Zo maakt u de lekkerste aardappelpuree
Publicatiedatum: 28 oktober 2024
Fluweelzacht, boterig en goed op temperatuur, zo smaakt aardappelpuree het lekkerst. Om dat te bereiken moet u een aantal dingen wel én juist niet doen. We hebben de beste tips op het internet verzameld.
Soort aardappel
Welke aardappel de lekkerste aardappelpuree maakt is deels natuurlijk persoonlijke smaak. Kies in elk geval voor een kruimige soort en geen vastkokende. U kunt bijvoorbeeld gaan voor een kruimige soort als bildstar of doré of voor een extra kruimige variant als de eigenheimer of irene.
Het koken van de aardappelen
Laat de aardappelen zoveel mogelijk intact en snijd ze dus niet in kleine stukjes om ze sneller te laten koken. Anders nemen de aardappelen meer water op en wordt de smaak flauwer. U kunt ze om die reden eventueel ook in de schil koken. Zet ze op in koud water en breng dit aan de kook. Doet u dit niet en voegt u de aardappelen pas toe wanneer het water al kookt, dan gaart de buitenkant sneller dan de binnenkant. Dit kan ervoor zorgen dat u deels veel te gare en deels ongare stukken krijgt. Voeg verder zout toe aan het water, dan worden de aardappelen goed op smaak gebracht. Laat de aardappelen na het afgieten kort droog doorgaren op hoog vuur. Des te minder vocht in de aardappelen, des te luchtiger de puree.
Stampen, niet mixen
Gebruik voor het pureren nooit een elektrische mixer, maar een stamper. Dit voorkomt dat de vezels uiteen vallen en er een ‘lijmige’ structuur in plaats van zachte en kruimige puree ontstaat. Om klonten te voorkomen kunt u ook kiezen voor een pureeknijper. Die zorgt voor een nog mooiere, egale puree.
Boter, boter, boter en wárme melk
De lekkerste aardappelpuree bevat een grote hoeveelheid roomboter. Zet het vuur op een lage stand aan en voeg ongeveer 1 5e boter aan de puree toe en blijf goed roeren. Voeg als alle boter is opgenomen een beetje melk toe, dit zorgt voor een fijnere structuur. Gebruik hier echter nooit koude melk voor, maar warm dit eerst op. De melk wordt dan beter opgenomen en het zorgt ervoor dat de puree ‘niet uit elkaar valt’. Voor een lichtere variant kunt u de boter achterwege laten of er minder van gebruiken. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper. Is de puree nog niet helemaal glad, zeef hem dan zo nodig.
Extra smaakmakers
Een goed gelukte aardappelpuree heeft eigenlijk niets extra’s meer nodig om overheerlijk te zijn, maar afhankelijk van uw smaak kunt u er nog extra smaakmakers aan toevoegen. Gebruik daar bijvoorbeeld verse kruiden voor, zoals peterselie of tijm. Of voeg wat pesto, (blauwe) kaas, nootmuskaat, reepjes gebakken ontbijtspek of gepureerde erwtjes toe.
Meteen serveren
De lekkerste aardappelpuree is goed warm. Dien dus meteen op als hij klaar is. Des te meer hij afkoelt, des te dikker en minder romig de pure wordt.
Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 28 oktober 2024.
(Bron: Culy, 24Kitchen, delicious, AH, Kookfans, Culinaire Ambiance)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zag een kookprogramma waarin de kok het (warme) kookvocht van de aardappelen gebruikte ipv melk. Dat vind ik een goede tips.
Ik voeg altijd 2 pakket (4 stuks) maggiblokjes toe bij het koken en GEEN zout
Mijn recept is;ipv boter,crémfraise en met mosterd op smaak maken,en stampen maar!
Ik voeg altijd nog een eidooier toe; hier wordt de puree heerlijk ‘fluffy’ van (dit deed mijn moeder vroeger altijd al). De puree krijgt hier ook een mooie kleur van.
Ik maak de puree met de mixer, kokende melk, roomboter en kruiden.
Niet te lang mixen voor een prima resultaat.