en droog ze op een doek. De amandelen moeten in water aan de kook worden gebracht, gepeld en gedroogd, om ze vervolgens fijn te stampen. De rozijnen en fijngestampte amandelen zijn samen met gesnipperde appels de vulling van de ‘oliekoecken’. Roer deze vulling door het beslag en laat het geheel ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek.

Als het beslag is gerezen vult u een pan met een laagje olie of ossenwit. Verhit de pan tot het vet dampt. U kunt natuurlijk ook een frituurpan gebruiken.

De ‘oliekoecken’ kunt u, net zoals een hedendaagse oliebol, rond maken met 2 vetgemaakte lepels. De bollen moeten ongeveer 5 minuten in de olie gaar en goudbruin bakken en na 3 minuten keert u ze.

oliebollen

‘Oliekoecken’ lijken qua uiterlijk op gewone oliebollen.

Opeten

De ‘oliekoecken’ worden net zoals oliebollen met wat poedersuiker gegeten, maar ook zonder is deze ouderwetse lekkernij heerlijk, mede door alle kruiden die er in zitten. ‘Oliekoecken’ zijn warm het lekkerst, maar ook koud prima te eten.

Gemakkelijk te bereiden?

De ‘oliekoeck’ is weer eens wat anders dan de standaard oliebol, ook qua baktijd hoeft u de ‘oliekoeck’ niet over te slaan. U bent ongeveer even lang bezig met het bakken van ‘oliekoecken’ als met het bakken van gewone oliebollen.

Waar gaat uw voorkeur naar uit? De ‘oliekoeck’ uit de 17e eeuw of de oliebol die wij vandaag de dag kennen?

(Bron: Quest.nl, Eetverleden.nl, ANP)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.